RSS

1 άλλο.. ’21

07 Αυγ.

1821
english

1821, 18 22, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829

Έλλην Κοινοτικός ΜουσικόςΣτις ‘καουμπόικες’ τότε ΗΠΑ, μαζί με τα εμπορεύματα και το ταχυδρομείο που φτάνουν με τα πλοία, οι συντάκτες του τοπικού τύπου παραλαμβάνουν εφημερίδες και επιλέγουν να τυπώσουν εκείνα που κρίνουν σημαντικά. Τα νέα από την Ευρώπη φτάνουν με καθυστέρηση ενός μήνα περίπου. (29-45 μέρες) Από την εκδήλωση του γεγονότος στην Ευρώπη έως τη δημοσίευσή του στις ΗΠΑ ενίοτε μεσολαβούν και 4 μήνες, γύρω στους 3 είναι το σύνηθες.
Το άρθρο που διαβάζεις επικεντρώνεται στις ειδήσεις που σχετίζονται με τους αγώνες της ελληνικής επανάστασης του ’21 και τον οικουμενικό ελληνισμό της εποχής εκείνης όπως γράφτηκε στις εφημερίδες των ΗΠΑ, και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τη δυνατότητα παρέχει η ψηφιακή συλλογή Ιστορικού Αρχείου Τύπου της  Ιντιάνα. Αναρτούνται με χρονολογική σειρά. Εδώ θα ρίχνω μικρά –άσχετα με την επανάσταση του ’21– επιλεγμένα αποσπάσματα, που πέφτουν στην αντίληψή μου, για τα όσα συνέθεταν την καθημερινότητα της ‘Νέας Γης’.

«Μελέτα το παρελθόν για να κατανοείς το παρόν και να προβλέπεις το μέλλον»

Indiana Centinel, Volume 4, Number 40,Vincennes, Knox County,
27 January 1821 -Σελ. 1

Ένα άρθρο από τη Φρανκφούρτη αναφέρει πως η βρετανική κυβέρνηση συνήψε μια συνθήκη με την Πύλη που προσβάλλει τον αυτοκράτορα της Ρωσίας και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τις διαπραγματεύσεις στο Τροπάου. Κάνει επίσης μια περιγραφή, πως ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος απέσυρε τη σύμβαση με την Αγγλία, για το ρουχισμό του στρατού του, και την εμπιστεύτηκε σε μια εταιρεία Πρώσων κατασκευαστών.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 6,Vincennes, Knox County,
17 February 1821
-Σελ. 3

Οι εφημερίδες του Λίβερπουλ περιέχουν ένα γερμανικό άρθρο, που αναφέρει πως το συνέδριο των ηγεμόνων στο Τροπάου ξεκίνησε με λαμπρότητα. Οι αυτοκράτορες της Αυστρίας και της Ρωσίας και ο βασιλιάς της Πρωσίας, οι μονάρχες και οι υπουργοί όλων σχεδόν των κρατών της Ευρώπης ήταν παρόντες. Από τις διαβουλεύσεις αυτής της συνάθροισης όμως δεν προέκυψε κάτι. Είναι πιθανό ότι θα κρατήσουν τους Αυστριακούς μακριά από εχθροπραξίες εναντίον της Νάπολης, μέχρις ότου το ζήτημα του πολέμου ή της ειρήνης με τις επαναστατικές δυνάμεις διευθετηθεί από τη συνεδρία των ιερών συμμάχων.

Indiana Centinel, Volume 4, Number 48,Vincennes, Knox County,
31 March 1821 Σελ. 1

«ΙΕΡΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»
Ιερά ΣυμμαχίαΥποτίθεται πως θα συζητηθούν σημαντικά θέματα στο Λάιμπαχ. Αρκετοί δυνάστες θα είναι παρόντες και οι υπουργοί άλλων πρόκειται να εμφανιστούν. Ο βασιλιάς της Νάπολης κλήθηκε και ο βασιλιάς της Ισπανίας προσκλήθηκε. Ο τελευταίος δεν είναι πιθανό ότι θα πάει — αν το κάνει, θα χάσει το βασίλειό του.
Η διακήρυξη των ηγεμόνων στο Τροπάου.
-Αμβούργο, Δεκέμβριος 28.
Η ακόλουθη είναι η διακήρυξη που απεύθηναν στις κυβερνήσεις οι ηγεμόνες στο Τροπάου, σχετικά με τις υποθέσεις της Νάπολης και τα θέματα που συνδέονται με αυτές, η οποία (διακήρυξη) παραδόθηκε στη γερουσία της πόλης από τον Αυστριακό υπουργό, βαρόνο αριστοκράτη (;Hadel;).
«Η ανατροπή της τάξης των πραγμάτων στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Νάπολη, αναγκαστικά προκάλεσε την προσοχή και τις ανησυχίες των δυνάμεων που καταπολέμησαν την επανάσταση, και τους έπεισε για την ανάγκη άσκησης ελέγχου των νέων καταστροφών με τις οποίες απειλείται η Ευρώπη.
Οι θεμελιώδεις αρχές που ένωσαν τις μεγάλες δυνάμεις της ηπείρου να βγάλουν τον κόσμο από τον στρατιωτικό δεσποτισμό ενός ατόμου που προέκυψε από την επανάσταση, οφείλουν να δράσουν ενάντια στην επαναστατική δύναμη που μόλις αναπτύχθηκε.
Οι ηγεμόνες που συγκεντρώθηκαν στο Τροπάου με αυτή τη πρόθεση, τολμούν να ελπίζουν πως θα κατορθώσουν αυτό το στόχο. Θα πάρουν για οδηγούς τους, σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα, τις συμφωνίες που αποκατέστησαν την ειρήνη στην Ευρώπη, και ένωσαν τα έθνη της.
Χωρίς αμφιβολία οι Δυνάμεις έχουν το δικαίωμα να πάρουν από κοινού, γενικά μέτρα προφύλαξης εναντίον εκείνων των πολιτειών, των οποίων οι μεταρρυθμίσεις, προκλήθηκαν από εξέγερση, αντιτίθενται στις έννομες κυβερνήσεις όπως το παράδειγμα που έχει ήδη καταδειχθεί, ειδικά όταν το πνεύμα της εξέγερσης διαδίδεται σε γειτονικές πολιτείες από μυστικούς πράκτορες.
Κατά συνέπεια, οι μονάρχες που συγκεντρώθηκαν στο Τροπάου έχουν σχεδιάσει μαζί τα μέτρα που απαιτούνται από τις περιστάσεις, και έχουν κοινοποιήσει στις αυλές του Λονδίνου και του Παρισιού την πρόθεσή τους για την κατάκτηση του επιθυμητού τελικού σκοπού, είτε με διαμεσολάβηση είτε με βία. — Με τη πρόθεση αυτή κάλεσαν τον βασιλιά των Δύο Σικελιών να παρευρεθεί στο Λάιμπαχ, εμφανιζόμενος εκεί ως συμβιβαστής μεταξύ των παραπλανημένων υπηκόων του και των πολιτειών των οποίων η γαλήνη κινδυνεύει από αυτή τη κατάσταση των πραγμάτων και έχοντας αποφασίσει να μην αναγνωρίσουν καμία εξουσία καθιερωμένη από τους στασιαστές, μόνο με τον βασιλιά μπορούν να διασκέπτονται.
Καθώς το σύστημα που θα ακολουθηθεί δεν θεμελιώνεται αλλού πέρα από τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες, δεν αμφιβάλλουν για τη συναίνεση των παλατιών του Παρισιού και του Λονδίνου.
Ο μόνος στόχος αυτής της δομής είναι η εδραίωση της συμμαχίας μεταξύ των ηγεμονιών· δεν στοχεύει σε κατακτήσεις ή σε παραβιάσεις της ανεξαρτησίας άλλων εξουσιών.
Οι αυτόκλητες βελτιώσεις εντός της κυβέρνησης δεν θα εμποδίζονται.
Επιθυμούν μόνο να διατηρήσουν την ηρεμία και να προστατεύσουν την Ευρώπη από τη μάστιγα νέων επαναστάσεων, και να τις αποτρέψουν όσο το δυνατό μακρύτερα.»

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 9,Vincennes, Knox County,
31 March 1821 -Σελ. 2

Ο Πασάς των Ιωαννίνων ακόμα αντέχει· αν και στενά πολιορκημένος, φαίνεται διατεθειμένος να αγωνιστεί μέχρι τελευταίου.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 10,Vincennes, Knox County,
7 April 1821 -Σελ. 2

-Τεργέστη, Δεκ.1. (1820) Οι νέες διαπραγματεύσεις που εδραιώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη από τις ΗΠΑ, για μια συνθήκη εμπορίου, προξένησαν μεγάλη αίσθηση εδώ. Η πόλη αυτή και άλλα μέρη της Ιταλίας βρίσκονται στα πρόθυρα αποστέρησης κερδοφόρων δραστηριοτήτων, προμηθεύοντας τους Αμερικάνους με τα εμπορεύματα του Λεβάντε (ανατολικής μεσογείου). Πιστεύεται γενικά πως η κυβέρνηση θα κατορθώσει να καθιερώσει άμεσες επικοινωνίες με την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Θεσσαλονίκη κλπ

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 10,Vincennes, Knox County,
7 April 1821 -Σελ. 3

USS Spark -ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 22 Φεβρουαρίου. Το ακόλουθο άρθρο μας παραδόθηκε από έναν αξιοσέβαστο κύριο της πόλης : — Απόσπασμα επιστολής προς έναν κύριο στην πόλη αυτή, με χρονολογία Σμύρνης, 20 Οκτωβρίου. «Τελικά, υποψιάζομαι πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε έναν πράκτορα στην Κωνσταντινούπολη. Πριν λίγες μέρες το μπρίκι των ΗΠΑ ‘Spark‘ έφτασε εδώ, και ο κ. Bradish, που επέβαινε σε αυτό, έφυγε αμέσως για την Κωνσταντινούπολη.
Φαινόταν ανυπόμονος, ο χαρακτήρας του δεν πρέπει να είναι γνωστός — όπως και να ‘χει, περισσότερο από δύο μήνες πριν έμαθα ότι η αγγλική πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη περίμενε καθημερινά την άφιξη ενός Αμερικανού αξιωματούχου. Η αναχώρηση του κ. Μπράντις από τις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να ήταν ένα μεγάλο μυστικό — είναι πολύ πιθανό, ωστόσο, ο πρεσβευτής της Αγγλίας με κάποιους τρόπους να εξακρίβωσε το διορισμό του. Ελπίζω ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, που θα μπορούσε να αναληφθεί, δεν θα γίνονταν με τη βοήθεια οποιασδήποτε ξένης δύναμης, ιδιαίτερα των Ρώσων, — για να θεωρείται φίλος τους δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση θετικό να εγκατασταθεί στο Λεβάντε — ούτε πιστεύω πως μια τέτοια διαμεσολάβηση θα ήταν απαραίτητη. Το Spark θα παραμείνει για αποστολές από την Κωνσταντινούπολη.»

[Πρόσθετες πληροφορίες εκτός εφημερίδων:
Οι όροι της συνθήκης που απαιτούσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πύλης Halet Efendi, ήταν απαράδεκτοι για τις ΗΠΑ. Τα στρατεύματα του Σουλτάνου εναντίον του Αλή Πασά και η αντίδραση του τελευταίου, ενθαρρύνοντας την εξέγερση εναντίον της οθωμανικής εξουσίας στην Ελλάδα, οδήγησε στην καταστροφική για την Πύλη ελληνική εξέγερση του 1821. Θεωρούμενος από τον σουλτάνο πως με την πολιτική του συνεισέφερε στην εξέγερση, ο Halet εξορίστηκε το 1821 για να δολοφονηθεί τον Νοέμβριο του 1822 στο Ικόνιο με στραγγαλισμό και αποκεφαλισμό.

Indiana Centinel, Volume 4, Number 51, Vincennes, Knox County,
21 April 1821
  -Σελ. 2

-ΤΟΥΡΚΙΑ. Ο Αλή Πασάς συντηρεί τον πόλεμο εναντίον του Σουλτάνου, και πρόσφατα στέφθηκε με επιτυχία μια εξόρμηση, κατά την οποία έκοψε κομμάτια τους εχθρούς του. Με θέρμη έχει προσκολλήσει τους στρατιώτες γύρω του λόγω της γενναιοδωρίας του και της συμμετοχής του σε όλους τους κινδύνους των.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 14,
5 May 1821  -Σελ.1

-ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ, 10 Απρ.
Η επόμενη άφιξη από την Ευρώπη μάλλον θα μας παράσχει σημαντικές πληροφορίες για την έναρξη ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου, και αναμφίβολα θα άρει την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από τις διαφορετικές και αντιφατικές πληροφορίες για τη διάσχιση του ποταμού Πάδου από τα αυστριακά στρατεύματα. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων της συμμαχίας των μοναρχών στη  Λιουμπλιάνα  θα αποτελέσει άλλη μία μεγάλη εποχή στην πολιτική της Ευρώπης, είτε αποφασίσουν για ένα πόλεμο κατά των ελευθεριών των ανθρώπων είτε αναγνωρίσουν την κυριαρχία της θέλησης τους. Ό,τι κι αν καθοριστεί από εκείνους δεν μπορεί να είναι αδιάφορο· στο λαό αυτής της χώρας. (ΗΠΑ)     –Federal Gazette

-Σελ. 3
-Ένα άρθρο από την Κωνσταντινούπολη, λέει «Ο σουλτάνος φαίνεται να έχει αρκετά στο κεφάλι του,.. Οι Μαυροβούνιοι κήρυξαν τον πόλεμο, και ο ίδιος υποχρεώθηκε να αποστείλει επτά αποσπάσματα του πυροβολικού εναντίον τους. Η Αυτού Υψηλότης του έλαβε ένα δώρο 150 κεφαλών προσεκτικά συσκευασμένα, από έναν από τους στρατηγούς. Αντάμειψε γενναιόδωρα τους κομιστές.»
-Πληροφορίες από την Βιέννη δηλώνουν ότι ο διάσημος Αλή Πασάς αφού ανατίναξε πολλές νάρκες –την κατασκευή των οποίων είχε  επιβλέψει– μπροστά από τα Γιάννενα, είχε καταφέρει να καταστρέψει ένα σώμα του τουρκικού στρατού, το οποίο τον πολιορκούσε.

New-Albany Chronicle, Volume 1, Number 29,New Albany, Floyd County,
5 May 1821
-Σελ. 3

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι Τούρκοι έχουν αναγκαστεί να εγείρουν την πολιορκία των Ιωαννίνων.
Λέγεται πως οι Σουλιώτες δήλωσαν υπέρ του Αλή Πασά.

Indiana Gazette, Volume 5, Number 24,Corydon, Harrison County,
17 May 1821 -Σελ. 2

ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ
Αλή ΠασάςΑπόσπασμα επιστολής από την Κέρκυρα, με ημερομηνία 1 Ιουνίου (1820).
Οι Σουλιώτες τράβηξαν τα σπαθιά τους εναντίον του σουλτάνου, υπέρ του Αλή Πασά, και έχουν συγκεντρώσει σώμα 5.000 ανδρών από τα γύρω χωριά για να τον υποστηρίξουν.
Την έστησαν στο πέρασμα από τον Άγιο Δημήτριο (ένα μέρος περίπου 3 λεύγες από τα Γιάννενα) προς Άρτα και έπιασαν ένα κομβόι 200 μουλαριών, φορτωμένα με προμήθειες και πυρομαχικά, τα οποία έρχονταν από την Πρέβεζα και κατευθύνονταν προς τα τουρκικά στρατεύματα, έξω από τα Γιάννινα. — Η συνοδεία που ακολουθούσε το κομβόι πήγε απ’ το σπαθί.
Ο Αλή Πασάς έστειλε έναν από τους ανιψιούς του, που διέμενε μαζί του στο φρούριο, μαζί με άλλα δύο διακεκριμένα πρόσωπα ως ομήρους στους Σουλιώτες, και έτσι αυτοί με τη σειρά τους έστειλαν τους οκτώ κορυφαίους αρχηγούς των.
Υπάρχει η υπόνοια ότι οι αρχηγοί των Ελλήνων τα συμφώνησαν με τον Αλή Πασά.
Λέγεται ότι, με παρόμοιο τρόπο, 8.000 από τους κατοίκους της επαρχίας Τεπελενίου, όπου γεννήθηκε ο Αλή, τάχθηκαν υπέρ του αγώνα του, που όπως είναι γνωστό, πριν από έξι εβδομάδες διέκοψαν την αφοσίωσή τους προς την Πύλη.
Αν επιβεβαιωθούν όλα αυτά τα γεγονότα, φαίνεται πως οι τουρκικές δυνάμεις που πολιορκούν τα Γιάννινα θα ξεμείνουν από προμήθειες. Στην περίπτωση αυτή, η αλλαγή της τύχης θα είναι πραγματικά εκπληκτική, διότι ο Αλή θα διασωθεί από την καταστροφή του και θα ξεπεράσει την κατάσταση του αφανισμού του από τις ενέργειες των πρώην εχθρών του.
Είναι πιθανό οι τελευταίοι να προσβλέπουν σε ορισμένα πλεονεκτήματα της μεγαλοφυΐας και του πλούτου του Αλή και να υπολογίζουν στο ότι, τοποθετώντας τον επι-κεφαλής, θα έχουν έναν αρχηγό από τον οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχούν για μια νέα συμμαχία με την Πύλη.

Indiana Centinel, Volume 5, Number 4,Vincennes, Knox County,
26 May 1821 -Σελ. 4

Ο Ρότσιλντ, ο διάσημος Εβραίος τραπεζίτης είναι τόσο σημαντικός άνθρωπος για τους Ευρωπαίους ηγεμόνες, ώστε όλες οι γερμανικές και αυστριακές κυβερνήσεις καλούν αυτόν ή τη βοήθεια του, όταν χρειάζονται χρήματα : επί του παρόντος εμφανίζεται αμήχανος, από ένα δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων φιορινιών προς την Αυστρία. Οι προετοιμασίες για πόλεμο με τη Νάπολη μείωσαν το απόθεμα του, τόσο ώστε να μην μπορεί να το διαθέσει και έτσι δεν μπορούσε να κάνει την πρώτη πληρωμή — κάτι για το οποίο ο ίδιος τους ειδοποίησε. Η τράπεζα της Βιέννης πρότεινε να του δώσουν ένα κεφάλαιο με 5% τόκο με την προϋπόθεση ότι θα τα ασφάλιζε, κάτι που εκείνος αρνήθηκε· τελικά του έδωσαν τέσσερα εκατομμύρια, που θα έπρεπε να αποπληρωθούν σε τρία χρόνια.
Λέγεται ότι ο κ. David Parish έχει πάρει μέρος στον παρα-δανεισμό.   Aurora.
(Εξαιτίας μιας αυστριακής τραπεζικής απάτης ο David Parish έχασε την περιουσία του και, το 1826, πνίγηκε στον ποταμό Δούναβη)

Indiana Centinel, Volume 5, Number 6,Vincennes, Knox County,
9 June 1821 -Σελ. 3

Εξωτερικές Ειδήσεις.
Τα νέα, αυτής της εβδομάδας, έχουν χαλάσει το κέφι των πολιτικών μας· και, πραγματικά, δεν είναι περίεργο. Τέτοια παρακμή δεν είχαμε ποτέ ξανά ακούσει αλλά και ούτε φανταστεί. Ο δεσποτισμός θριάμβευσε ακριβώς εκεί που τον περιμέναμε να καταστραφεί· επίσης, θριάμβευσε, σχεδόν χωρίς αγώνα. Δεν μπορούμε να εκφράσουμε την αηδία και την περιφρόνηση που αισθανόμαστε για τη συμπεριφορά των εκφυλισμένων Ναπολιτάνων· εκείνων των καμαρωτών δούλων, που πουλούσαν νταηλίκι εν απουσία των αφεντάδων τους. Αξίζουν τη μοίρα τους και δεν αξίζουν συμπόνια.

