RSS

Θεάγης Περί Αρετής… Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως

Ο Δελφικός Τρίπους

Ο Δελφικός Τρίπους

  Η σύσταση τής ψυχής χωρίζεται σε λογικό, θυμικό και επιθυμητικό. Η λογική κυβερνάει την γνώση, το θυμικό σχετίζεται με την παρόρμηση και το επιθυμητικό κυβερνάει τα συναισθήματα της ψυχής. Όταν αυτά τα τρία μέρη ενώνονται σε μία πράξη, εκδηλώνοντας μία σύνθετη ενέργεια, τότε η ψυχή φθάνει σε ομολογία και αρετή. Όταν ο στασιασμός τα χωρίζει, τότε εμφανίζεται κακία και δυσαρμονία. Η αρετή συνεπώς περιέχει τρία στοιχεία: γνώση, δύναμη και προαίρεση. Η αρετή της λογικής ικανότητας της ψυχής είναι η σοφία, η οποία είναι μία συνήθεια θεώρησης και κρίσης. Η αρετή του θυμικού μέρους είναι το θάρρος, δηλαδή η συνήθεια να υπομένομαι τα τρομερά πράγματα και να αντιστεκόμαστε σ᾿ αυτά. Η αρετή του επιθυμητικού μέρους είναι η εγκράτεια, δηλαδή η μετριοπάθεια και ο περιορισμός των ηδονών που προέρχονται από το σώμα. Η αρετή της όλης ψυχής είναι η δικαιοσύνη, διότι οι άνθρωποι πράγματι γίνονται κακοί[1] είτε μέσω αχρειότητας είτε μέσω ακολασίας είτε μέσω φυσικής αγριότητας. Read the rest of this entry »

 
1 σχόλιο

Δημοσιεύθηκε από στο Μαρτίου 30, 2014 in Γενική Γνώση, Φιλοσοφία

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Τα βαρυτικά κύματα του Big Bang

τα βαρυτικά κύματα του Big Bang Βαρυτικά κύματα που εμφανίστηκαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang), το γενεσιουργό γεγονός του Σύμπαντός μας, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν αμερικάνοι επιστήμονες που παρακολουθούν τις παρατηρήσεις του εξειδικευμένου τηλεσκοπίου BICEP στην Ανταρκτική. Read the rest of this entry »

 
Γράψτε ένα σχόλιο

Δημοσιεύθηκε από στο Μαρτίου 19, 2014 in Γενική Γνώση

 

Ετικέτες: , ,

Περί βίας και αντιβίας

ΒΙΑ Πώς γίνεται άραγε να υπάρχει παντού τόση βία αφού όλοι την καταδικάζουν «απερίφραστα»; Ποιοι την ασκούν αφού όλοι είναι εναντίον της; Πώς γίνεται επίσης να υπάρχει τόση βία αλλά και τόση γενικολογία γύρω απ’ αυτήν; Φαίνεται λοιπόν ότι απαραίτητο συμπλήρωμα αυτής της «ομόθυμης και καθολικής καταδίκης της βίας» είναι η άγνοια για την ίδια τη βία. Αυτήν ακριβώς την άγνοια αλλά και γενικολογία προσπάθησε να αντιπαλέψει ο Ζορζ Λαμπικά (1930-2009), τόσο με το βιβλίο του Θεωρία της βίας (2007), όσο και με πλήθος παρεμβάσεων που έκανε κυρίως μετά την 11η Σεπτέμβρη του 2001, σε ένα κλίμα όπου αυτά που είχε να πει δεν ήταν εύκολο να ακουστούν. Το γενικό πνεύμα αυτών των παρεμβάσεων συνοψίζεται στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό Critique communiste. Read the rest of this entry »

 
2 σχόλια

Δημοσιεύθηκε από στο Μαρτίου 10, 2014 in Θυμικά, Κοινωνικοπολιτικά

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , ,

116′ που αξίζουν για να μετα-δωθούν

Δρ.Μουρούτης Κων/νος


Read the rest of this entry »

 
1 σχόλιο

Δημοσιεύθηκε από στο Μαρτίου 4, 2014 in Γενική Γνώση

 

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Η Παγκόσμια Elite είναι κλινικά Παράφρονες

Παράφρων Ελίτ1 Σε μια πρόσφατη έκθεση με τίτλο «Δουλεύοντας για τους λίγους: Πολιτική αιχμαλωσία και οικονομική ανισότητα» η διεθνής συνομοσπονδία 17 οργανώσεων κατά της φτώχειας, Oxfam, μας πληροφορεί ότι «σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου τώρα ανήκει μόνο στο 1% του πληθυσμού». Η έκθεσή τους συνεχίζει και προτείνει πως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, http://www.weforum.org/, μια συγκέντρωση των ελίτ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Νταβός της Ελβετίας, λαμβάνει οικονομικά και πολιτικά μέτρα για να εξασφαλίσει μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου. Read the rest of this entry »

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Θεωρία δεσμού και Ψυχική υγεία

αίσθημαΠερίληψη
Η θεωρία δεσμού (Attachment theory, Bowlby) έχει αναχθεί σε ένα κεντρικό επεξηγηματικό πλαίσιο που εξηγεί ατομικές διαφορές στην ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη και την ψυχική υγεία σε όλο το φάσμα της ζωής του ατόμου. Στο άρθρο αυτό γίνεται μια επισκόπηση των ερευνών που εξετάζουν την συσχέτιση των τύπων δεσμού με την ψυχική υγεία,αναλύει τις συνακόλουθες γνωστικές και συναισθηματικές διεργασίες των Ενεργών Μοντέλων Δεσμού (attachment working models) ΕΜΔ που ευθύνονται για τις ατομικές διαφορές στους τύπους δεσμού και την ψυχική υγεία. Read the rest of this entry »

 
Γράψτε ένα σχόλιο

Δημοσιεύθηκε από στο Φεβρουαρίου 4, 2014 in ψυχολογία

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ 17Ν

Σύνθημα2 Με αφορμή την δίκη των μελών της 17Ν, έχει ανοιχτεί μια ευρύτατη συζήτηση για τον αν τα διαπραχθέντα, [υπό την αίρεση φυσικά τυχόν καταδίκης των κατηγορουμένων], αδικήματα έχουν πολιτικό χαρακτήρα ή όχι.

Ανεξάρτητα των απόψεων όλων των εμπλεκομένων, [υπό οιανδήποτε ιδιότητα], στην όλη υπόθεση, δεν έχει υπάρξει προσέγγιση στο θέμα, με αυστηρά νομική ματιά, χωρίς σκοπιμότητες και πολιτικούς ή δικαστικούς υπολογισμούς.

Ας επιχειρηθεί, λοιπόν, με βάση το κατηγορητήριο και με άξονα τα δεδομένα της Ελληνικής έννομης τάξης, [χωρίς φανατισμούς και ακρότητες, τώρα που το θέμα τυπικά, σε πρώτο βαθμό, έχει λυθεί], μια προσέγγιση στο ζήτημα. Read the rest of this entry »

 
Γράψτε ένα σχόλιο

Δημοσιεύθηκε από στο Ιανουαρίου 11, 2014 in Γενική Γνώση, Κοινωνικοπολιτικά

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 51 other followers