Indiana Oracle, Volume 2, Number 58,Lawrenceburg, Dearborn County,
9 June 1821 -Σελ. 2

Η καταστροφική κατάληξη της επανάστασης στη Νάπολη, λέει ο συντάκτης της Baltimore, φαίνεται να επιβεβαιώνεται πλήρως, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν άλλες αιτίες που διακόπτουν τη γαλήνη της Ευρώπης, οι οποίες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν με ενδιαφέρον τις αναμενόμενες ειδήσεις απ’ αυτό το μέρος του πλανήτη.

-…Εφημερίδες του Εδιμβούργου ως την 9η, που περιέχουν ειδήσεις των Λονδρέζικων έως την 6η Απριλίου.
Οι εφημερίδες του Παρισιού της 3ης Απριλίου περιέχουν τη συνέχεια των αναφορών σχετικά με την υποταγή της πρωτεύουσας, και ορισμένων από τα σημαντικότερα φρούρια του βασιλείου της Νάπολης στους αυστριακούς, χωρίς καθόλου αντίσταση.
-…Ο στρατηγός Pepe, ο διάσημος εξεγερμένος (όπως τον αποκαλούν οι εφημερίδες του Παρισιού), επιβιβάστηκε στις 21 Μαρτίου σε πλοίο ειδικά προετοιμασμένο για τη διαφυγή του, μεταφέροντας 200.000 ναπολιτάνικα δουκάτα. «Έτσι λοιπόν είναι αυτοί οι επαναστάτες αρχηγοί — αυτοί οι ελκυστικοί πατριώτες, αφού βυθίσουν τη χώρα τους στο χάος και εκδικηθούν τους συνεργούς τους, εξαφανίζονται, παίρνοντας μαζί τους τα λάφυρα της χώρας που κατέστρεψαν».

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 20,Vincennes, Knox County,
16 June 1821 -Σελ. 1

-…εφημερίδες Εδιμβούργου έως την 9η Απρ. και Λονδρέζικες έως την 6η.
Μια σημαντική αίσθηση προκλήθηκε στο Λονδίνο το πρωί της 6ης του προηγουμένου (Μαρτίου) από μια ιστορία που κυκλοφόρησε περί μίας εξέγερσης στα Ιόνια Νησιά, που συνδέεται με ανησυχητικά σχέδια εκ μέρους της Ρωσίας. Αποδείχθηκε, μετά από εκτεταμένη έρευνα, πως η πληροφορία ξεκίνησε από επιστολή που παρελήφθη στην πόλη και ανάφερε την έγερση των Ελλήνων στην Οδησσό. Αυτή η εξέγερση είναι από τις πιο αξιοθαύμαστες του είδους.
-Επεξηγήσεις αντάλλαξαν η βρετανική και η ρωσική κυβέρνηση σχετικά με το πέρασμα των Δαρδανελλίων από έναν ρωσικό στόλο (η βρετανική κυβέρνηση, καθώς και η οθωμανική πύλη, διαμαρτυρήθηκαν γιαυτό) – αλλά δεν ειπώθηκε τίποτα που θα μπορούσε να διακόψει την αρμονία και την καλή κατανόηση των δύο κυβερνήσεων.

Indiana Centinel, Volume 5, Number 7,
16 June 1821  -Σελ. 3

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 21 Μαΐου.
Ευρωπαϊκή πληροφόρηση.
Το πλοίο Manhattan σε 30 ημέρες, και το Importer σε 29 ημέρες από το Λίβερπουλ, έφτασαν στο λιμάνι εδώ το Σάββατο, έφεραν εφημερίδες του Λονδίνου έως την 17η, και του Λίβερπουλ έως την 19 Απριλίου.
[..] ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ.
Το επόμενο (νέο) σε ενδιαφέρον, είναι η πληροφορία για μια ευρέως διαδεδομένη εξέγερση στις Ελληνικές επαρχίες της τουρκικής αυτοκρατορίας. Λέγεται πως εκτείνεται μέσω Βλαχίας, Μολδαβίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, και ότι το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού είναι αποφασισμένοι στο να αποτινάξουν τον τούρκικο ζυγό. Οι πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες πάνω στο θέμα αυτό, και οι δηλώσεις της Ρωσίας και της Αυστρίας σχετικές με το θέμα, θα πρέπει να αναβληθούν μέχρι την επόμενη μας.

Indiana Oracle, Volume 2, Number 59,Lawrenceburg, Dearborn County,
16 June 1821

-Σελ. 2
Λάιμπαχ, 20 Μαρτίου.
Όταν η πληροφορία της εξέγερσης στις Τουρκικές επαρχίες παρελήφθη στο Λάιμπαχ, η Αυτού Μεγαλειότης ο Αυτοκράτορας Αλέξανδρος ήταν ικανοποιημένος με το να ξεκαθαρίσει πως μπορούσε να κατανοήσει το σκεπτικό του πρίγκιπα Υψηλάντη, μόνο σαν την επίδραση του ανήσυχου πνεύματος που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή· όπως και τις εμπειρίες και την ελαφρότητα αυτού του νεαρού άνδρα. Αλλά την ίδια στιγμή η Μεγαλειότητα του αποφάσισε ως εξής:
«1ο Ο πρίγκιπας Υψηλάντης απομακρύνεται από τις Ρωσικές Υπηρεσίες.
2ο. Του γνωστοποιείται πως ο Αυτοκράτορας σε καμιά περίπτωση δεν εγκρίνει το σημερινό του εγχείρημα και ότι δεν θα του παρέχει κανενός είδους σχετική υποστήριξη.
3ο. Συγκεκριμένες ρητές εντολές στον στρατηγό Βιτγκενστάιν, διοικητή των ρωσικών στρατευμάτων στο Προύθο και στη Βεσσαραβία, να τηρηθεί η αυστηρότατη ουδετερότητα στις ταραχές που έχουν ξεσπάσει στα πριγκιπάτα της Μολδαβίας και της Βλαχίας, και με κανένα πρόσχημα να μην παίρνουν μέρος σε αυτά, είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Αυτές οι αποφάσεις γνωστοποιούνται στον Πρεσβευτή της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη με εντολή να τις κοινοποιήσει στην Πύλη· και προς επιβεβαίωση των ειλικρινών και ανοιχτών διαβεβαιώσεων που δόθηκαν στην περίπτωση της τελευταίας εξέγερσης στη Βλαχία, ο βαρόνος Βον Στρογγανόφ ρητά να ξεκαθαρίσει πως η πολιτική της Μεγαλειότητας του είναι άπαξ και δια παντός ξένη προς όλες και κάθε διαπλοκή που μπορεί να απειλήσει την ηρεμία σε οποιαδήποτε χώρα κι αν πρόκειται· πως κάθε συμμετοχή σε τέτοιες αναταραχές θα αντιβαίνει με τις κάθετες αρχές της αυτοκρατορικής Μεγαλειότητάς του· και ότι ο αυτοκράτορας στις σχέσεις του με την Πύλη, δεν έχει κανένα θέμα και καμία επιθυμία πέρα από τη τήρηση και την ακριβή εκτέλεση των υφιστάμενων Συνθηκών μεταξύ των δυνάμεων.
Ομοίως συστάσεις εισηγήθηκαν από τη μεριά μας προς τον αυστριακό αυτοκρατορικό εκπρόσωπο στην Κωνσταντινούπολη, να εκφράσει με τον ίδιο τρόπο και να επισημάνει στην Πύλη, με αυτούς τους φιλικούς όρους, την ειλικρινή επιθυμία της Αυτού Μεγαλειότητας του Αυτοκράτορα, για την απαραβίαστη τήρηση των Συνθηκών, ώστε να διατηρηθούν ακλόνητες, οι σχέσεις ειρήνης και φιλίας που υφίστανται τώρα μεταξύ της Αυστρίας και της Υψηλής Πύλης.

-Σελ. 4
Ιάσιο, 12 Μαρτίου.
Ο πρίγκιπας Υψηλάντης ξεκίνησε με ένα καλά εξοπλισμένο σώμα, το οποίο λέγεται πως ανέρχεται σε 10.000 Έλληνες, Μολδαβούς και Αράντες, με 16 κανόνια και εξέδωσε μια μακρά διακήρυξη.
Οι στρατιωτικές προετοιμασίες συνεχίζονταν με κάθε δυνατή επιμέλεια από τον πρίγκιπα Σούτσο, ο οποίος παρέμεινε πίσω, κι αν τα χρήματα μπορούν να θεωρούνται βασική προϋπόθεση, υπήρχαν άφθονα.
Η ηρεμία αποκαταστάθηκε πλήρως.
Ο αριθμός των νεκρών Τούρκων κατά την πρώτη αναταραχή λέγεται ότι είναι σαράντα, κυρίως των κατωτέρων τάξεων.
Οι Τούρκοι που βρίσκονταν στο Μπορδουσάνι, βρήκαν καταφύγιο στη Ρωσία.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 20,Vincennes, Knox County,
16 June 1821 -Σελ. 2

Η προσοχή του κοινού τώρα ξαφνικά στράφηκε από την Ιταλία προς στις τουρκικές επαρχίες. Η εξέγερση των Ελλήνων έχει απλωθεί μέσω της Βλαχίας, της Βουλγαρίας και της Μολδαβίας και περιγράφεται με τον πιο ζοφερό τρόπο. — Παρά τις διαβεβαιώσεις Αυστρίας και Ρωσίας για μη παρέμβαση, ένα αυστριακό σώμα παρατήρησης προχωρά προς τα τουρκικά σύνορα.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 21,Vincennes, Knox County,
23 June 1821 -Σελ. 1

-ΑΨΒΟΥΡΓΟΙ, 6 Απριλίου.
Η επανάσταση που μόλις ξέσπασε σε Μολδαβία και Βλαχία έχει πάρει τόσο σοβαρή τροπή, που η Ρωσία και η Αυστρία έχουν αποφασίσει να λάβουν όποια προληπτικά μέτρα απαιτηθούν από τις περιστάσεις. Φαίνεται πως οι δυνάμεις αυτές θα συμφωνήσουν στη συγκέντρωση στρατευμάτων παρατηρώντας τις εξελίξεις μιας εξέγερσης που φαίνεται πως προετοιμάζονταν πολύ καιρό.
Το Διβάνι βρίσκεται σε πανικό με τα γεγονότα αυτά αφού θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες να συγκεντρώσει επαρκές δυνάμεις που θα δράσουν εναντίον των εξεγερμένων, αφού ο τουρκικός στρατός, ενεργώντας κατά του Αλή Πασά, δεν έχει καταφέρει ακόμα να υποτάξει αυτό τον επαναστάτη.

-Παρίσι, 17 Απριλίου.
Μια ιδιωτική επιστολή στην Milan Gazette αναφέρει πως η συνολική απώλεια των Αυστριακών, στην εκστρατεία κατά της Νάπολης, ήταν επτά νεκροί και πενήντα τραυματίες! Ούτε ένας Αυστριακός δεν πιάστηκε αιχμάλωτος.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 22,
30 June 1821
-Σελ. 2

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
«Το πλοίο Cincinnatus, έφτασε στη Νέα Υόρκη από το Λονδίνο, φέρνει ευρωπαικές ειδήσεις τρεις ή τέσσερις μέρες μεταγενέστερα από την προηγούμενη παραλαβή. Οι Πεδεμόντιες επαναστατικές ταραχές δεν είχαν ακόμη καταλαγιάσει. Μεγάλος ρωσικός στρατός ήταν ακόμη εν πορεία προς το νότο της Ευρώπης, μη αντέχοντας την πλήρη υποταγή και υποδούλωση της Νάπολης. Είναι λοιπόν προφανές πως οι ηγεμόνες έχουν καθορίσει την πραγματοποίηση αντεπαναστάσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, για να εξαναγκάσουν τα έθνη αυτά να ξανα-βρεθούν υπό το ζυγό του απόλυτου δεσποτισμού. Η ελληνική εξέγερση στη Βλαχία και τη Μολδαβία, ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση, έχει αναλάβει ένα πολύ σοβαρό ρόλο.
Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος ΥψηλάντηςΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, ο ηγέτης, είναι ένας διακεκριμένος και δημοφιλής πρίγκιπας στο άνθος της ηλικίας του, και υποκινείται όχι μόνο από την διακαή επιθυμία να αλλάξει την κατάσταση όλων των ελληνικών επαρχιών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και να εκδικηθεί την προγραφή και ταπείνωση του πατέρα του που εσύρθει από το κατάλυμά του, αλυσοδεμένος, απογυμνωμένος απ’ όλα του τα υπάρχοντά, για να θανατωθεί από την Πύλη. Οι πληροφορίες έχουν συνολικά αξιοσημείωτο ενδιαφέρον, και έχουμε τόση πληθώρα ύλης από αυτά που θα γέμιζαν άνετα τις στήλες μας.               -Franklin Gazette

Indiana Oracle, Volume 2, Number 62,
7 July 1821
– Σελ. 2

Τελευταία νέα από την Αγγλία
Νέα Υόρκη, 11 Ιουν.
Το πλοίο Albion της Parker, καπτ. Ουίλιαμς, έφτασε σήμερα το πρωί από το Λίβερπουλ. Από αυτή την άφιξή οι συντάκτες της «Commercial Advertiser» παρέλαβαν από τους ανταποκριτές τους, εφημερίδες του Λονδίνου και λίστες ναυτιλίας έως την 29η Απριλίου και εφημερίδες του Λίβερπουλ έως και την 1η Μαΐου.
Η άφιξη αυτή μας εφοδιάζει με πολλά άρθρα σχετικά με τις υποθέσεις στη Μολδαβία, Βλαχία, Κωνσταντινούπολη και αλλού. Είναι σημαντικού ενδιαφέροντος, αν και πολύ αντιφατικά. Ορισμένα άρθρα αναφέρουν πως ο πρίγκιπας Υψηλάντης έχει ξεκινήσει για το Δούναβη με μόνο 3.000 άνδρες και δύο κανόνια. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες πηγές ανεβάζουν τη δύναμη του σε 6.000 και άλλες σε 10.000 και καλά εξοπλισμένους. Λέγεται επίσης πως τα ελληνικά νησιά και ο Μοριάς, έχουν επαναστατήσει και κατέσφαξαν πολλούς από τους Τούρκους. Φαίνεται βέβαιο, με πληροφορίες από τη Λειψία, την Αγία Πετρούπολη, και το Βρανδεμβούργο, πως οι διάσπαρτοι σε όλη την ήπειρο Έλληνες, είτε ως φοιτητές, έμποροι, ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, βρίσκονται σε εσπευσμένη διαδικασία επιστροφής στο τόπο τους. Αν αυτός ο ενθουσιασμός είναι πραγματικός, η Πύλη θα έχει ένα επίπονο αγώνα να δώσει, πριν μπορέσει να ελπίσει ότι θα τερματίσει την επιχείρηση.
Στην αρχή ελέχθη πως οι ρωσικές και αυστριακές Αρχές ήταν αποφασισμένες να καταλάβουν τη Βλαχία και τη Μολδαβία, όπως έκαναν στη περίπτωση της Νάπολης και, συνεπώς, να καταπνίξουν την εξέγερση. Αλλά σε μια πιο ενδελεχή εξέταση, κατέληξαν στη επιλογή της τήρησης μιας αυστηρής ουδετερότητας. Έχουν, συνεπώς, αποσταλεί οδηγίες σε όλες τις τοπικές αρχές στα σύνορα και των δύο αυτοκρατοριών, να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, κάθε επικοινωνία με τις εξεγερμένες περιοχές, και να μην επιτρέψουν σε κανένα άτομο των δύο βασιλείων να περάσει τα σύνορα, χωρίς την απόδειξη κάποιου βάσιμου λόγου. Όσον αφορά το στρατό, οι διαταγές είναι ακόμα πιο αυστηρές, η αστυνομία έχει εντολή να θέσει υπό κράτηση κάθε στρατιώτη ή στρατιώτες που θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα ώστε να ενταχθούν με τους επαναστάτες.
Μέχρι την 20η Μαρτίου ο πρίγκιπας Υψηλάντης και οι Τούρκοι αρχηγοί δεν είχαν καμία εμπλοκή — δεν υπήρχε τίποτε άλλο παρά προετοιμασία. Ο επαναστατικός στρατός γενικά υπολογίστηκε σε 6.000 άνδρες· οι οποίοι όμως δεν είχαν λάβει, και ούτε ήταν πιθανόν να λάβουν, καμία εξωτερική βοήθεια.
Πολλοί από τους Έλληνες της Βουλγαρίας προσχώρησαν στο σώμα του Υψηλάντη. Ένα άλλο σώμα οργανώθηκε από έναν Έλληνα με το όνομα Καραβίας. Η Πύλη κήρυξε τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Σούτσο προδότη. Αλέξανδρος ΣούτσοςΠροστίθεται πως η τύχη κατέστη ευνοϊκή για τον Αλή Πασά, και ότι τώρα αριθμούσε όχι λιγότερους από 25.000 άνδρες κάτω από το λάβαρό του.
Οι πρόσφατες αλλαγές στο τουρκικό επιτελείο δείχνουν την υπερβολική αμηχανία της Κωνσταντινούπολης. Αλλά σε ένα τόσο βαθύ σύστημα, φαύλο και αποστασιοποιημένο όπως αυτό της Τουρκίας, κανένα ανθεκτικό ή εύλογο πλεονέκτημα δεν μπορεί να προκύψει μέσα από μια αλλαγή των προσώπων που περιλαμβάνονται στη τωρινή διοίκηση.
Λέγεται ωστόσο, σε ένα άρθρο από την Οδησσό της 20ης Μαρτίου, πως η Πύλη φαινόταν αποφασισμένη να δείξει μεγαλύτερη ενεργητικότητα σε αυτή την περίπτωση, και να υιοθετήσει αποφασιστικά μέτρα. Έτσι έκαναν ένα ή δύο χρόνια πριν, εναντίον του Αλή Πασά· αλλά ο ίδιος έχει μείνει αμέτοχος, και τους γνέφει ακόμα και τώρα με περιφρόνηση.
Ο ιερός κανών του Μωάμεθ, μας είπαν, και το πιο σεβαστό έμβλημα των Μουσουλμάνων, εμφανίστηκε στα τείχη της Αγίας Σοφίας. Αυτό το σύμβολο, και αυτά τα σημάδια, δεν παράγονται παρά μόνο όταν η πολιτική ασφάλεια της αυτοκρατορίας, ή η ύπαρξη του ισλαμισμού, απειλούνται. Αν εμπνεύσουν τον άγριο ενθουσιασμό που είναι επιθυμητός, η ανθρωπότητα θα πρέπει να αποδοκιμάσει τις σκηνές σφαγής, και τους τρόπους καταστροφής, που είναι τρομακτικό μόνο και να το σκέφτεσαι. Θα χυθεί αρκετό αίμα για να ξεπεράσει και την πιο υπολογισμένη πρόβλεψη των επαναστάσεων.
Τα στρατεύματα που η Υψηλή Πύλη έχει διαδοχικά στείλει από την Κωνσταντινούπολη προς τη Νήσο του Χάνδακα (Κρήτη), έχουν ηττηθεί. Οι εξεγερμένοι, αφού έκαναν μια μεγάλη σφαγή, πήραν στην κατοχή τους όλα τα φρούρια του νησιού, στα οποία έχουν υψώσει τη σημαία της ανεξαρτησίας.
Μια ελληνική μοίρα, αποτελούμενη από σκάφη καλά εξοπλισμένα, συγκροτήθηκε στο νησί της Ύδρας.
Πενήντα τρεις ελληνικές οικογένειες, δραπέτευσαν από την Κωνσταντινούπολη, έφτασαν στην Οδησσό, και αναφέρουν, ότι πριν από την αναχώρησή τους, ο Δραγουμάνος της Πύλης, αφού του ζητήθηκε να παραιτηθεί, αποκεφαλίστηκε, και τον διαδέχθηκε ένας εκ των Μουρούζη.
Λέγεται πως, ο Αρχιμανδρίτης Γαζής φημισμένος για τα χρήσιμα έργα του, βαίνει ως επικεφαλής των Ελλήνων της Θεσσαλίας. Οι γυναίκες και τα παιδιά των Ελλήνων που πήραν τα όπλα, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Μαγνησία, μια πόλη στη Θεσσαλία.
Δεν φαίνεται η ηρεμία της Κωνσταντινούπολης να έχει καθόλου διαταραχθεί.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 25,
21 July 1821

-Σελ. 1
εφημερίδες του Λονδίνου έως τις 27 Απριλίου
Με βεβαιότητα αναφέρεται στο Λιβόρνο, πως οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού της Κρήτης είχαν καταστεί κυρίαρχοι, καταλαμβάνοντας όλα τα καίρια σημεία.

ελ. 2
[..] Όσον αφορά την Ελλάδα, οι αναφορές μέσω Τεργέστης περιγράφουν ότι ένα μεγάλο ελληνικό πολεμικό πλοίο είχε φθάσει εκεί από την Πάτρα του Μοριά, για να προμηθευτεί οπλισμό και πυρομαχικά. Έφυγε από την Πάτρα στις 4 Απριλίου, με δηλώσεις ανοικτού πολέμου να λαμβάνουν χώρα μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων.
Μια γενική εξέγερση αναμένεται στο Μοριά στις 6 Απριλίου. Οι Τούρκοι πυρπόλησαν την Ελληνική Εκκλησία στην Πάτρα, αλλά εξαναγκάστηκαν από τους Έλληνες να υποχωρήσουν στο κάστρο.
Ο επίσκοπος της Εφέσου ανέλαβε την αρχηγεία της ηγεσίας ενός μεγάλου σώματος Ελλήνων. Ο πασάς του Μοριά σταμάτησε την πορεία του εναντίον του Αλή Πασά.
Οι κάτοικοι των Ιονίων νησιών συμμερίζονται την ελληνική εξέγερση, ιδιαίτερα εκείνοι της Ζακύνθου.
Τα γερμανικά περιοδικά αναφέρουν ότι αρκετοί αλλοδαποί αξιωματικοί μετέβησαν στη Μολδαβία για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πρίγκιπα Υψηλάντη.
Φαίνεται να υπάρχει κάποιος βαθμός διαφωνίας μεταξύ των δύο οπλαρχηγών στη Μολδαβία. Ο Θεόδωρος Βαλνιμίσκον (Θεόδωρος Βλαδιμηρέσκου) στοχεύει μόνο στην ανάκτηση από την Πύλη των δικαιωμάτων που είχαν χορηγηθεί κατά το παρελθόν στους συμπατριώτες του· ενώ για τον πρίγκιπα Υψηλάντη σκοπός είναι η πλήρης απελευθέρωση των Ελλήνων.
Αν η Πύλη τα βρει με τον Θεόδωρο και τεθούν τα όρια των απαιτήσεων των Οσποδάρων, είναι βέβαιο πως η Βλαχία θα ηρεμούσε και ο Υψηλάντης δεν θα μπορούσε να παραμείνει στη Μολδαβία. Το άμεσο αποτέλεσμα της ένωσης των δυνάμεων του Θεοδώρου και εκείνων του πρίγκιπα Υψηλάντη, στη Βλαχία, ήταν η δημιουργία ενός κυβερνητικού συμβουλίου για την πολιτική διοίκηση και ο ανεφοδιασμός του στρατού που λέγεται πως είναι δύναμης 60.000, και στρατοπεδεύει στις όχθες του Δούναβη, κοντά στο Βουκουρέστι.

Επιστολές από το Παρίσι, πρόσφατης ημερομηνίας, αναφέρουν αόριστα πως οι επαναστατημένοι Έλληνες είχαν υποστεί μια σημαδιακή ήττα κοντά στο Βουκουρέστι, όπου δέχθηκαν αναπάντεχη επίθεση των Τούρκων.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 26,Vincennes, Knox County,
28 July 1821 -Σελ. 2

Εφημερίδες Λονδίνου έως τις 29 Μαΐου.
Φαίνεται πιθανό πως οι εξεγερμένοι, όπως αποκαλούνται τώρα, της Μολδαβίας και της Βλαχίας, δεν θα πετύχουν τίποτα· με την άρνηση υποστήριξης από τη Ρωσία, λέγεται πως διασκορπίζονται· αλλά στο Μοριά, οι εξεγερμένοι βρίσκονταν σε πλήρη δράση — υποτίθεται, ωστόσο, πως σύντομα θα ατονίσουν.

Indiana Centinel, Volume 5, Number 15,
11 August 1821

Η άφιξη του πλοίου Harmony από τη Σουάνσι, φέρνει εφημερίδες του Λονδίνου.., αλλά δεν περιέχουν περισσότερες ειδήσεις από ό,τι έχει ήδη επισημανθεί. Ένας επιβάτης του Harmony λέγεται πως έφερε μαζί του (αλλά κάπου την άφησε) μια εφημερίδα του Λονδίνου της 15ης Ιουνίου, που περιείχε τη σημαντική πληροφορία για το θάνατο του Ναπολέοντα στην Αγία Ελένη και ότι η αμερικανική μοίρα της Μεσογείου επιτέθηκε στον τουρκικό στόλο. Ωστόσο, εύκολα αμφισβητείται το ακριβές αυτών των άρθρων.
…Ότι ο στόλος μας στη Μεσόγειο, με δική του ευθύνη, ξεκίνησε έναν πόλεμο με τους Τούρκους, για να πούμε το λιγότερο, δεν είναι πολύ πιθανό. Γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει επαρκής αιτία για εχθροπραξίες, εκτός κι αν πρόκειται για άρνηση της ύψιστης Πύλης να αναγνωρίσει τον κ. Bradish ως πληρεξούσιο Υπουργό, στην θέση που διορίστηκε από πολλές εφημερίδες της χώρας. (ειρωνεία)   —American.

Λονδρέζικες εφημερίδες έως τη 10η Ιουνίου … και εφημερίδες του Λίβερπουλ έως την 12η Ιουνίου …. Κάναμε μια επιλογή των αποσπασμάτων που φαίνεται να είναι πιο σημαντικά.

Το αίμα εξακολουθεί να ρέει άφθονο στις Τουρκικές κτήσεις, αλλά οι αναφορές συνεχίζουν (να είναι) αντιφατικές και ανεπαρκείς. Εκείνες που δίδονται από τις Βρετανικές εφημερίδες της αντιπολίτευσης, παρουσιάζουν τους επαναστατημένους ως θριαμβεύοντες παντού αντλώντας κάθε μέρα επιπλέον δύναμη. Στα νησιά, στο Μοριά και στο Δούναβη, οι αναφορές συνεχίζουν να δηλώνουν ότι, η επιτυχία έστεψε τις προσπάθειές τους.
Αν και οι περισσότερες, αν όχι όλες οι αναφορές είναι αναμφισβήτητα υπερβολικές, ακόμη κι έτσι η εξέγερση εξακολουθεί να είναι αρκετά τρομερή ώστε να απαιτούνται οι πλήρεις δυνάμεις της Πύλης για την καταστολή της.
«Τα μέτρα που ελήφθησαν για αυτό το σκοπό είναι σε υπερθετικό βαθμό αναβλητικά. Το τουρκικό επιτελείο φαίνεται να έχει πλήρη επίγνωση του κινδύνου· και επομένως η βραδύτητα τους καταδεικνύει περισσότερο την επιθυμία της πρόθεσης παρά της βούλησης. Είναι απολύτως σαφές, ωστόσο, πως η Τουρκική αυτοκρατορία βρίσκεται σε μεγάλη κρίση — πέρα κάθε σύγκρισης η μεγαλύτερη στην οποία περιήλθε από την ίδρυσή της σε αυτή τη πλευρά του Βοσπόρου. Φαίνεται να καταρρέει σε κομμάτια — οι καταχρήσεις μιας φρικτής τυραννίας, και η σκουριά μιας σιδερένιας αντίληψης, έχουν σχεδόν καταστρέψει τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται.»
Δεν μπορούμε παρά να στραφούμε με ουσιαστικό ενδιαφέρον πάνω σε αυτό τον αγώνα, καθώς θα προσφέρει τον μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης, αν δούμε τους Έλληνες να συνθλίβουν την τουρκική αυτοκρατορία, και να γεμίζουν το χάσμα με την ανέγερση ενός ανεξάρτητου κράτους πάνω στα ερείπια της. Αλλά είναι πολλά που πρέπει να φοβόμαστε· γιατί η σύγκρουση στην οποία εμπλέκονται, μπορεί μόνο να αποβεί προς όφελος ενός τρίτου. Η συμπεριφορά της Ρωσίας μπορεί να θεωρηθεί αμφιλεγόμενη. Είναι στενός παρατηρητής της εκδηλούμενης εξέγερσης, και συλλέγει επιβλητικές μάζες στρατευμάτων στα τουρκικά σύνορα.
Η αξία του θηράματος, λέει ένας συντάκτης του Λονδίνου· η ευκολία της αρπαγής· η αναπόφευκτη ζήλια των Τούρκων, ίσως μια βιαστική επιθετικότητα ενός εκ των διοικητών τους ή μια ακραία απόφαση από την ίδια την Πύλη· με τις αδιάκοπες παρακλήσεις των εξεγερμένων για ενίσχυση, θα αντιτάσσονται συνεχώς στις μετριοπαθείς απόψεις, δεδηλωμένα από τη ρωσική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή : και αυτό θα απαιτήσει μια ιδιαίτερη αίσθηση δικαιοσύνης για να είναι σε θέση να αντέξει τέτοιους ισχυρούς πειρασμούς.
Εάν η Ρωσία, κατά τη διάρκεια αυτών των προβλημάτων, αναγκαστεί να παρέμβει, θα ενεργήσει μόνο για τα συμφέροντά της· και οι Έλληνες Εξεγερμένοι θα ήταν απλώς εργαλείο της φιλοδοξίας της. Η φούσκα μιας ελληνικής αυτοκρατορίας θα έσκαγε· ή, όπως το βασίλειο της Πολωνίας, το όνομα θα αποκαθίστατο, προκειμένου να διογκώσουν τους τίτλους του Τσάρου.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 28,Vincennes, Knox County,
11 August 1821 -Σελ. 2

Από τη ‘London Courier‘, 29 Μαΐου,
Δήλωση των Συμμαχικών Κυβερνήσεων στο Laybach.
Αργά σήμερα το πρωί λάβαμε τις εφημερίδες Παρισιού του Σαββάτου, από τις οποίες εσπευσμένα αντλήσαμε τα ακόλουθα σημαντικά αποσπάσματα.
Δεν έχουμε ούτε χρόνο ούτε χώρο για σχόλια:
Λάιμπαχ, 21 Μαΐου.
Τη στιγμή που έληξε το Συνέδριο, δημοσιεύθηκαν τα ακόλουθα έγγραφα, στο όνομα των Αυλών της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας: —

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ.
«Η Ευρώπη είναι εξοικειωμένη με τα κίνητρα των αποφάσεων που ελήφθησαν από τη Συμμαχία των Ηγεμόνων για να καταστείλει τις συνωμοσίες και να τερματίσει τις αναταραχές που απειλούσαν την ύπαρξη εκείνης της καθολικής ειρήνης, η εγκαθίδρυση της οποίας στοίχισε τόσες πολλές προσπάθειες και τόσες πολλές θυσίες.
«Την ίδια ακριβώς στιγμή που οι γενναιόδωροι στόχοι τους είχαν επιτευχθεί στο βασίλειο της Νάπολης, μια εξέγερση ακόμα πιο οδυνηρού τύπου, αν είναι δυνατόν, ξεπρόβαλε στο Πεδεμόντιο.
«Ούτε οι δεσμοί, που για τόσες πολλές γενεές συνέδεαν το βασίλειο του Οίκου της Σαβοΐας με τον λαό, ούτε τα οφέλη από μια φωτισμένη κυβέρνηση αποδιδόμενα από ένα σοφό πρίγκιπα, και κάτω από πατρικούς νόμους, ούτε η θλιβερή προοπτική των συμφορών στις οποίες η χώρα εκτέθηκε, μπόρεσαν να περιορίσουν τους αποξενωμένους από τα σχέδιά τους.
«Το σχέδιο μιας γενικής ανατροπής ήταν έτοιμο. Σε αυτή την ανάμειξη εναντίον της γαλήνης των εθνών, οι συνωμότες του Πεδεμοντίου είχαν εκχωρήσει το μερίδιο τους. — Ανυπομονούσαν να το εκτελέσουν.
«Ο Θρόνος και η Πολιτεία προδόθηκαν — οι όρκοι παραβιάστηκαν — η στρατιωτική τιμή αμαυρώθηκε — και η περιφρόνηση κάθε καθήκοντος σύντομα παρήγαγε τη μάστιγα κάθε αναταραχής.
«Ίδιου τύπου επιδημία παρουσιάζονταν παντού : παντού, ένα ομοιόμορφο πνεύμα διηύθυνε αυτές τις ολέθριες επαναστάσεις.
«Ανίκανοι να ορίσουν εύλογα αληθοφανή κίνητρα αιτιολόγησης μα ούτε και να βρουν επιπλέον στήριγμα για να συνεχίσουν, βρήκαν πάτημα σε πλαστές διδασκαλίες αυτοί οι επινοητές της αναρχίας· θεμελίωσαν, πάνω σε εγκληματικές οργανώσεις, μια ακόμη πιο εγκληματική ελπίδα.
Στα μάτια τους, η υγιής υπεροχή των νόμων, ήταν ένας ζυγός που πρέπει να καταστραφεί.
Αποκήρυξαν εκείνα τα συναισθήματα που είναι εμπνευσμένα από την αληθινή αγάπη κάποιου για τη χώρα του, και τα αντικατέστησαν με αυτονόητα καθήκοντα, με παρορμητικά και ακαθόριστα προσχήματα χάριν μιας καθολικής αλλαγής των συντακτικών αρχών της κοινωνίας, προετοίμασαν ατελείωτες καταστροφές για τον κόσμο.
«Οι Σύμμαχοι Ηγεμόνες διέκριναν το κίνδυνο αυτής της συνωμοσίας στην πλήρη της έκταση, αλλά είχαν επίσης εντοπίσει και την πραγματική αδυναμία των συνωμοτών, παρά την επικάλυψη της με δημαγωγία και δόλο. — Η εμπειρία έχει εξακριβώσει τις προσδοκίες τους.
Η αντίσταση που συνάντησε η έννομη εξουσία ήταν μάταιη, και το έγκλημα εξαφανίστηκε στη θέα του σπαθιού της δικαιοσύνης.
«Δεν είναι τυχαίοι οι λόγοι –ούτε η διαγωγή των ανδρών που συμπεριφέρθηκαν τόσο άσχημα την ώρα της μάχης– στους οποίους οφείλεται αυτή η εύκολη επιτυχία. — Προέκυψε από μια πιο πάγια αρχή· από μία μορφή άξια επισήμανσης.
«Η Πρόνοια χτύπησε με τρόμο, τις συνειδήσεις ανθρώπων τόσο ένοχων· και η αποδοκιμασία του κοινού, του οποίου η μοίρα υπονομεύθηκε από αυτούς τους τεχνίτες της πονηριάς, προκάλεσε την ρίψη των όπλων από τα χέρια τους.
«Πλήρως επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση και την καταστολή της εξέγερσης, οι συμμαχικές δυνάμεις, μακριά από την επιδίωξη οποιουδήποτε αποκλειστικού συμφέροντος, έσπευσαν προς βοήθεια των ανθρώπων που ήταν υποδουλωμένοι· και ο ίδιος ο λαός εξέλαβε το έργο αυτών των στρατευμάτων σαν μια στήριξη υπέρ της ελευθερίας του, όχι ως επιθετικότητα που αφορούσε την Ανεξαρτησία του.
Από εκείνη τη στιγμή ο πόλεμος διεκόπη – από εκείνη την στιγμή, οι Πολιτείες που είχε πλήξει η επανάσταση, έγιναν φίλιες Πολιτείες των δυνάμεων εκείνων που ποτέ δεν θέλησαν άλλο τι από την ηρεμία και την ευημερία τους.
«Εν μέσω αυτών των σημαντικών περιστατικών, και σε μια τόσο ευαίσθητη κατάσταση, οι συμμαχικές ηγεμονίες, σε συνεννόηση με τον βασιλιά των Δύο Σικελιών και τον βασιλιά της Σαρδηνίας, έκριναν απαραίτητο να υιοθετήσουν προσωρινά μέτρα ασφαλείας, υποδεικνυόμενα από τη σύνεση, και επιβαλλόμενα από το γενικό καλό.
Τα συμμαχικά στρατεύματα, των οποίων η παρουσία ήταν απαραίτητη για την αποκατάσταση της τάξης, τοποθετήθηκαν σε κατάλληλες θέσεις, αποκλειστικά με σκοπό την προστασία της ελεύθερης άσκησης της νόμιμης εξουσίας και να βοηθήσουν την προετοιμασία της κάτω από το πλαίσιο αυτό, αυτά τα προνόμια που δύνανται να σβήσουν κάθε ίχνος μιας τέτοιας δυσοίωνης κακοτυχίας.
«Η δικαιοσύνη και η ανιδιοτέλεια που επικράτησαν στις διαβουλεύσεις των Συμμάχων Μοναρχών, θα συνεχίζουν πάντα να είναι ρυθμιστές της πολιτικής τους.
Στο μέλλον, όπως κατά το παρελθόν, πάντοτε οι ίδιοι θα προσδιορίζουν, τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και των δικαιωμάτων κάθε πολιτείας, όπως είναι αναγνωρισμένα και οριοθετούνται από τις υπάρχουσες Συνθήκες.
Το ζήτημα, ακόμη και μιας τόσο ανησυχητικής κρίσης, θα, υπό την ευμενή Πρόνοια, καθίσταται η παγίωση της ειρήνης, την οποία οι εχθροί του λαού προσπαθούν να καταστρέψουν, και της σταθερότητας μιας τάξης πραγμάτων, που θα εξασφαλίζει στα έθνη τη γαλήνη και την ευημερία τους.
«Γεμάτοι με αυτά τα συναισθήματα οι Σύμμαχοι Ηγεμόνες, τερματίζοντας τις συνδιασκέψεις στο Λάιμπαχ, επιθυμούν να ανακοινώσουν στον κόσμο τις αρχές από τις οποίες παρακινήθηκαν.
Είναι αποφασισμένοι να μην τις εγκαταλείψουν ποτέ· και όλοι οι φίλοι της ευταξίας διαρκώς θα βλέπουν και θα βρίσκουν στην συνένωσή τους, μια σίγουρη διασφάλιση απέναντι στα εγχειρήματα της αναρχίας.
«Αυτός είναι ο σκοπός που οι Αυτοκρατορικές και Βασιλικές Μεγαλειότητες έδωσαν διαταγή στους πληρεξουσίους υπουργούς των να υπογράψουν και να δημοσιεύσουν την παρούσα Διακήρυξη.
«Αυστρία – METTERNICH.
«Βαρόνος DE VINCENT.
«Πρωσία – KRUSEMARK.
«Ρωσία – NESSELRODE.
«CAPO D’ISTRIA.
«POZZO DI BORGO

Indiana Intelligencer, Volume 4, Number 160, Charlestown, Clark County,
15 August 1821
  -Σελ.3

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ.
Πρόσφατες πληροφορίες από τη Τουρκία δηλώνουν πωςι, η εμπροσθοφυλακή του στρατού του πρίγκιπα Υψηλάντη, ο Έλληνας αρχηγός των εξεγερμένων, βρισκόταν στην Αδριανούπολη, σε απόσταση περίπου 30 λεύγες από την Κωνσταντινούπολη. Τα στρατεύματα του Μεγάλου Αφέντη είχαν νικηθεί και διασκορπιστεί, και τρεις Τούρκικές φρεγάτες ήταν σε ετοιμότητα στο Βόσπορο να παραλάβουν το Μεγάλο Αφέντη, τα πλούτη, τις συζύγους του και τις παλλακίδες, λέγεται πως φτάνουν τις 800, για τις κτήσεις της Ασίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ. Δίνουμε τα νέα από την Ευρωπαϊκή Τουρκία όπως τα λάβαμε. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, εκτός από το ότι ο αιματηρός και εξοντωτικός εμφύλιος πόλεμος μαίνεται στη χώρα αυτή. Ο τρόπος με τον οποίο η Ιερά Συμμαχία θα δει τη δολοφονία του Αγίου Πατριάρχη ή Πάπα της ελληνικής εκκλησίας, στην οποία ανήκει ο ίδιος ο αυτοκράτορας της Ρωσίας, είναι άξιο περιέργειας. Πιθανών, ωστόσο, όπως γίνεται από τον έννομο, θα περάσει ακόμα και χωρίς λογοκρισία!!

Βοναπάρτης. Η αναφορά για το θάνατο του Βοναπάρτη που γυρίζει σε διάφορους κύκλους, δεν αξίζει την ελάχιστη πίστη.

Indiana Centinel, Volume 5, Number 16,
18 August 1821, -Σελ. 2

Η πυρπόληση του Bektas Kaptan από τον Παπανικολή  «Από Niles.
ΤΟΥΡΚΙΑ. Η εξέγερση εξαπλώνεται. Η Μακεδονία είναι στα όπλα. Ο Υψηλάντης έχει τη δυναμικότατη υποστήριξη της πριγκίπισσας Καντακουζηνού, ευνοϊκό για τους Έλληνες. Οι Έλληνες της Θεσσαλίας ενώθηκαν με τους Σουλιώτες κατά των Τούρκων της Ρούμελη. Τα νησιά ήταν γενικά ελεύθερα και -ακόμη- η Κύπρος ήταν υπό εξέγερση. Ο Ελληνικός στόλος ήταν ανυπόμονος να επιτεθεί στην Κωνσταντινούπολη! -έχει μάλιστα αναφερθεί πως η διέλευση των Δαρδανελίων ήταν δύσκολη! Όλες οι ακτές της Μικράς Ασίας ήταν σε εξέγερση ή σε έκρυθμη κατάσταση. Αίμα χύθηκε στη Σμύρνη — οι Έλληνες τώρα αγωνίζονται τόσο για τη ζωή όσο και για την ελευθερία. Έχουν κάποιους ικανούς αξιωματικούς ανάμεσά τους, και πολλοί έμπειροι αλλοδαποί μπαίνουν στην υπηρεσία τους. Ο Μεγάλος σουλτάνος, εξοργισμένος με τις ειδήσεις από το Μοριά και το Αρχιπέλαγος, διέταξε: όλες οι χριστιανικές εκκλησίες στην πρωτεύουσα πρέπει να καταστραφούν. Η διαταγή αυτή τηρήθηκε άμεσα, με μια υπερβολική βαρβαρότητα. Δεκαέξι εκκλησίες ισοπεδώθηκαν συθέμελα: σε αντιπροσωπεία του Πρέσβη της Ρωσίας για το ότι αυτή η βία θα προσβάλει ολόκληρο το Χριστιανισμό, η οθωμανική κυβέρνηση απάντησε απλώς, ότι ο σουλτάνος ήταν αφέντης εκεί και οι αιτιάσεις υπαγορεύονται από τους λόγους του κράτους. Πληροφορίες είχαν φτάσει μόλις πριν, πως οι Υδραίοι είχαν αιχμαλωτίσει 40 σκάφη από την Αίγυπτο, φορτωμένα με καλαμπόκι. Η πρωτεύουσα βρίσκεται σε αναστάτωση. Ο στόλος σίγουρα δεν θα μπει στη θάλασσα. Τα στρατεύματα που αναμένονται από τη Μικρά Ασία δεν έρχονται· εκείνοι που παριστάνουν πως αποχωρούν από τη Κωνσταντινούπολη, επιστρέφουν το βράδυ για να λεηλατήσουν και να δολοφονήσουν. Τα παζάρια και τα καταστήματα είναι κλειστά· και, καθώς δεν υπάρχει πλέον προσωπική ασφάλεια, το σύνολο των επιχειρήσεων έχουν κλείσει. Η Αδριανούπολη βίωσε άλλο ένα φοβερό έγκλημα στις 9 Μαΐου. Ένας πρώην πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, τρεις Έλληνες επίσκοποι, και 40 άλλα πρόσωπα αυτού του έθνους, δολοφονήθηκαν δημοσίως. Οι Εβραίοι υποδεικνύουν τους Έλληνες στους Τούρκους. Αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι προσπάθησαν να αγοράσουν την σιωπή των Εβραίων, βρέθηκαν στη θέση να έχουν οικτρά εξαπατηθεί από αυτούς τους άθλιους. Οι Σέρβοι εξοπλίζονται. Η δολοφονία του Έλληνα πατριάρχη προκάλεσε φοβερά αντίποινα σε πολλούς τόπους κατά των Τούρκων. Τα ελληνικά ένοπλα σκάφη έχουν κάνει πολλές συλλήψεις -εξουσιάζουν το Αρχιπέλαγος· και το εμπόριο ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και τα νησιά έχει σταματήσει. Οι γενίτσαροι στην πρωτεύουσα απείλησαν τους υπουργούς, ακόμα και τον ίδιο το Σουλτάνο -μετά τις εξελίξεις με τη Ρωσία, η δολοφονία του «νόμιμου» έγινε της μόδας στις τάξεις των· αλλά φαίνεται πως ησύχασαν προς το παρόν με τη διανομή 200,000 λιρών! Αναταραχές επικρατούσαν ακόμα στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαΐου. Οι Έλληνες που έχουν δολοφονηθεί εντός της αυτοκρατορίας, εκτιμάται πως ανέρχονται ήδη σε 40.000. Μερικοί λένε πως ο Υψηλάντης έχει διασχίσει το Δούναβη με ένα μεγάλο στρατό, άλλοι πάλι λένε πως συνέχιζε να εκπαιδεύει τις δυνάμεις του βόρεια του ποταμού. Ένα απόσπασμα Ελλήνων λέγεται πως κόπηκαν κομμάτια από τους Τούρκους στο Galacz (Γαλάτσι Μολδαβίας), -το ακριβώς πόσοι.. φαίνεται, ήταν πολυάριθμοι, δεδομένου ότι δέχθηκαν επίθεση από 6000 άνδρες. Ο Σουλτάνος είχε διορίσει νέο πατριάρχη, αλλά οι Έλληνες δεν θα τον αναγνώριζαν, κι αυτός ξαφνικά πέθανε, λέγεται από τρόμο! Η πανούκλα λέγεται πως εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ένα άρθρο από τη Τεργέστη, της 26ης Μαΐου, λέει πως τρεις τούρκικες φρεγάτες, των 50 πυροβόλων η κάθε μία, και τέσσερα μπρίκια, που απέπλευσαν πρόσφατα από την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις των δυνάμεων που προορίζονταν εναντίον των επαναστατημένων του Μοριά, παραδόθηκαν στους τελευταίους από τους Έλληνες που απάρτιζαν στην πλειοψηφία τους τα πληρώματα αυτής της μοίρας. Οι Τούρκοι επί των πλοίων, σε αριθμό περίπου εννιακόσιοι, εκφορτώθηκαν αρχικά ως αιχμάλωτοι στο νησί της Μήλου· αλλά, μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του πατριάρχη, οι Έλληνες τους θυσίασαν για εκδίκηση.
Ο Υψηλάντης έχει τη φήμη ενός πολύ ικανού αξιωματικού –πολύ ικανός για την υπηρεσία στην οποία δραστηριοποιείται. Μόλις έλαβε 40 κανόνια από τους φίλους του στη Ρωσία, παρά τις απαγορεύσεις του αυτοκράτορα για το αντίθετο.»

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 29,Vincennes, Knox County,
18 August 1821
-Σελ. 4

..ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Νέα Υόρκη, 6 Ιουλίου – μεσημέρι
…. Εφημερίδες του Λίβερπουλ έως την 9η και του Λονδίνου μέχρι την 8η Ιουνίου.
…. Οι αναφορές από το Δούναβη με ημερομηνία 21η Μαΐου, λένε, ότι ο Αλή Πασάς παρέλαβε – συμβιβαστικές προτάσεις από την Πύλη : αλλά αρνήθηκε να διαπραγματευτεί εκτός αν η οθωμανική κυβέρνηση αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την Αλβανία. Οι Τούρκοι έχουν διασχίσει το Δούναβη και βρίσκονται σε πλήρη πορεία προς το Βουκουρέστι και το Tergowist. (Τιργκόβιστε)· και υπήρχε φόβος ότι θα εισέλθουν στο Ιάσιο την 8η — Ο τρόμος τους προηγείται· γιατί καταστρέφουν ανηλεώς ό,τι βρίσκεται στο δρόμο τους. Σχετικά με τον Υψηλάντη τίποτα δεν ήταν γνωστό στα σίγουρα. — Κάποιες φορές λέγεται ότι έχει προσχωρήσει στα Ιωάννινα, μερικές φορές να έχει πάει στη Βουλγαρία, μετά ότι έχει αποτραβηχτεί στα βουνά της Τρανσυλβανίας, μετά ότι έχει εδραιωθεί ο ίδιος με 40.000 άνδρες κοντά στο Βουκουρέστι.
Ο αριθμός των Ελλήνων που δολοφονήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη ανέρχεται σε χιλιάδες. — Οι εξαγριωμένοι άνθρωποι κόβουν τα κεφάλια των θυμάτων με τη μέγιστη αδιαφορία.
Παρελήφθησαν επιστολές από τη Σμύρνη, στις οποίες αναφέρεται πως η ηρεμία είχε αποκατασταθεί στο τόπο, και ότι το εμπόριο είχε ξαναβρεί την προηγούμενη ζωηράδα του· οι αγριότητες των Τούρκων έχουν παύσει τελείως.

Λονδίνο. 6 Ιουνίου.
… Οι εφημερίδες του Παρισιού δηλώνουν ότι δίδεται μεγάλη αξιοπιστία σε μια αναφορά όπου ο Υψηλάντης έχει κυριεύσει την Αδριανούπολη και ετοιμάζεται να πορευτεί προς την Κωνσταντινούπολη. [Άλλες αναφορές συμφωνούν μ’ αυτό]
Ο Hospidac της Καλλιράχης, που διορίζεται από την Πύλη, μετά από την παραλαβή κλήτευσης να εμφανιστεί ενώπιον του Διβανιού λέγεται πως έχασε τα λογικά του.

Από τη N. Y. Evening Post, 6 Ιουλίου.
Οι πιο τρομακτικές λεπτομέρειες συνεχίζουν να καταφθάνουν από την Κωνσταντινούπολη των διώξεων και των δολοφονιών των Ελλήνων και των Χριστιανών, καθώς οι Τούρκοι δεν έχουν ιδέα πως να συγκρατήσουν την εξέλιξη της ανταρσίας και της εξέγερσης, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο εκτός από το τσεκούρι και το στραγγαλισμό.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 30,Vincennes, Knox County,
25 August 1821 -Σελ. 1

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, Ιούλιος23.
…εφημερίδες του Λίβερπουλ της 20ής Ιουνίου και Λονδίνου έως την 18η.
Λονδίνο, 18 Ιουνίου.
Πληροφορία πολύ σημαντικού χαρακτήρα, όπως καταλαβαίνουμε, παραλήφθηκε στο ξενοδοχείο της ρωσικής πρεσβείας. Οι αυτοκράτορες της Ρωσίας και της Αυστρίας, προσβεβλημένοι από τα αίσχη που διαπράχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, από τον ατιμωτικό θάνατο του Έλληνα Πατριάρχη και άλλων ηγετικών προσωπικοτήτων της Εκκλησίας αυτής, μαζί με τις βαναυσότητες που διαπράχθηκαν εναντίον των δύστυχων και ανυπεράσπιστων Ελλήνων, είναι, λέγεται, αποφασισμένοι να επιμείνουν σε τέτοιου είδους αποκατάσταση από την τουρκική κυβέρνηση όπως να αναγνωρίσει και να δώσει συγκεκριμένες εγγυήσεις ή δεσμεύσεις ως αναφορά το μέλλον, ώστε παρόμοιες υπερβάσεις να μην επαναληφθούν.
Στον κύκλο που κυκλοφόρησε η δήλωση αυτή, δεν βρίσκουμε να υπάρχει κανένας λόγος ώστε που να αμφισβητεί την αυθεντικότητά της, και ως εκ τούτου, αισθανόμαστε μια περίεργη ικανοποίηση με τη κοινοποίηση ενός μηνύματος τόσο σημαντικής σημασίας για το Χριστιανό και, πραγματικά, για ολόκληρο το πολιτισμένο κόσμο.
Αλλά, αν και το κύριο γεγονός φαίνεται να αξίζει την πίστη, πως η Ρωσία και η Αυστρία θα απαιτήσουν αποζημίωση από την Πύλη, δεν μπορέσαμε να συλλέξουμε τίποτα πέρα από μια απλή φήμη για το τι είδους διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσουν ή για τα μέτρα ασφαλείας που πιθανόν θα απαιτήσουν.
Έχει λεχθεί πως η Ρωσία θα απαιτήσει να γίνει προστάτης των άλλων ελληνικών επαρχιών, όπως είναι ήδη στη Βλαχία και τη Μολδαβία.
Ακούμε επίσης πως θα απαιτηθεί μια άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων και μορφή σύμβασης μεταξύ τους, η οποία, αν και θα εξασφαλίζει την υπακοή του πρώτου, θα τους προστατεύει από τις βαναυσότητες και τη σφαγή.
Μια άλλη άποψη είναι, πως θα επιμείνουν στη παραχώρηση της Βλαχίας και της Μολδαβίας, είτε στη Ρωσία είτε στην Αυστρία, ή και στις δύο αυτές δυνάμεις, προκειμένου να παρέχουν ένα άσυλο σε εκείνους τους Έλληνες που αρνούνται πια να παραμένουν και να ζουν σύμφωνα με τους τουρκικούς νόμους.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύεται πως το Διβάνι πρέπει να υπακούσει σε οποιοδήποτε όρο του προταθεί.
Η Ρωσία διαθέτει έναν στρατό 100.000 ανδρών στα σύνορα της Τουρκίας, ο οποίος θα ενισχύονταν ισχυρά από τους Αυστριακούς· και, αποδυναμωμένη όπως είναι από τις προσπάθειες καταστολής της ελληνικής εξέγερσης, δεν έχει άλλη εναλλακτική από την υποταγή ή μια ξένη εισβολή, στην οποία δεν θα υπήρχε δυνατότητα αντίστασης.
Σε περίπτωση που πραγματικά διεξαχθεί αυτός ο μνημειώδης αγώνας, τα μάτια όλης της Ευρώπης αγωνιωδώς θα είναι σταθερά στραμμένα προς το αποτέλεσμα.
Ο τραγικός θάνατος του Αλή πασά φαίνεται να επιβεβαιώνεται : ο στρατός που τον πολιορκούσε, είχε εντελώς σιγάσει και ο θησαυρός του έπεσε στα χέρια των Ελλήνων.
Προστίθεται ότι σχηματίστηκε μια Γερουσία στα Γιάννενα και το Σούλι (η πρωτεύουσα των Σουλιωτών) ήταν εκείνο που είχε πάρει τα ηνία της κυβέρνησης.

Βιέννη 4 Ιουνίου.
Η Austrian Observer στις 3 του ίδιου μήνα επιβεβαιώνει τις προηγούμενες αναφορές για τη λεηλασία και την καταστροφή των ελληνικών εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη και την επανέναρξη των διωγμών και των βαναυσοτήτων που ασκούν στους Έλληνες κατοίκους.
Δεν είχαν φτάσει άλλες αναφορές στη Βιέννη από τη Μολδαβία ή τη Βλαχία· αλλά μια επιστολή από τα σύνορα δηλώνει πως ανακοινώθηκε στο Folksehun πως ο ελληνικός στρατός είχε αιφνιδιαστεί και καταστραφεί από τους Τούρκους στις 13 Μαΐου.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ.
Οι Έλληνες έχουν πάρει τη σημαντική πόλη της Λάρισας, στη Μακεδονία — το κλειδί της Ηπείρου.
Η υψηλή Πύλη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη κατάσταση.
Ακόμα και η διαταγή του Αλεξάνδρου της Ρωσίας, δεν εμποδίζει τους Έλληνες υπηκόους του να ενωθούν με τον Υψηλάντη.

Indiana Gazette, Volume 5, Number 38,Corydon, Harrison County,
30 August 1821 -Σελ. 3

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναφέρεται τώρα πως οι Τούρκοι, εισερχόμενοι στο Βουκουρέστι, αντί να συμπεριφέρονται με μέτρο, όπως αναφέρθηκε στη προηγούμενή μας (ενημέρωση), διέπραξαν τις πιο αποτρόπαιες σκληρότητες, γδέρνοντας ζωντανούς όλους τους Έλληνες που έπεσαν στα χέρια τους.
Η δύναμή τους γύρω από αυτό τον τόπο εκτιμάται σε 22.000 άνδρες.
Οι λαοί της Βοσνίας και της Σερβίας δραστηριοποιούνται στο έργο της επανάστασης. Οι τελευταίοι πρόσφατα έκοψαν κομματάκια ένα τουρκικό απόσπασμα 800 ανδρών.
Είναι προφανές, από τις ενισχύσεις που γίνονται στις οχυρώσεις, πως οι Τούρκοι περιμένουν την επίσκεψη του ελληνικού στόλου στην Κωνσταντινούπολη ως (λείπουν δύο λέξεις) αργοπορημένο γεγονός.

Indiana Centinel, Volume 5, Number 19,
8 September 1821,
ελ. 3,

HMS Révolutionnaire το 1820Foreign Articles,…«Τουρκία
Ένα σκάφος έφθασε στη Φιλαδέλφεια, με εφημερίδες του Λίβερπουλ της 5ης Ιουλίου –είπαν ότι δεν περιέχουν κάτι το  ενδιαφέρον. Η ακόλουθη· περίληψη δίδεται από την Freemans Journal.
Το Ιάσιο και το Βουκουρέστι ήταν στα χέρια των Τούρκων· και ο πρίγκιπας Υψηλάντης, ο οποίος ακόμα παρέμενε στην Τεροβίτσα με 10.000 άνδρες, ήταν στα πρόθυρα να δεχθεί επίθεση από τις συμπτυγμένες δυνάμεις του Χατζή Αχμέτ Πασά και του Γιουσούφ Πασά της Βραΐλα. Οι Έλληνες κάτοικοι του Βουκουρεστίου ήταν αφοπλισμένοι. Η Πάτρα είχε σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί από τους Τούρκους και οι κάτοικοι εκτελούνταν σε μεγάλους αριθμούς. –Οι Έλληνες, παρ’ όλα αυτά, είχαν μια αποφασιστική υπεροχή έναντι των Τούρκων στη θάλασσα. Είχαν καταλάβει ένα μεγάλο αριθμό τουρκικών σκαφών, στέλνοντας στο θάνατο όλα τα πληρώματα, που αριθμούσαν περίπου 5.000 άνδρες : κανείς δεν έκανε πίσω ούτε οι Έλληνες ούτε οι Τούρκοι. Πηγές από την Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαΐου, αναφέρουν την επαναφορά μιας σχετικής ηρεμίας, αλλά οι συλλήψεις συνεχίζονταν. Ο μέγας Σουλτάνος είχε καταφέρει να καταστείλει τις στασιαστικές αναταραχές των Γενιτσάρων, απειλώντας ότι θα τους στείλει το κεφάλι του γιου του, που ήταν κληρονόμος του θρόνου, και μετά θα θάβονταν ο ίδιος κάτω από τα ερείπια του σαραγιού! Ένα μεγάλο ελληνικό πλοίο, φορτωμένο με μεγάλες ποσότητες από όπλα και πυρομαχικά με προορισμό το Μοριά, προς ενίσχυση των Ελλήνων εξεγερμένων εκεί, εντοπίστηκε από την αγγλική φρεγάτα «Révolutionnaire», με καπετάνιο τον Pellew και το διέταξε να παραδοθεί. Προέκυψε μια σύγκρουση. Οι Άγγλοι είχαν τέσσερις άνδρες νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. -Το ελληνικό πλοίο πιάστηκε και ρυμουλκήθηκε ως την Ζάκυνθο.- Ως συνέπεια αυτού του συμβάντος, η Βρετανική κυβέρνηση διέταξε την αποστολή δύο επιπλέον πολεμικών ιστιοφόρων και κάποια από τα καλύτερα τάγματα να σπεύσουν άμεσα στα Ιόνια νησιά, των οποίων οι κάτοικοι λέγεται ότι είχαν μεγάλη φαγούρα για να συμμετέχουν στον κοινό σκοπό με τους άλλους Έλληνες. [Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να κάνουν ένα κοινό σκοπό με τους Έλληνες και να πετύχουν την εκδίωξη των “προστατών” τους]»

*Το κείμενο στις αγκύλες και η πλάγια γραφή είναι η άποψη του συντάκτη του άρθρου, της εφημερίδας.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 32,
8 September 1821
  -Σελ. 2

ΝαπολέωνΑπό τη Λονδέζικη «True Briton«, 26 Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μετά την αποστολή στην Αίγυπτο, Γάλλοι αξιωματικοί διασχίζουν την Ελλάδα προς όλες τις κατευθύνσεις, με σκοπό να την εξερευνήσουν από στρατιωτική άποψη και να σπείρουν τους σπόρους της εξέγερσης. Η προσχώρηση στην αυτοκρατορία των επαρχιών της Ιλλυρίας και οι διασυνδέσεις που σχηματίστηκαν με τις τουρκικές επαρχίες δεν ήταν έργο μιας ημέρας. Πριν από την αυστριακή εκστρατεία (1809) υπήρχε στο Παρίσι ένας σύνδεσμος Ελλήνων, επικυρωμένος από την κυβέρνηση, έχοντας ως αντικείμενο την απόσπαση της Ελλάδας από το τουρκικό ζυγό αιχμαλωσίας.
Οι εκπρόσωποι της κοινωνίας, με το Ρήγα επί κεφαλής, βρίσκονταν στο ταξίδι τους από το Παρίσι προς Βουκουρέστι και αυτοί οι άτυχοι άνδρες αποκεφαλίστηκαν την ίδια μέρα που έπεσαν στα χέρια των Τούρκων· αλλά η ώθηση είχε ήδη δοθεί και ο θάνατος του Ρήγα δεν εμπόδισε τα τραγούδια του· πιο λαμπερά σε πατριωτισμό από εκείνα του Τυρταίου, αντηχούσαν στα βουνά της Θεσσαλίας, στην Πελοπόννησο και στο όρος Αίμος.
Το 1810 και το επόμενο έτος, η γαλλική κυβέρνηση έκανε σχέδια για την επιχείρηση κατάκτηση της Ελλάδας: είχαν ήδη διανεμηθεί 80.000 μουσκέτα στους κατοίκους της αρχαίας Ηπείρου· διευρυμένες επικοινωνίες είχαν διαμορφωθεί στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στη Μακεδονία και οι Σέρβοι ήταν έτοιμοι να εξεγερθούν στο πρώτο σήμα. Ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων καταγόμενοι από χριστιανούς γονείς, είχαν μεταστραφεί και εισέρχονταν στην ελληνική εκκλησία, ταυτιζόμενοι με τον λαό του οποίου τον αγώνα ενστερνίζονταν.
Υπήρχε στο Πεδεμόντιο και σε άλλα μέρη της (ιταλικής) Χερσονήσου ένας στρατός 50.000 Ιταλών και 80.000 Γάλλων έτοιμοι να αναλάβουν δράση. – Οι αξιωματικοί του προσωπικού που διέμεναν στη Κωνσταντινούπολη, στη Θεσσαλονίκη και στην αυλή του Αλή πασά, λάμβαναν πληροφορίες των δυσκολιών που είχαν να αντιμετωπίσουν· υπολόγιζαν τις δυνάμεις που χρειάζονταν για να τους υπερνικήσουν και είχαν σχεδιάσει τις στρατιωτικές διαδρομές και προετοιμάσει τους γεμιστήρες. Ο Ναπολέων κολάκευε τον Αλή Πασά με την ελπίδα να τον αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο μονάρχη – αλλά στην πραγματικότητα ο Αλή Πασάς θα ήταν η πρώτη θυσία.
Ο γαλλικός στρατός επρόκειτο να κατευθυνθεί εν μέρει μέσω της Θεσσαλίας, και εν μέρει κατά μήκος της διαδρομής βόρεια της Μακεδονίας, για να συναντήσει τα τουρκικά στρατεύματα, τα οποία θα είχαν καταστρέψει χωρίς δυσκολία. Η Ελλάδα θα είχε ανακηρυχθεί σε βασίλειο, στο οποίο τα Ιωάννινα θα ήταν η πρωτεύουσα και ο θρόνος προοριζόταν για έναν πρίγκηπα της αυτοκρατορικής οικογένειας, ο οποίος είχε ήδη αποδείξει αξιόλογο χαρακτήρα ως αξιωματικός και ως Ηγεμόνας.
Η εκτέλεση του σχεδίου του δεν καρποφόρησε λόγω του πολέμου που ξέσπασε με τη Ρωσία· και οι καταστροφές συνεπεία της εκστρατείας της Μόσχας, το κατέστησαν ανέφικτο.
Από το 18Ι2, το πνεύμα της ελευθερίας είχε ταχεία εξέλιξη στην Ελλάδα. Ο Αλή Πασάς, ο οποίος πάντα κολάκευε τον εαυτό του με την ελπίδα ότι η Γαλλία θα υποστήριζε τις φιλόδοξες προθέσεις του, διψούσε και φαντάζονταν να πλησιάζει γρήγορα η μέρα που η κορώνα θα τοποθετούταν στο κεφάλι του.
Από εκείνη την εποχή οι Έλληνες συνέχισαν να διεγείρουν αφύπνιση στο μυαλό των καταπιεστών τους με την εμπιστοσύνη που πήγαζε από τη γνώση της δικής τους δύναμης.
Οι Πασάδες που τους δυσαρεστούσαν ανακλήθηκαν από τον Μεγάλο Σουλτάνο· και λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία της Πύλης που ανακάλυψαν, είχαν ανάγκη μόνο ενός κοινού σημείου συσπείρωσης και κάποιων περίεργων συνθηκών για να τοποθετηθούν σε μια θέση ανοιχτής εξέγερσης.
Ο σύνδεσμος «Φιλόμουσος Εταιρεία» και τα μέτρα που η Πύλη υιοθέτησε απερίσκεπτα εναντίον του Αλή Πασά, έτειναν να παράξουν τα αποτελέσματα αυτά.
Ο σύλλογος «Φιλόμουσος Εταιρεία» ιδρύθηκε στη Βιέννη το 1814, εν αναμονή του συνεδρίου της Βιέννης, κάτω από τα μάτια όλης της Ευρώπης, από μία πολιτική προσωπικότητα ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με κάθε δεσμό αγάπης με την Ελλάδα· και αυτός ο διπλωμάτης πλαισιωμένος από τον σεβάσμιο Αρχιεπίσκοπο Ιγνάτιο, ο οποίος τώρα ζει σε απομόνωση στην Πίζα, όπου περιορίζει την επαφή του με τον κόσμο μεταλαμπαδεύοντας τις συμβουλές του και απονέμει τις ευλογίες του στους νεαρούς Έλληνες των οποίων η δίψα για γνώση τους φέρνει σε αυτό το πανεπιστήμιο.
Σκοπός της κοινότητας των «Φιλόμουσος Εταιρεία» ήταν η συγκέντρωση, από εθελοντικές συνεισφορές, συγκεκριμένου ποσού με το οποίο οι ακαδημίες που ιδρύθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα και στους πρόποδες του ορεινού Πηλίου θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα προικισμένες, ώστε να παρέχουν την δυνατότητα στους μαθητές να επιδιώξουν τις σπουδές τους στα γερμανικά πανεπιστήμια, πληρώντας τις προϋποθέσεις για το χριστιανικό υπουργείο, ή να συμπληρώσουν τις έδρες των ακαδημιών. Οι λίστες εγγραφής σύντομα γέμισαν με ονόματα πριγκίπων, πολιτικών προσώπων και άλλων διακεκριμένων ατόμων.
Το εκτόπισμα (η δυναμική) της οργάνωσης εμφανίζεται σήμερα στη σύγχρονη ελληνική και γαλλική γλώσσα· και μια έκθεση σχετικά με τη χρήση των κεφαλαίων και των εργασιών της ένωσης, διατάχθηκε να δημοσιεύεται ετησίως.
Το διακριτικό γνώρισμα των μελών είναι ένα χρυσό δαχτυλίδι, πάνω στο οποίο είναι χαραγμένα μια κουκουβάγια και ο Χείρωνας να μεταφέρει ένα αγόρι. – Οι Έλληνες οι ίδιοι επιπλέον ήξεραν πώς να δώσουν μια πολιτική ροπή σε μια ένωση που οι φιλάνθρωποι αλλοδαποί είχαν ιδρύσει, με την προοπτική της στήριξης νέων ανδρών χωρίς φίλους ή μοίρα, και για την διάχυση της γνώσης μεταξύ ενός λαού που κατέβαλε μια έντονη προσπάθεια να σπάσει τα δεσμά της δουλείας· ήξεραν πώς να επωφεληθούν από τη δύναμη που διέθεταν για να αποτινάξουν από πάνω τους το ζυγό των δυναστών τους. — Ακόμη κι ο τόπος που ιδρύθηκε η ομάδα, η εποχή της ίδρυσης της, τα ονόματα που κοσμούσαν τον κατάλογο των προστατών της, όλα συνδυάζονται για να προβάλλουν τη φήμη της, και να προσελκύσουν συνεισφέροντες όχι μόνο από την ίδια την Ελλάδα αλλά απ’ όλες τις χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες και από άτομα που μπορεί να είναι διατεθειμένα να ωφεληθούν από το θρίαμβο, της ελευθερίας έναντι του δεσποτισμού, του Χριστιανισμού έναντι του Ισμαήλισμού. (ισλαμισμού)
Από εκείνη την εποχή οι δυνάμεις των Ελλήνων, πρωτύτερα διασκορπισμένες, βρήκαν ένα κέντρο δράσης· οι προσπάθειες, ακόμα και των ακαλλιέργητων τμημάτων του έθνους, να αποκτήσουν ένα πιο ευτυχισμένο πεπρωμένο, πήραν μια καθορισμένη κατεύθυνση. Ολόκληρες αποικίες όπως οι Παργιανοί και οι Σουλιώτες, ακόμα και ο Αλή Πάσας· όταν επρόκειτο να υποκύψει κάτω από τα χέρια των εχθρών του, επίσπευσε τη διόγκωση εκείνου του πυρήνα· αυτό φάνηκε να είναι το σήμα ώστε να εκτεθούν οι αγκυλώσεις.
Ο ίδιος Αλή, του οποίου το όνομα διασπείρει τον τρόμο – ο οποίος ακούγεται πως κατέχει πενήντα εκατομμύρια πιάστρες και τεράστιες προμήθειες – έγινε το κλειδί της δεξαμενής που περιέχει την καύσιμη ύλη της εξέγερσης.
Οι Σουλιώτες, προς τους οποίους ο Αλή ήταν ήπιος μη αντέχοντας την ηρωική τους αντίσταση, σκέφτηκε ότι τώρα μπορεί να τον εμπιστεύονταν· οπλίστηκαν για το κοινό σκοπό — οι Αγραφιώτες, πρώην αδυσώπητοι εχθροί του Πασά των Ιωαννίνων, που κατοικούσαν στα βουνά της Θεσσαλίας.
Αυτοί οι απόγονοι των αρχαίων Δωριέων έχουν συχνά καταστήσει τους εαυτούς τους ανυπέρβλητους για τους γείτονές τους με τις λεηλασίες τους· εξακολουθούσαν όμως να σέβονται τους αρχαίους νόμους τους, βάζουν 20.000 άνδρες κάτω από τα όπλα, ενώ στις 6 Απριλίου, ημέρα που είχε οριστεί για τη γενική εξέγερση, οι Μανιάτες, που ξεπήδησαν από τους αρχαίους Σπαρτιάτες, κατέβηκαν από τα βουνά της Πελοποννήσου, ενώ ο στόλος των Υδραίων ξεκινούσε για να επιτεθεί στον τουρκικό στόλο που προορίζονταν να δράσει εναντίον του Αλή Πασά

Σελίδα 4

ΕΛΛΑΔΑ
Εάν το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα κρατικής θρησκείας και νόμων, δεν βλαστήσουν από την παρούσα επανάσταση στην Ελλάδα, τότε είμαστε πολύ εξαπατημένοι ως προς την όψη των γεγονότων σε εκείνη την περιοχή του κόσμου. Το μένος ενός θρησκευτικού πολέμου φαίνεται να υπερισχύει ενός αγώνα για την ανεξαρτησία μιας χώρας.
Οι Τούρκοι, από φύσης άγριοι και υπερβολικά φανατικοί, έχουν διαπράξει τις πιο τρομερές υπερβολές, και το μίσος τους για τους χριστιανούς, που έχει πνιγεί μόνο από το φόβο προς τις αρχές, έχει τώρα σπάσει όλους τους φραγμούς και λυσσομανά με άγρια βαρβαρότητα — Η βάναυση δολοφονία του ο σεβαστού Έλληνα Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, δεν έχει αντίστοιχο της σε κτηνωδία στη σύγχρονη εποχή· και αν δεν αφυπνίσει όλη τη χριστιανοσύνη να πάρει τα όπλα εναντίον των Τούρκων, θα είναι μόνο από εκείνα τα ψυχρά ύπουλα της πολιτικής της «Ιεράς Συμμαχίας», που φοβούνται την ασφάλεια των θρόνων τους· τους ενδιαφέρει περισσότερο από ότι η ζωή των υπηκόων τους. Ο Ρώσικος ιστός βυθίζεται στην εκτίμηση του πολιτισμένου κόσμου, αν μπορεί να ατενίζει τέτοιες σκηνές και να μην βγαίνει μπροστά και να σταματήσει το στιλέτο των δολοφόνων.
Τα σίγουρα αντίποινα των Ελλήνων· εξίσου φανατικά και άγρια, θα ερεθίσει τη μανία των Τούρκων και θα προτρέψουν για πιο απεγνωσμένα μέτρα – Οι προσκυνητές των Αγίων Τόπων πιθανόν θα υποφέρουν μετά· οι φτωχοί, οι ευσεβείς και οι απροστάτευτοι θα πέσουν κάτω από το μαχαίρι αυτών των χασάπηδων.
Υπάρχει το μυστήριο χέρι της Πρόνοιας σε αυτά τα πράγματα, το οποίο θα προκαλέσει μια ορισμένη επανάσταση στη θρησκευτική πολιτική ανά τον κόσμο· για κάποιο διάστημα, μπορεί να συλλάβει το υψωμένο χέρι της εκδίκησης· αλλά αυτές οι θηριωδίες πρέπει τελικά να ξεσηκώσουν τον πολιτισμένο κόσμο και να προτρέψουν μια ισχυρή και επιτυχημένη αντίσταση.  —Nat. Adv.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 33,Vincennes, Knox County,
15 September 1821 -Σελ. 2

Ανακοινώνεται ο θάνατος του Ναπολέοντα.

Λονδίνο. 4η Ιουλίου.
Επιστολές από την Οδησσό της 6ης Μαΐου παρελήφθησαν χθες, οι οποίες δηλώνουν πως είχε γίνει κάποια δράση κοντά στην Ιάσιο μεταξύ Τούρκων υπό τον Πασά της Βράιλα και ενός αποσπάσματος των στρατευμάτων του Υψηλάντη, με επικεφαλής τον Πρίγκιπα Καντακουζηνό, στην οποία οι πρώτοι ηττήθηκαν με απώλεια χιλιάδων πεντακοσίων ανδρών νεκρών και τραυματισμένων.

Indiana Gazette, Volume 5, Number 41,Corydon, Harrison County,
20 September 1821 -Σελ. 2

Από την Eastern Patriot στις 10 Αυγούστου.
Από τη Μεσόγειο.
Ο καπετάνιος Church που έφθασε στην ‘καραντίνα’ χθες από την Σμύρνη, από την οποία απέπλευσε στις 10 Ιουνίου, και αναφέρει πως όλα εκεί είναι ανάστατα και εχθρικής φύσης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Στις 6 Ιουνίου, έξω από το νησί Χίος, έπεσε πάνω σε ελληνικό στόλο 50 ιστιοφόρων που κατευθύνονταν προς το νησί της Μυτιλήνης για να συναντήσουν τον τουρκικό στόλο 14 ιστιοφόρων που λέγεται πως βρίσκονταν εκεί· αν δεν τα βρουν εκεί θα τα ακολουθούσαν ήσυχα στην Κωνσταντινούπολη.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 35,
29 September 1821 
Σελ. 2

Επιστολές από τη Κωνσταντινούπολη της 6ης Ιουνίου αναφέρουν ότι ο Densi, ο τραπεζίτης, (Έλληνας τραπεζίτης Δανέζης) δολοφονήθηκε με εντολή της Πύλης, παρά τις πιεστικές προσπάθειες του Ρώσου Πρέσβη Κόμη Strogonoff, για να τον σώσει — ένα αποτέλεσμα που θα πρέπει να ήταν ότι πιο οδυνηρό για τον υπουργό, καθώς γίνεται κατανοητό ότι ο ατυχής Δανέζης είχε αποκλειστικά προκληθεί να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη με τη διασφάλιση της προστασίας του.
Τα ζητήματα των Ελλήνων φαίνονται πιο ευοίωνα από ό,τι πριν. Επικαλούμενοι πρόσφατες αναφορές, οι Τούρκοι έχουν νικηθεί στη γενική συμπλοκή. Ο Υψηλάντης είχε έναν στρατό 25.000 ανδρών, καλά εξοπλισμένο με πυροβολικό, και ο αγώνας υπέρ των Ελλήνων ήταν σε πλήρη έκταση.

Φαίνεται ότι ο Γεώργιος ο IV. πρόκειται να κάνει κοινό αγώνα με τον Μεγάλο Σουλτάνο. Μια βρετανική φρεγάτα ακινητοποίησε, πολέμησε και κατέλαβε μια ελληνική φρεγάτα φορτωμένη με στρατιωτικά εφόδια· και η Μεγάλη Βρετανία ενίσχυσε το στρατό της στα Ιόνια Νησιά, από φόβο ότι οι κάτοικοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με εκείνες των Ελλήνων.
Γινόμαστε ολοένα και πιο ανήσυχοι που η Ιερά Συμμαχία, όπως βλάσφημα αποκαλείται, θα βοηθήσει τους οπαδούς του Μωάμεθ να πετσοκόψουν τους Χριστιανούς. Ο Μεγάλος Τούρκος θεωρείται έννομος και οι Έλληνες ως Αντάρτες. Δεν λαμβάνονται υπόψιν οι ειδεχθείς πράξεις του ή τα δεινά και οι διωγμοί τους.
Νομιμότητα, τα πρόσωπα του Μεγάλου Τούρκου, οι ρόμπες του στάζουν με το Χριστιανικό Αίμα, είναι ένα Ίνδαλμα, για την άμυνα του οποίου οι Σύμμαχοι Μονάρχες τραβούν τα σπαθιά τους ενώ γυρίζουν με καταφρονητική αδιαφορία, ή μ’ ένα χαμόγελο βάρβαρης ευχαρίστησης από τις εκκλήσεις ενός σεβάσμιου Πατριάρχη και Επισκόπων της Χριστιανικής εκκλησίας, που οι Λευκές Ρόμπες της Αθωότητας, τον έσυραν από την Άγια Τράπεζα σε ένα ατιμωτικό θάνατο.
Αν ο Σατανάς ήταν ενθρονισμένος στη γη, (και) οι υπήκοοι του εξεγείρονταν και ο θρόνος του απειλούταν, θα έπρεπε να δούμε το «Προπύργιο της Θρησκείας μας» και τον Επικεφαλής της Ελληνικής Εκκλησίας και τον επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας να συμμαχούν μαζί του– Μια επιτυχημένη εξέγερση είναι το χείριστο της Προδοσίας, το πιο θανατηφόρο των αμαρτιών, στα μάτια ενός Νόμιμου Μονάρχη — Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να πετύχει για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά μια ένωση των ανθρώπων θα το ξαπλώσει στη σκόνη. Μια φρικτή και αιματηρή πάλη βρίσκεται κοντά. Η μάχη πρέπει σύντομα να δοθεί, και η οποία θα καθορίσει εάν ο Άνθρωπος θα κυβερνά τον εαυτό του ή θα είναι ο Δούλος των Κληρονομικών Τυραννιών. –Demo Press.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 36,Vincennes, Knox County,
6 October 1821
  -Σελ. 2

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 28 Μαΐου.
Σώμα Γενιτσάρων  Σε ένα συμβούλιο υπουργών ή Διβάνι, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου, ψηφίστηκε ομόφωνα μια πολύ σημαντική συμφωνία. Ότι στο εξής το σώμα των Γενιτσάρων θα εκπροσωπείται στο Διβάνι από τρία μέλη επιλεγμένα από το σώμα τους. Το μέτρο αυτό, το οποίο ίσως επιφέρει τη διατήρηση της τουρκικής εξουσίας, έχει προταθεί από τον Jussuf Aga των Γενιτσάρων, ο οποίος είναι γνωστός για την αφοσίωση και τη σύνεση του.
Αυτός ο έμπειρος άνθρωπος παρουσιάζει πως αυτό είναι το μόνο ικανό μέσο για την προσκόλληση των Γενιτσάρων στην Πύλη και την εμποδίζει κάθε καχυποψία. Στο πρώτο Διβάνι, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των τριών Γενιτσάρων εκπροσώπων, στις 16 Μαΐου, αποφασίστηκε: Να οργανωθεί ο οθωμανικός στρατός πάνω στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι εκπρόσωποι των Γενιτσάρων έθεσαν μόνο δύο προϋποθέσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές:
1ο. Ότι η ενδυμασία των στρατευμάτων δεν πρέπει να αλλάξει.
2δ. Ότι το απεχθές όνομα της Nizum Dgedib, το οποίο κόστισε στον άριστο Selim (Νέα Τάξη) τη ζωή του, πρέπει να αποφεύγεται και να υιοθετηθεί ένα άλλο καταλληλότερο.
Τώρα βελτιώθηκαν στο σχεδιασμό κατάρτισης του οργανωτικού πλάνου, το οποίο θα αφήσει μια ξεχωριστή εποχή στην οθωμανική ιστορία. Στο ίδιο Διβάνι συζητήθηκε το τι έπρεπε να γίνει σχετικά με την εξέγερση στο Μοριά, και σε σχέση με το ελληνικό έθνος γενικότερα.
Ο νέος πατριάρχης κλήθηκε να δώσει τη γνώμη του. Η αυτοσυγκράτηση και η αξιοπρέπεια με την οποία μίλησε είχαν μεγάλη επίδραση. Ένα άλλο μέτρο, το οποίο μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό λόγω των συνεπειών του αλλά μπορεί επίσης να τείνει να πληγώσει την Πύλη και να οδηγήσει σε δυσάρεστες διαφορές με τις ναυτικές δυνάμεις, είναι η κλήτευση που έχει σταλεί σε όλα τα πειρατικά κράτη της Μπαρμπαριάς, να ενταχθούν στο στόλο του σουλτάνου με όλα πλοία που μπορούν να εξοπλίσουν. Στη κλήτευση που απεύθυνε στα κράτη αυτά, αναφέρονται όλα όσα μπορούν για να πυροδοτήσουν το φανατισμό και να δελεάσουν την απληστία.
Ο πρεσβευτής της Αγγλίας έχει ήδη δηλώσει ότι από τη μεριά του δεν μπορεί να επιτρέψει στα πλοία των βάρβαρων κρατών να εισέλθουν στο Ιόνιο πέλαγος και ότι όλα τα λιμάνια των Ιονίων Νήσων θα κλείσουν για αυτούς. Η εισχώρηση των Γενιτσάρων εκπροσώπων στο Διβάνι, μια περίπτωση άνευ προηγουμένου στην τουρκική ιστορία, έχει δημιουργήσει μια ασυνήθιστη αίσθηση εδώ. Οι συνέπειες αυτού δεν μπορούν να υπολογιστούν.
Εγκρίθηκαν δυναμικά μέτρα για την ασφάλεια των ξένων πρεσβευτών. Όλοι οι Τούρκοι απαγορεύεται να μιλούν για δημόσιες υποθέσεις· δύο υψηλόβαθμοι πλήρωσαν την ανυπακοή με τη ζωή τους. Μια συνωμοσία συντονισμένη από Υδραίους να κάψουν το θαλάσσιο οπλοστάσιο ανακαλύφθηκε· είκοσι από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα εκτελέστηκαν.
Ένα φλαμανδικό άρθρο λέει, «η εκρίζωση του χριστιανισμού στην Ελλάδα, είναι το σχέδιο των Τούρκων· που φαίνονται αποφασισμένοι να καταστρέψουν τους εαυτούς τους, παρά την μετριοπαθή στάση των χριστιανών πριγκίπων.»

Indiana Gazette, Volume 5, Number 44,
11 October 1821
  -Σελ. 2

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Φαρσάλια είναι κατειλημμένη από υπολοχαγό του Αρχιεπισκόπου του Πηλίου, ο οποίος έσφαξε όλους τους Τούρκους! Εξαιτίας γεγονότων στη Μακεδονία, ο πασάς της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την πολιορκία των Ιωαννίνων για να την επαναφέρει κάτω από τις άμεσες εντολές του, εάν μπορέσει να τα καταφέρει· περίπου τα δύο τρίτα των στρατευμάτων του λιποτάκτησαν, και οι περισσότεροι ενώθηκαν με τον Αλή πασά.
Μια επιστολή από την Αθήνα, με χρονολογία 15 Μαΐου, λέει ότι «το λάβαρο του σταυρού κυματίζει στον Παρθενώνα» : οι Τούρκοι παραδόθηκαν υπό τον όρο ότι θα σταλούν στην Εύβοια.
Ο μπέης της Τύνιδας αρνήθηκε ευγενικά να βοηθήσει τους Τούρκους με το στόλο του, όπως του ζήτησε η Πύλη· αλλά κάποιες απόπειρες για την αποστολή ενός νέου στόλου στην Κωνσταντινούπολη έγιναν, για τους σκοπούς της επάνδρωσης κάποιων κατασχεθέντων από συγκεκριμένους Έλληνες. Ο πασάς της Αιγύπτου αρνήθηκε επίσης τη βοήθειά του.
Οι τελευταίες αναφορές δεν περιέχουν πολλά στοιχεία αξιοσημείωτα – γενικά δείχνουν ότι οι προοπτικές των Ελλήνων γίνονται πιο φωτεινές, ότι οι Τούρκοι αυξάνουν τη βάρβαρες ιδέες τους όσο ισχυροποιείται η αντίσταση· έχουν κόψει τις μύτες και τα αυτιά σε ολόκληρες κοινότητες ανυπεράσπιστων Ελλήνων!
Ο Υψηλάντης δημοσίευσε μια ενθουσιώδη διακήρυξη προς το στρατό του, και επίσης προετοίμασε μερικά εμβατήρια μάχης για τους στρατιώτες του, σύμφωνα με το αρχαίο ύφος – ένας από αυτά είναι προσαρμοσμένο με το περίφημο Ύμνο της Μασσαλίας, τον οποίο οι Γάλλοι είχαν συνδέσει με αρκετές αιματηρές νίκες.
Στην τελευταία τρομερή αναμέτρηση στο Jemappe, το τραγούδησε ολόκληρος ο στρατός των δημοκρατών, και η επιβολή τους ήταν ακαταμάχητη.

Χάρτης Μοναρχίας των Αψβούργων Παρόλο που δεν έχει μεταδοθεί ακόμα κάτι σχετικό, στο μυαλό μας δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονται τώρα σε πόλεμο, και ότι η πρώτη θα υποστηριχθεί από την Αυστρία, η οποία θα ελέγχει άλλες δυνάμεις.
Υπάρχει μια αναφορά ότι ο Αλέξανδρος έφυγε από την Πετρούπολη για τα τουρκικά σύνορα, όπου ο στρατός του λέγεται πως ανέρχεται σε 200.000 άνδρες. Δίδεται ως βεβαιότητα ότι έχει εγκρίνει με αποφασιστικότητα τα προγράμματα του υπουργού του στην Κωνσταντινούπολη, και φυσικά, ένοιωσε την απέχθεια των συσσωρευμένων προσβολών από την τόση απερισκεψία των Τούρκων.
Ο μεγάλος σουλτάνος θα μπει επικεφαλής των στρατευμάτων του – το αναγκαίο ξετύλιγμα του λάβαρου του Μωάμεθ (γύρω από το οποίο όλοι οι μουσουλμάνοι δεσμεύονται να συσπειρωθούν).
Η Αδριανούπολη, η δεύτερη πόλη στην ευρωπαϊκή Τουρκία, και 125 μίλια από την Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε ότι έπεσε στα χέρια των Ελλήνων, μετά από μια αιματηρή μάχη.
Ο Ρώσος πρεσβευτής έχοντας απομακρυνθεί στο Bujukdere ήταν σαν φυλακισμένος στους Τούρκους – χωρίς να του επιτρέπεται να στέλνει ή να λαμβάνει αλληλογραφία.
Ο γάλλος υπουργός, κόμης de Lutson, προσέφερε τη διαμεσολάβηση του μεταξύ του Ρώσου υπουργού και του Διβανίου, αλλά απορρίφθηκε από τον τελευταίο. Λέγεται ότι η Πύλη έκανε ανακοίνωσε επίσημα στους υπουργούς άλλων δυνάμεων τις καταγγελίες της κατά της Ρωσίας· και έχει αναφερθεί ότι ζήτησε την παρέμβαση της Γαλλίας και της Αγγλίας, και αρνήθηκε εκείνη της Αυστρίας, όσον αφορά αυτές τις διαφορές
Μια εφημερίδα του Λονδίνου της 30ης Ιουλίου, λέει: «Το ταξίδι του Λόρδου Walpole στη Βιέννη έχει ως στόχο, είναι κατανοητό, να πείσει την Αυστρία να συμφωνήσει μαζί μας σε μερικά μέτρα για να αποθαρρύνει τις θέσεις της Ρωσίας σε σχέση με την Τουρκία.
Η Γαλλία, όπως λέγεται, ανησυχεί τόσο πολύ για την παρούσα πτυχή των υποθέσεων όσο και η κυβέρνησή μας, και έτοιμη να ενταχθεί μαζί μας και με την κυβέρνηση της Αυστρίας στο παραπάνω αντικείμενο. Επιθυμητή είναι η επιδίωξη, ει δυνατόν, να σταματήσει η προέλαση του ρωσικού στρατού προς την Κωνσταντινούπολη, αλλά ταυτόχρονα να αποσύρει τους Έλληνες από την κυριαρχία των Τούρκων· σε κάθε περίπτωση να αποκτηθεί [επικρατώ, κυριαρχώ] για εκείνους η ανεξάρτητη κατοχή του Μορέα και των ελληνικών νησιών». (at all events to obtain for them the independent possession of)
Αναφέρεται στις τελευταίες εφημερίδες ότι ο Ρώσος πρέσβης είχε αποδράσει από το Bujukdere για την Οδησσό. Η ακόλουθη λέγεται ότι ήταν η ουσία του τελεσιγράφου του προς την Οθωμανική Πύλη, του οποίου η αποδοχή απορρίφθηκε:
«1. Ο Μοριάς η Κάτω Αλβανία, η Θεσσαλία, τα Παράκτια της Ελλάδος και τα Νησιά, να παραμείνουν υπό την κυριαρχία της Πύλης, αλλά ελεύθερα, και μόνο κατεχόμενα από Έλληνες, οι οποίοι θα σχηματίσουν κυβέρνηση παρόμοια με τα ελβετικά καντόνια. Οι Τούρκοι που κατοικούν σε αυτά τα μέρη να εγκαταλείψουν σε έξι μήνες, αλλά να τους επιτραπεί να πουλήσουν την περιουσία τους.
«2. Η Άνω Αλβανία, η Ερζεγοβίνη, η Βοσνία, η ορεινή γραμμή που ενώνει τις επαρχίες αυτές ως τη δεξιά όχθη του Δούναβη, τη Βουλγαρία και όλη η στερεά Θράκη, να παραμείνει υπό την κυριαρχία των Τούρκων, αλλά οι χριστιανοί που κατοικούν στις επαρχίες αυτές να έχουν την ελευθερία να περάσουν στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους που έχουν χορηγηθεί στους Τούρκους των ελληνικών επαρχιών.
«3. Μολδαβία, Βλαχία και Σερβία, να λάβουν μια συνταγματική κυβέρνηση, η οποία θα τους παραδοθεί για πάντα υπό την επιρροή των Βογιάρων. Οι επαρχίες αυτές θα να είναι πλήρως διαχωρισμένες από την οθωμανική αυτοκρατορία, και να έχουν κυβέρνηση υπό την προστασία δύο μεγάλων δυνάμεων.

-Σελ. 4
18 Ιουλίου 1821
Η αναμονή ενός πολέμου με τη Ρωσία και την Τουρκία πολύ γενικά επικροτείται εδώ, και οι συνθήκες διαβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να αναβληθεί, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη δώσει σαφείς αποδείξεις για την αγανάκτησή τους για τη συμπεριφορά των απίστων προς τους χριστιανούς Έλληνες.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 37,Vincennes, Knox County,
13 October 1821

-Σελ. 1
Λονδίνο, 17 Ιουλίου.
Ένα άρθρο από τη Βιέννη της 3ης Ιουλίου, λέει. – […] Κερδίζει έδαφος η άποψη ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι αναπόφευκτος· επιβεβαιώνεται πως ο υπουργός εξωτερικών (Reis Effendi) δεν δίνει πλέον καμία απάντηση στο αίτημα του Ρώσου πρεσβευτή. Μετά την αποχώρηση της εξοχότητας του (πρέσβη Ρωσίας) από την Κωνσταντινούπολη πιο πολλές σφαγές έχουν γίνει στη πρωτεύουσα αυτή, όπου φαίνεται πως έχουν αποφασιστεί να εξοντώσουν τους Έλληνες

-Σελ. 3

Λονδίνο, 10 Αυγούστου.
Επιστολές της 20ής του προηγούμενου που έφθασαν χθες από την Αγία Πετρούπολη, σιωπούν για το ζήτημα του πολέμου με την Τουρκία. — Η επικοινωνία με την Οδησσό διευκολύνθηκε από την καθιέρωση του ταχυδρομείου τρεις φορές την εβδομάδα. Η μόνη ιδιωτική πληροφόρηση που ελήφθη χθες, σχετικά με τις υποθέσεις της Τουρκίας, περιέχονταν σε επιστολές της 25ης του προηγ. από την Τεργέστη. Ένα αυστριακό πλοίο είχε φτάσει εκεί από τη Σμύρνη με φυγάδες. Ο αγώνας των Ελλήνων συμπεραίνεται πως εξασθενεί στο Μοριά· αλλά είχε αποκτήσει δύναμη στη Ρούμελη και έγινε εξαιρετικά ανυπέρβλητος για την τουρκική δύναμη σε αυτή την περιοχή. Αυτή η τελευταία κατάσταση ενθαρρύνει την ελπίδα για διατήρηση της ειρήνης.
ΠΑΡΙΣΙ, 28 Ιουλίου.
«Επιστολές από τα σύνορα της Τουρκίας, της 25ης Ιουνίου, λένε ότι (the dey) ο Μπέης της Τύνιδας αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την πρόσκληση της Πύλης προς τα κράτη της Μπαρμπαριάς, να στείλουν τα πολεμικά τους πλοία στο Αρχιπέλαγος για να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Ελλήνων. Προστίθεται επίσης, ότι παρόμοια άρνηση είχε προηγουμένως δοθεί από τον Πασά της Αιγύπτου.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 38,Vincennes, Knox County,
20 October 1821

-Σελ. 2
ΕΛΛΑΔΑ.–
Ελληνίδες στον αγώνα του '21Το (αναγνωστικό) κοινό έχει περισσότερο υποχρέωση στον εκδότη του «Aurora» παρά σε όλους εμάς, για τις γεωγραφικές πληροφορίες, τόσο απαραίτητες για την σωστή κατανόηση του χαρακτήρα και τη σημασία των γεγονότων.
Πρόσφατα μας ξεφούρνισε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις για την ιστορία και την κατάσταση της Τουρκίας γενικά, προερχόμενες από τις καταλληλότερες πηγές, και την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσε μερικούς αριθμούς με ιδιαίτερη αναφορά στην σημερινή κατάσταση της Ελλάδας.
Τα ακόλουθα αποσπάσματα ενός εξ αυτών, περιέχει υλικό ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ειδικά αυτή τη περίοδο.
«Τα σύγχρονα τμήματα της Ελλάδας δεν υπάρχουν πουθενά παρά μόνο στους χάρτες των γεωγράφων· και μόνο με την παραπομπή σε αρχαίους τόπους αναφοράς μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάτω από την ονομασία Λιβαδειά τις πιο περίφημες χώρες των εκλεπτυσμένων Ελλήνων — Αθήνα, Μέγαρα, Βοιωτία, Φωκίς, Δωρίς, Λοκρίς, Αιτωλία, Ακαρνανία, Άργος, Λήμνος, καθώς και την Εύβοια, και τα παρακείμενα νησάκια, όλα βρίσκονται στο πασαλίκι της Λιβαδειάς.
«Η επιφάνεια της Ελλάδας συμπεριλαμβάνει μόνο περίπου 19.000 τετραγωνικά μίλια, από τα οποία η βόρεια Ελλάδα περιέχει 7000, η Μακεδονία 6500, η Ήπειρος από το Δρίνο ως τον κόλπο της Άρτας 5500.
«Η Αθήνα βρίσκεται στις 37 μοίρες 58′ του βόρειου γεωγραφικού πλάτους, η Κορινθία στις 37 μοίρες 56′ και η Θεσσαλονίκη η αρχαία Θεσσαλονίκη, η οποία είναι τώρα η πρωτεύουσα της Μακεδονίας και η μητρόπολη του ελληνικού εμπορίου, βρίσκεται στις 40 μοίρες 42′ του βόρειου γεωγραφικού πλάτους.
«Ο πληθυσμός της Μακεδονίας είναι περίπου 700.000 ψυχές, η Ζαγορά παρουσιάζει το μέγιστο και ο Μοριάς ή αρχαία Πελοπόννησος και η Ήπειρος, ή Αλβανία, τον ελάχιστο πληθυσμό της Ελλάδας. Η Αρχαία Θεσσαλία έχει περίπου 300.000 ψυχές και η Ήπειρος που είναι διπλή σε επιφάνεια μόνο 400.000. Αιτωλία, Φωκίδα και Βοιωτία έχουν μόλις 200.000 και στην περιοχή της Αττικής δεν ξεπερνούν τους 20.000. Η επιφάνεια του Μοριά είναι περίπου 3000 τετραγωνικά μίλια, αλλά ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τους 300.000 και, η Ελλάδα, συνολικά δεν υπερβαίνει τα 2.000.000.
«Η Μακεδονία, η Θεσσαλία, το ανατολικό τμήμα της Φωκίδας και η Βοιωτία, είναι εύφορες χώρες. Η Αττική είναι ελαφρού εδάφους. Αλλά ο Μοριάς είναι πρόσφορος για εντατικές καλλιέργειες. Η Ήπειρος είναι ορεινή και όχι ιδιαίτερα καλλιεργημένη.
«Τα γεωργικά προϊόντα της Μακεδονίας είναι πιο πολύτιμα από ό,τι όλης της Ελλάδας μαζί.
Η βιομηχανία των ανθρώπων βρίσκεται στην ακόλουθη πορεία. Η Θεσσαλία, η πιο βιομηχανική μετά τη Μακεδονία, η Ήπειρος, ο Μοριάς, η Αττική και, τέλος, η Βοιωτία – τμήμα της Βοιωτίας, της Φωκίδας και της Λοκρίδας δεν έχουν κανενός είδους παραγωγή.
«Όσο για τη Μικρά Ασία, η χώρα είναι εγκαταλειμμένη για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των πόλεων, αν και όχι στον ίδιο βαθμό όπως η Ασιατική Τουρκία.
Έτσι, η μισή από την εκλεκτή χώρα της Μακεδονίας βρίσκεται ακαλλιέργητη και η δυνατότητές της φαίνονται από την ποσότητα των προϊόντων της, κάτω από ένα τόσο απειλητικό σύστημα καταδυνάστευσης.
Το κλίμα της Ελλάδας είναι παντού θαυμαστό και έχει ισχυρή επίδραση στο ανθρώπινο είδος, δίνοντας ενέργεια και γονιμότητα· και είναι εξίσου ενεργό στη χλωρίδα όπως και στη πανίδα.
Ελληνίδες 1821Είναι αληθινά η χώρα της Πύρρας και του Δευκαλίωνα· οι άνθρωποι μοιάζουν να φυτρώνουν όπως τα δέντρα στο δάσος και οι πεσμένες πέτρες πάνω στη γη μοιάζει να μετατρέπονται σε ανθρώπους — η φύση έχει κάνει τα πάντα για την Ελλάδα, αλλά οι Τούρκοι έχουν αποκόψει, παραμορφώσει και λεηλατήσει τη φύση.
«Οι παραγωγές λαχανικών οπουδήποτε στην Ελλάδα είναι της καλύτερης ποιότητας, και η αφθονία παρέχεται ακόμα και από τις μικρότερες καλλιέργειες — πορτοκάλια, λεμόνια, κίτρα, αμύγδαλα, ελιές, ρόδια, σταφύλια, σύκα και σιτηρά κάθε είδους για τη τροφή του ανθρώπου.
Το βαμβάκι της Ελλάδας είναι πλούσιο, όπως είναι και τα καπνά της Μακεδονίας, τα οποία δύο προμηθεύουν με μεγάλες ποσότητες το εμπόριο· από τα οποία εμείς μπορούμε να κρατάμε σημειώσεις.»
ΜεγαρίτισσεςΓια τη διαμάχη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων, ο συντάκτης ορθά παρατηρεί — «στους Έλληνες οφείλουμε ίσως, τα πρώτα και καλύτερα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού — το ασθενές φύλο, ίσως, οφείλει περισσότερα στους Έλληνες απ’ ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο, και δεν είναι το πιο ασήμαντο από τα ενδιαφέροντα εκείνα ζητήματα που εμπλέκονται στη διαμάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, το ότι ένας θρίαμβος επί των Οθωμανών, είναι μια νίκη κερδισμένη για το γυναικείο φύλο, σε όλη του την έκταση στα μέρη που θα αποσχισθούν από το Μουσουλμανική εξουσία.
Μεγαρίτισσες 2Κάθε γυναίκα πρέπει να προσεύχεται για την ανατροπή αυτών των ανθρώπων, των οποίων το σύστημα υποβαθμίζει αυτό το πλάσμα που είναι η παρηγοριά της ζωής, ο θεματοφύλακας και η λατρεμένη των πρώιμων χρόνων.
Η φύση της διακυβέρνησης της ευρωπαϊκής Τουρκίας περιγράφεται λοιπόν, αφού πρώτα αναφέρει πως η Ελλάδα χωρίστηκε από τον Μουράτ Β’, σε «φεουδαρχικές περιοχές», κάτω από τους τίτλους των Πασαλικιών, Μουσελικιών, Βοϊβοδαλικιών και Αγαλικιών, με τους τίτλους κλιμακωτά να σημαίνουν ή να υποδεικνύουν βαθμούς ιεραρχίας ή εξουσίας»· — κάθε επαρχία είναι «διοικητικά ανεξάρτητη και όχι κάτω από την ευθύνη του κυβερνήτη κάποιας επαρχίας, και όλοι οι λογαριασμοί ή η δέσμευση των εισφορών, αποδίδονται στα μέλη του Διβανιού, στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα· όπου η δικαιοσύνη αποδίδεται ανάλογα με τον αριθμό ‘πορτοφολιών’ που προσφέρονται στο υποπόδιο του τυράννου! Ένα πορτοφόλι είναι περίπου πεντακόσια αμερικανικά δολάρια.
«Όπως σε όλους τους δεσποτισμούς, το καπρίτσιο του τυράννου είναι η βούληση του νόμου· και καθώς το είδος του χαρακτήρα δεν έχει θετικό ρόλο εκτός από βούληση για να κυβερνά, το σύστημα το ίδιο έχει αλλάξει σε ορισμένες περιπτώσεις από ετήσια σε ισόβια θητεία, ή σε κατ’ όνομα διαχρονική.
Αυτό συνέβη στα Βοϊβοδαλίκια της Μολδαβίας, της Βλαχίας και των επαρχιών της Αδριατικής και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας· και σε μερικές περιπτώσεις, όπως στην Ασιατική Τουρκία, η χαντζάρα του Πασά, Βοεβόδα ή Αγά, έχει συχνά καταστεί πολύ αιχμηρή ακόμα και για το σουλτάνο, ο οποίος συχνά έκανε επιλογή ανάγκης και υποτάχθηκε στην εξωπραγματική δέσμευση, αντί να διαχωρίσει τη θέση του.
Οι Ghavrinos της Μακεδονίας κατείχαν πολλά Αγαλίκια κατ’ αυτό το τρόπο· ο Αλβανός πασάς Αλή των Ιωαννίνων, όχι μόνο κρατούσε την επαρχία του, αλλά επέκτεινε την εξουσία του στη καρδιά της Μακεδονίας.
Οι Σέρβοι, Βόσνιοι και Βούλγαροι αρχηγοί, είχαν συχνές αψιμαχίες.
Οι πασάδες στο Scutari έχουν καθιερώσει κληρονομικούς τίτλους με τον ίδιο τρόπο· και ο Μπέης των Σερρών και του Μελένικο, στην άνω Μακεδονία, και εκείνοι της Zigna και της Κατερίνης, στην κάτω Μακεδονία, κατέχουν μόνιμη εξουσία με τον ίδιο τρόπο».

-Σελ. 3
Αποσπάσματα από το Moniteur. Lintz, 3 Αυγούστου.
Δεν γίνεται καμία νύξη στο τελεσίγραφο (του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου) για οποιαδήποτε εχθρική πρόθεση, αλλά επιμένει ότι οι μελλοντικές προϋποθέσεις των Ελλήνων θα καθοριστούν αμετάκλητα και ότι θα διασφαλιστούν από τους διωγμούς στους οποίους έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα. Ήταν 12 Ιουλίου όταν η Πύλη παρέλαβε αυτή τη δήλωση. Σύντομα θα μάθουμε αν το αποτέλεσμα θα είναι η ειρήνη ή ο πόλεμος.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 39,Vincennes, Knox County,
27 October 1821
  -Σελ. 3

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ CITY Οκτώβριος 1
Βρίσκουμε στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης ένα λόγο του Έλληνα πατριώτη Υψηλάντη, προς τον στρατό του, ο οποίος, εάν είναι γνήσιος, προσδίδει στους Έλληνες μια ζοφερή όψη. Καταγγέλλει μια λιποταξία κάποιων συμπατριωτών του, και υπονοεί ότι ο ίδιος εγκατέλειψε τον αγώνα· αλλά η έκταση της λιποταξίας και το γεγονός ότι έχει απαρνηθεί πλήρως τον αγώνα, αφήνονται και τα δύο στην εικασία. Ακολουθεί η διακήρυξη :
«Στρατιώται!
Όχι! δεν μολύνω πλέον το ιερόν, το τίμιον τούτο όνομα εις τα υποκείμενά σας. Άνανδροι αγέλαι λαών. Αι προδοσίαι σας, αι επιβουλαί σας με βιάζουσι να σας αποχωρισθώ. Εις το εξής κάθε δεσμός μεταξύ υμών και εμού κόπτεται· βαθείαν μόνον εις την ψυχήν μου θα φέρω την εντροπήν ότι σας εδιοικούσα. Επατήσατε τους όρκους σας, επροδόσατε θεόν και πατρίδα, επροδόσατε και εμέ την στιγμήν καθ’ ην ήλπιζα ή να νικήσω ή να συναποθάνω μαζή σας ενδόξως. Σας αποχωρίζομαι λοιπόν· τρέξατε εις τους Τούρκους τους μόνους αξίους των φρονημάτων σας, εξέλθετε από τα δάση, καταβήτε από τα βουνά τα άσυλα της ανανδρίας σας, και τρέξατε εις τους Τούρκους, καταφιλήσατε τας χείρας των, από τας οποίας στάζει ακόμη το ιερόν αίμα των κατασφαγέντων απανθρώπως, των κορυφαίων υπουργών της θρησκείας, πατριαρχών, αρχιερέων, και μυρίων άλλων αθώων αδελφών σας.
Ναι! τρέξατε, αγοράσατε την σκλαβίαν σας με την ζωήν σας, με την τιμήν των γυναικών και παιδιών σας· Σεις δε σκιαί των γνησίων Ελλήνων εκ του ιερού λόχου, Όσοι προδοθέντες επέσατε θύματα διά την ευδαιμονίαν της πατρίδος, δεχθήτε δι’ εμού τας ευχαριστίας των ομογενών σας. Ολίγος καιρός, και στήλη θ’ ανεγερθή να διαιωνίση τα ονόματά σας. Με χαρακτήρας φλογερούς είναι εγχαραγμένα εις τα φίλτρα της καρδίας μου τα ονόματα των φίλων όσοι μέχρι τέλους μ’ έδειξαν πίστιν και ειλικρίνειαν. Η ενθύμησίς των θα είναι πάντοτε το μόνον δροσιστικόν ποτόν της ψυχής μου.
Παραδίδω δε εις την απέχθειαν της ανθρωπότητος, εις την δίκην των νόμων, και εις την κατάραν των ομογενών τον επίορκον και προδότην Καμινάρην Σάββαν, τους λειποτάκτας και πρωταιτίους της κοινής λειποταξίας και φυγής Κωνσταντίνον Δούκαν, Βασίλειον Μπαρλάν, Γεώργιον Μάνον Φαναριώτην, Γρηγόριον Σούτσον Φαναριώτην και τον φαυλόβιον Νικόλαον Σκούφον. Καθαιρώ και τον Βασίλειον Καραβιάν από την τάξιν των συστρατιωτών μου διά την απείθειάν του και διά το απρεπές πολίτευμά του».

(Το ανωτέρω κείμενο της ημερήσιας διαταγής του Υψηλάντη, στην αγγλική, είναι πιστή μεταφορά αυτής εδώ, που περιέχεται στον πρώτο τόμο ‘ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ’ του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΤΡΙΚΟΥΠΗ, συλλογή Gutenberg)
Αυτή η διακήρυξη φέρει χρονολογία 20 Ιουνίου και υποδηλώνει ότι εκδόθηκε στο Ρίμνικο, μια πόλη της Βλαχίας, περίπου διακόσια είκοσι μίλια βόρεια της Κωνσταντινούπολης. Το αν προέκυψε μια μάχη, στην οποία οι Έλληνες ντρόπιασαν τους εαυτούς τους, ή αν η εγκατάλειψη ήταν γενική και ολέθρια για τον αγώνα τους ή αν, όπως προαναφέρθηκε, ο Υψηλάντης είχε αποσυρθεί ολότελα, είναι ερωτήματα που η διακήρυξη δεν απαντά ικανοποιητικά. –Έφτασε σε μας, από τις εφημερίδες του Λονδίνου, χωρίς εισαγωγή ή σχόλιο, ή κάτι περισσότερο από τα εγγενή χαρακτηριστικά της για να εγγυούνται την αυθεντικότητά της. Εάν είναι γνήσια, θα πενθήσουμε· αλλά ελπίζουμε να είναι ένα από αυτά τα προϊόντα σκευωρίας, που τόσο συχνά εκδίδει ο Λονδρέζικος Τύπος, απαντώντας σε σκοτεινούς σκοπούς. Δεδομένου ότι τα παραπάνω ήταν στον τύπο, λάβαμε με το ταχυδρομείο χθες, αγγλικές πληροφορίες γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, από τα οποία φαίνεται πως οι δυνάμεις του Υψηλάντη έχουν διασκορπιστεί, ότι είναι φυγάς, και η εξέγερση στην Βλαχία και τη Μολδαβία κατεστάλη απόλυτα. Θα δώσουμε αύριο τις λεπτομέρειες των ανεπιθύμητων αυτών ειδήσεων.

New-Albany Chronicle, Volume 1, Number 52,New Albany, Floyd County,
27 October 1821

-Σελ. 1

Λονδρέζικη εφημερίδα.
Capidgi Bachi Γράμματα από την Κωνσταντινούπολη δίνουν τις ακόλουθες λεπτομέρειες σχετικά με το θάνατο του Πρίγκιπα Morusi (Μουρούζη), πρώτου δραγουμάνου της Πύλης: O αυστριακός Internuncio (διπλωματικός εκπρόσωπος) ήταν την ημέρα εκείνου του γεγονότος σε συνεδρία με το Reis Effendi (Υπουργό Εξωτερικών)· ο Πρίγκιπας ήταν παρών. Ξαφνικά δύο Capidgi Bachi (αξιωματικοί του Σουλτάνου που εκτελούσαν τις εμπιστευτικές εντολές του) ήρθαν να πάρουν το Μουρούζη, προσποιούμενοι ότι ένα πρόσωπο επιθυμούσε να μιλήσει μαζί του. Ο Πρίγκιπας εγκατέλειψε αμέσως το δωμάτιο και ο διπλωμάτης παρέμεινε. Κουρασμένος να περιμένει το δραγουμάνο, ο διπλωμάτης βγήκε και είδε το σώμα του Μουρούζη να κείτεται στο πάτωμα κοντά στην πόρτα, με το κεφάλι κομμένο από το σώμα.
Οι Τούρκοι σταυρώνουν τα δυστυχισμένα θύματά τους, τους Έλληνες. Δεκαέξι από τους πλουσιότερους Έλληνες έχουν υποβληθεί σε αυτόν τον σκληρό θάνατο, αφού πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά τους είχαν καεί αργά μπροστά στα μάτια τους.

-Σελ. 2

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΚΟΜΠΑΣΜΟΣ
Οι Άγγλοι συγγραφείς συχνά κατηγορούν Τους Αμερικανούς ότι είναι οι μεγαλύτεροι καυχησιάρηδες πάνω στη Γη.
Είμαστε αρκετά πρόθυμοι να δεχθούμε ότι, σε κάποιες περιπτώσεις, οι συμπατριώτες μας βουτάνε πολύ μεσ’ την υπερβολή· αλλά δεν μας έρχεται στο νου άλλη περίπτωση τέτοιας επιδεικτικότητας όσο αυτή στο ακόλουθο απόσπασμα που αντιγράφτηκε από τη London Quarterly Review του περασμένου Ιουνίου.
Παρουσιάζεται στο άρθρο του Mitford για την Ιστορία της Ελλάδος. «Είμαστε το μόνο έθνος που μπορεί να παράγει στη φιλοσοφία και την ποίηση ονόματα ίσα με τα κυριαρχικά πνεύματα της Ελλάδας, και είμαστε, ως εκ τούτου, οι μόνοι άνθρωποι που μπορούν προσεγγίζοντας με ίσους όρους να κρίνουν και να αποφανθούν για τις αρετές τους. Η φιλοσοφία μας έχει αλλάξει την πορεία της κοινής γνώμης, και ασκεί μια προφανή επιρροή, μια αδιαμφισβήτητη υπεροχή, πάνω στις σκέψεις και κατά συνέπεια πάνω στις δράσεις του ανθρώπινου είδους«.
Τώρα, εκείνοι που είναι ειδήμονες στην ιστορία της Ελλάδος το γνωρίζουν πολύ καλά. Μεταξύ των Βρετανών και των Ελλήνων, υπάρχουν πολύ λίγα σημεία ομοιότητας.
Η Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους Γερμανούς στο βάθος της σκέψης, ούτε τους Γάλλους στις αφηρημένες επιστήμες και τις χημικές τέχνες, ούτε τους Ιταλούς στη μουσική ούτε με σχεδόν κανένα εκλεπτυσμένο έθνος της Ευρώπης στη ζωγραφική και τη γλυπτική.
Το έθνος της αρχαιότητας με το οποίο μπορούν πραγματικά να συγκριθούν οι Βρετανοί είναι οι Καρχηδόνιοι.
Και οι δύο, σε ξεχωριστές χρονικές περιόδους, έγιναν πλούσιοι από το εμπόριο· με τον πλούτο τους είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν ταλέντα· και οι δύο συνέχιζαν τους πολέμους τους με ξένους μισθοφόρους.
Αυτή η βρετανική καυχησιά είναι γελοία, και ακόμα περισσότερο επειδή δεν υπήρχε λόγος· αφού κανένα έθνος δεν αρνείται στη Μεγάλη Βρετανία ένα σωστό μερίδιο διανόησης και ευρυμάθειας.
Όταν όμως οι συγγραφείς της ξεπερνούν τα όρια της εγκυρότητας, είναι απαραίτητο να της το τονίζουμε για να φυλάγεται.
Η αλαζονεία που επιδεικνύεται σε αυτή την περίπτωση, από τον κριτικό, αναμφίβολα στόχο είχε να προσβάλει τη Γαλλία, της οποίας τους μεγάλους άνδρες οι κριτικοί της Αγγλίας συνηθίζουν να μεταχειρίζονται με περιφρόνηση και χλευασμό.      Franklin Gazette.

Indiana Intelligencer, Volume 4, Number 6,
31 October 1821  –Σελ. 2

Ένα άρθρο από τη Βαρσοβία της 30ης Ιουλίου, αναφέρει: «εδώ φημολογείται ότι έγινε μια σύγκρουση μεταξύ προωθημένων φρουρών των ρωσικών και των οθωμανικών δυνάμεων στο (ποταμό) Προύθο».

CONCORD. 24 Σεπτεμβρίου.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Το ψήσιμο των δεσποτών δεν μπορεί να βρει ανάπαυση όσο τα ξίφη παραμένουν εκτός θήκης. Έχοντας συντρίψει την αδύναμη προσπάθεια της Νάπολης να παρέχει η ίδια ένα ελεύθερο Σύνταγμα, και μετατρέποντας αυτό το βασίλειο σε μια εικονική επαρχία — τα προβλήματα στην Τουρκία φανερώνουν μια ευνοϊκή ευκαιρία για νέα παρέμβαση από την πλευρά των φιλόδοξων, αρπακτικών τυράννων της Αυστρίας και της Ρωσίας.
Τα επαναστατικά και αντικρουόμενα σωματίδια μόλις μπουν σε κίνηση (The rebellious and conflicting particles once set in motion) στις κτήσεις του Σουλτάνου, δεν έχει σημασία ποια μεριά τα καταφέρνει – δεν έχει σημασία ποια είναι η πιο σκληρή και αιματηρή – δεν έχει σημασία ποια είναι η πλευρά της δικαιοσύνης και της ανθρωπιάς: Αν οι Χριστιανοί Έλληνες πάρουν το πάνω χέρι, εμπλέκονται στη καταστροφή μιας «νόμιμης κυβέρνησης» – αν ο Μωαμεθανός αρχηγός και σφαγιάσει τους χριστιανούς, «η θρησκεία βρίσκεται σε κίνδυνο» και πρέπει να στηριχθεί.
Οποιαδήποτε εναλλακτική παρέχει ένα πρόσχημα στον Αλέξανδρο και τον Φραγκίσκο να μετακινήσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες τους στο τουρκικό έδαφος και να υποτάξουν ολόκληρη την αυτοκρατορία, χωρίζοντάς την όπως άλλοτε, με την προηγούμενη, την Πολωνία, να μεγαλώσουν και να αυξήσουν τον πλούτο και τη δόξα και την κυριαρχία των παντοδύναμων αυτοκρατοριών τους. Αυτές είναι οι φιλειρηνικές επιθυμίες αυτών των «παρόχων» – αυτή είναι η κατάσταση των πραγμάτων όπως παράγεται από την πανίσχυρη λύτρωση που κατεργάστηκαν στη Λειψία και στο Βατερλώ!
Τι έχει η Μεγάλη Βρετανία, τι έχει η Γαλλία και η υπόλοιπη Ευρώπη, τι μπορεί να περιμένει ο πολιτισμένος κόσμος από τον θρίαμβο των δύο «έννομων»: Να γίνουν σκλάβοι, με βαθύτερη υποβάθμιση από όση ποτέ οραματίστηκε ο Βοναπάρτης, μέσα από όλα τα σχέδια των φιλοδοξιών του, δεν επεδίωξε να σβήσει το φως της Επιστήμης ή να εμποδίσει τους ανθρώπους να σκέφτονται και να συλλογίζονται και να στρέφουν προς δική τους χρήση τα οφέλη των σκέψεων και της λογική τους.
Το επακόλουθο της υποδούλωσης της Τουρκίας θα είναι να γίνουν η Ρωσία και η Αυστρία ισχυρά ναυτικά έθνη και να δώσουν την ήδη παραμεγαλωμένη δύναμη τους στην ξηρά μια ώθηση που θα γίνεται παντού αισθητή, διότι θα είναι ξεκάθαρη και μπορεί να κινηθεί προς οποιαδήποτε και προς κάθε κατεύθυνση. Ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων είναι ένας πόλεμος εξόντωσης. και από τις βαναυσότητες των τελευταίων, όλες οι συμπάθειες μας συντάσσονται για τα βάσανα των πρώτων.
Αλλά αυτοί οι Τούρκοι δεν είναι πιο άγριοι προς τους χριστιανούς απ’ ό,τι οι χριστιανοί ήταν μεταξύ τους στη Νότια Αμερική. από ό,τι ήταν οι χριστιανοί Βρετανοί απέναντι στους Αμερικανούς κάποιες περιόδους της επανάστασής μας και ούτε το μισό σκληροί όπως ήταν οι ίδιοι Βρετανοί προς τον Βοναπάρτη στο νησί της Αγίας Ελένης ή προς τη δική τους βασίλισσα! Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις υπήρχε πράγματι ένα είδος συναισθηματικής σκληρότητας, μια ψυχρόαιμη βαρβαρότητα, δέκα φορές πιο αποκρουστική, από αυτή την εξοντωτική πολιτική των βαρβάρων που κόβουν το θύμα τους με το πρώτο χτύπημα.
Αν η τουρκική κυβέρνηση ήταν τόσο ανυπόφορη όσο υπήρξαν κάποιες χριστιανικές κυβερνήσεις -για παράδειγμα, οι Γάλλοι κατά την ανάκληση του εδίκτου του Nantz ή της βρετανικής κυβέρνησης υπό τις ιεραρχικές διοικήσεις του προτεσταντικού Cranmer, ο οποίος αφού είχε εξοντώσει τους καθολικούς μετά υπέστη το μαρτύριο ο ίδιος κάτω από τη Αιμοσταγή Μαρία. – εάν αυτοί οι Τούρκοι ήταν τόσο ανυπόφοροι όσο υπήρξαν κάποιες χριστιανικές κυβερνήσεις, δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί ότι οι Έλληνες Χριστιανοί στην Τουρκία να ήταν τόσο πολυάριθμοι και ισχυροί.
Η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος εξολόθρευσης δεν ξεκίνησε από τους Τούρκους μέχρις ότου οι Έλληνες ξεκινήσουν έναν πόλεμο εναντίον τους. Όπως είναι τα πράγματα, η τουρκική κυβέρνηση είναι τώρα με δίκαιο τρόπο πάει να εξαφανιστεί. Και η Αγγλία που είχε πολεμήσει τη Γαλλία για είκοσι χρόνια, για να διατηρήσει την ισορροπία της εξουσίας στην Ευρώπη, γύρισε τη ζυγαριά με εκδίκηση και έδωσε στη Ρωσία όλη τη δύναμη για την οποία όλοι οι λαοί ανταγωνίζονταν με την Αγγλία.
Η Γαλλία, η Ισπανία και η Πρωσία πρέπει να συναινέσουν στη χαμηλότατη υποβάθμιση, να γίνει μικρή σε κλίμακα εθνών – αλλιώς να αντισταθεί. Όποια και αν είναι η σημερινή διάθεση του βρετανικού και του γαλλικού υπουργείου, δεν θα γίνει (δεν θα πρέπει να θεωρείται) πιστευτό ότι το πολεμικό πνεύμα του λαού θα υποστεί τη Ρωσία και την Αυστρία να προχωρήσουν στο έργο της κατάκτησης χωρίς αντίσταση· και μπορεί να προβλεφθεί ότι ένας γενικευμένος πόλεμος στην Ευρώπη θα είναι το αποτέλεσμα των σημερινών σχεδίων για την Τουρκία. –Patriot.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 40,Vincennes, Knox County,
3 November 1821
  -Σελ. 3

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 2 Οκτωβρίου.
Η σκούνα U.S. Nonsuch, η οποία απέπλευσε από το λιμάνι αυτό πριν τρεις εβδομάδες περίπου με προορισμό τη Μεσόγειο, μπήκε στο Νιούπορτ από ανάγκη· έχοντας συναντήσει μια σφοδρή θύελλα στο ρεύμα του Κόλπου στις 18 του προηγουμένου, έχασε ένα από τα ιστία της, το πηδάλιο, και αρκετά αντενοκάταρτα.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΟΡΙΑ.
ΒΙΕΝΝΗ, 1 Αυγούστου.
Η ελληνική εξέγερση στην ενδιαφέρουσα χερσόνησο του Μοριά είναι πιο επιτυχημένη από εκείνες που επιχειρήθηκαν στη Μολδαβία και τη Βλαχία, παρόλο που κατά την ημερομηνία των τελευταίων πληροφοριών, δεν είχαν καταφέρει να μειώσουν τα φρούρια μέσα στα οποία κλείστηκαν οι Τούρκοι ζορισμένοι από τους Έλληνες· και εξακολουθεί να τους λείπει ένας ηγέτης επιδέξιος. Έχοντας τον έλεγχο της θάλασσας, οι Έλληνες περιμένουν την παράδοσή αυτών των φρουρίων λιμοκτονώντας τα, αφού δεν μπορούν να τα υποτάξουν με το σπαθί. Οι Τούρκοι συνεχίζουν να εξορμούν από το οχυρό της Πάτρας, η οποία πόλη έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Αυτή η πόλη, η αρχαία Πάτραι, είχε 6.000 ψυχές, από τις οποίες μόνο 250 ήταν Τούρκοι. [Στην εποχή του Παυσανία κοσμούταν με ναούς, θέατρο.. — όπως η Αθήνα, βρίσκεται σε κάποια απόσταση από τη θάλασσα και είναι η βορειότερη πόλη του Μοριά.]
Μια έξυπνη μάχη έγινε στη Θεσσαλία, κατά την οποία ο Mπέης της Εύβοιας νικήθηκε κοντά στο Zilani*. Μαθαίνουμε από την Αθήνα ότι οι Τούρκοι αποσύρθηκαν στο οχυρό· και βρίσκονταν σε έλλειψη νερού. Οι Έλληνες έχουν χαλάσει την πόλη, και λέγεται πως τα δύο τρίτα της έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Ο ελληνικός αγώνας δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά. Οι κάτοικοι των νησιών του Αρχιπελάγους λέγεται πως έχουν αποφασίσει, στην περίπτωση μιας τελικής μορφής επιδείνωσης, να επιβιβαστούν στα πολυάριθμα σκάφη τους με όλα τα υπάρχοντά τους, τις συζύγους και τα παιδιά τους και να ζητήσουν άσυλο στην Αμερική.
* Παρ’ όλη την φιλότιμη προσπάθεια και με την συγκινητική εμπλοκή εξαιρετικά πρόθυμων διαδικτυακών φίλων, δεν κατορθώσαμε να επιβεβαιώσουμε το όνομα του χωριού. Το πιο κοντινό στην ονομασία φαίνεται να είναι το χωριό ‘Σέλιανη’ – Καλλιών, Φθιώτιδος. Το πρόβλημα αυτό είναι συχνό σε ονόματα και τοπωνύμια.

Indiana Oracle, Volume 2, Number 75,Lawrenceburg, Dearborn County,
3 November 1821 -Σελ. 2

ΓΕΡΜΑΝΙΑ.
Οι γερμανικές εφημερίδες γεμίζουν κυρίως με επιστολές και μαρτυρίες σχεδόν κάθε περιγραφής και χροιάς που σχετίζεται με τα γεγονότα των Ελλήνων και των Τούρκων.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Το British Traveler το απόγευμα της 30ης, σε ένα υστερόγραφο στις 3 και μισή η ώρα λέει — «Σταματάμε τη ροή του Τύπου για να ανακοινώσουμε τις ακόλουθες σημαντικές πληροφορίες:
— ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΟ. ΤΡΕΙΣ Η ΩΡΑ
Η ‘Αγγλική Εταιρεία της Ανατολής‘ έχει λάβει ένα εσπευσμένο μήνυμα ότι οι Τούρκοι έχουν συμφωνήσει με το ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ της Ρωσίας. Κατά συνέπεια, η αποθεματική αξία ανέβηκε κατά ένα τοις εκατό.»
Από το τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται αυτή η περιγραφή δικαιούται πολύ μεγαλύτερη πίστωση από την άλλη, και ο ισχυρισμός πως είναι δύο ώρες μεταγενέστερη. Και αν είναι αληθινή, το «διάλειμμα» της Ελληνικής Ελευθερίας έχει τελειώσει, και η κουρτίνα του σκοταδιού και του δεσποτισμού πέφτει και πάλι. Αλλά δεν έχουμε ούτε χρόνο ούτε χώρο για εικασίες.
Το ελληνικό έθνος ασχολείται με το σχηματισμό κυβέρνησης, που θα ασκείται από μια Γερουσία και Αντιπροσώπους από τη Χερσόνησο και από διάφορα νησιά. Το Λεοντάρι, κοντά στο κέντρο του Μοριά, έχει επιλεγεί για την έδρα της κυβέρνησης. (Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία τουρκική δύναμη στο Μοριά ικανή να εμποδίσει τους Έλληνες να επιδιώξουν με ασφάλεια αυτό το σπουδαίο θέμα. -10 Νοε,) Οι Τούρκοι είναι αδύναμοι στο Μοριά, αλλά στις βόρειες επαρχίες η εξουσία τους είναι πλήρως εδραιωμένη.
Μια επιστολή από τη Στουτγάρδη λέει: «Έχουμε επίσης κηρύξει πόλεμο κατά του Μεγάλου Τούρκου, είχαμε μια συνάντηση, εκλέξαμε μια επιτροπή, συνεισφέρουμε σημαντικά ποσά, και θέλουμε να στείλουμε ένα ιερό τάγμα για να βοηθήσουμε τους Έλληνες να καταστούν ελεύθεροι. Έχουμε ήδη αποστείλει έναν από τους εθελοντές μας στην Ελλάδα για να ζητήσουμε και να μάθουμε από την ελληνική Γερουσία αν επιθυμούν περισσότερο χρήματα ή άνδρες».
Η τελευταία επιστολή που είδαμε από την Κωνσταντινούπολη, χρονολογείται 25 Ιουλίου. Λέει, «για μερικές μέρες είχαμε υπολογίσει στη διατήρηση της ηρεμίας· σήμερα οι προηγούμενοι φόβοι αναβιώνουν· ένα πλήθος Φράγκων και άλλων χριστιανών αναζητούν καταφύγιο στο Παλάτι της Γαλλίας, και σε εκείνα των άλλων Πρεσβειών. Ο φόβος των νέων υπερβολών αναστατώνει όλους εκείνους τους δυστυχισμένους ανθρώπους, στους οποίους δεν μπορούμε να αρνηθούμε το άσυλο και τα απαραίτητα τρόφιμα για την υποστήριξή τους. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τι θα συνέβαινε εάν επέρχονταν ρήξη με τη Ρωσία.»
Μεγάλη αγανάκτηση έχει ξεσηκώσει στα Ιόνια νησιά από τη μεταφορές των Βρετανών εμπόρων, που προμηθεύουν τους Τούρκους στα φρούρια του Μοριά, οι οποίοι, για βοήθεια σαν κι αυτή, κάνουν σαν τρελοί από τότε που χάνουν.
Μια ομάδα Τούρκων εισήλθε πρόσφατα στην αυστριακή επικράτεια καταδιώκοντας κάποιους Έλληνες που είχαν καταφύγει εκεί· αλλά τα αυστριακά στρατεύματα πυροβόλησαν κατά πάνω τους, έκαναν μια γρήγορη υποχώρηση, χωρίς να ανταποδώσουν τα πυρά ή να διαπράξουν οποιαδήποτε εχθρική πράξη.
Μία επιστολή από τη Μασσαλία στο Journal de la Haute Garonne, δηλώνει ότι το ελληνικό πλοίο που έφτασε στη Μασσαλία για οπλισμό και έχει πλεύσει ήδη κάμποσο καιρό, πέρα από τους νεαρούς άνδρες και εργαζόμενους που το περίμεναν, επιβιβάστηκαν και 30 Γάλλοι αξιωματικοί που επιθυμούσαν να συνδράμουν στον αγώνα της ελληνικής ανεξαρτησίας.
Σίγουρες πληροφορίες. . . παρελήφθησαν, ότι ο πρίγκιπας Δημήτριος, ο αδελφός του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, έφτασε στο Μοριά, όπου ανέλαβε αμέσως την εντολή διοίκησης των ελληνικών στρατευμάτων και τους απεύθυνε, στις 24 Ιουλίου, μια πολύ ζωηρή διακήρυξη.
Ο Αλή Πασάς, ο οποίος φαίνεται να έχει πολύ περισσότερες ζωές από μια γάτα, μπήκε ξανά στα Γιάννενα. — Ένας στρατός απέναντί του, που αποτελείτο από 30.000 Τούρκους και 20,00 Αλβανούς και άλλους, έχει εξαφανιστεί. Έτσι λένε οι τελευταίες αναφορές. Το μόνο ψεγάδι είναι πως η αφήγηση ως προς τον τουρκικό στρατό είναι μάλλον υπερβολική.

Indiana Intelligencer, Volume 4, Number 7,Charlestown, Clark County,
7 November 1821
  -Σελ. 3

Νέα Υόρκη, Οκτ. 11.
Βασιλικό Ανταλλακτήριο. (χρηματιστήριο της εποχής) Ώρα τρεις.
Η Αγγλική Εταιρεία της Ανατολής  έχει λάβει (πληροφόρηση;) και δήλωσε ότι οι Τούρκοι συμφώνησαν στο Τελεσίγραφο της Ρωσίας. Τα διαθέσιμα (κεφάλαια) έχουν (λείπει κείμενο [έπεσαν ή ανέβηκαν]) συνεπεία αυτού κατά ένα τοις εκατό…
Πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη, έως τις 25 Ιουλίου, αναφέρουν ότι ο Τουρκικός στόλος έφτασε στη Σάμο και βρήκε τις πόλεις και τα χωριά ερημωμένα – οι κάτοικοι υποτίθεται ότι έχουν καταφύγει στα βουνά.

Indiana Gazette, Volume 5, Number 48,Corydon, Harrison County,
8 November 1821 
-Σελ. 3

Βιέννη, 13 Αυγούστου —
Το καθιερωμένο ταχυδρομείο από την Κωνσταντινούπολη έφτασε σήμερα με επιστολές έως την 25η Ιουλίου. Το τελεσίγραφο της Ρωσίας παραδόθηκε στις 18· και καθώς ο χρόνος που ορίστηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο για απόκριση έληξε στις 28, οι άνθρωποι θα ήθελαν πολύ να ξέρουν ποια θα ήταν η εξέλιξη. Όλοι οι υπήκοοι της Ρωσίας είχαν εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη· τα λίγα ρωσικά πλοία με καλαμπόκι που παρέμεναν στο λιμάνι είχαν μόλις σηκώσει τη γαλλική σημαία. Ο βαρόνος Strogonof, στενά φρουρούμενος από τους Γενιτσάρους, περίμενε στο Bujukdere την απόφαση που θα έπαιρνε η Πύλη στις 26, και τη κατηγορηματική απάντηση του Διβανίου. — Οι επιστολές αναφέρουν ελάχιστα για την ανησυχητική κατάσταση της πρωτεύουσας. Φαίνεται πως οι γράφοντες δεν τολμούσαν να μιλούν για το τι συνέβαινε.
Ο τουρκικός στόλος έπεσε πάνω σ’ αυτόν των Ελλήνων της Νήσου Τενέδου. Οι τελευταίοι ξεκίνησαν την επίθεση και ο Κάρα Αλί αναγκάστηκε να ξαναμπεί στα Δαρδανέλια αφού άφησε στην εξουσία των Ελλήνων δύο φρεγάτες και άλλα 18 σκάφη.
«Την 21η, το Διβάνιο δεν είχε αποφασιστική λύση για το βαρόνο de Strogonoff, αν και είχαν το τελεσίγραφο της Ρωσίας ήδη αρκετές μέρες. Αυτός ο πρεσβευτής εξακολουθεί να βρίσκεται στο Bojukdere· με περισσότερο σθένος από ποτέ, και αρνήθηκε κάθε επαφή με το οθωμανικό επιτελείο.»

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 41,
10 November 1821  -Σελ. 2

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ, Σεπτέμβριος 21.
Μια ιδιωτική επιστολή από το Λονδίνο, ..λέει: Μια αναφορά κυκλοφορεί στο βασιλικό κύκλο, ότι η Ρωσία κήρυξε πόλεμο εναντίον της Πύλης. Τα κεφάλαια έχουν πέσει ένα τοις εκατό.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η τελευταία πληροφορία που ελήφθη από την Κωνσταντινούπολη είναι μάλλον πιο φιλοπόλεμη από τις προηγούμενες παραινέσεις. Στο τελεσίγραφο του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου θεωρήθηκε πως δεν θα μπορούσε να συναινέσει η Πύλη. Αυτό το τελεσίγραφο δόθηκε στην ουσία, μια ή δύο εβδομάδες πριν, αλλά αν η ακόλουθη απαρίθμηση των αιτημάτων της είναι σωστή, διαφέρουν ελαφρώς από αυτό που έχει ήδη εμφανιστεί. Αυτή τη φορά λέγεται ότι ο αυτοκράτορας της Ρωσίας απαιτεί τώρα —
1ον. Την εκκένωση της Βλαχίας και της Μολδαβίας υπέρ της Ρωσίας.
2ον. Αμνηστία στους Έλληνες.
3ον. Πλήρης και ολοκληρωτική αποζημίωση προς τους Έλληνες για την απώλεια ιδιοκτησίας που έχει ήδη καταστραφεί και εξασφάληση από τυχόν μελλοντική καταστροφή.
5ον. Πλήρη επισκευή των ελληνικών εκκλησιών και επανασύσταση της ελληνικής θρησκείας – και
6ον. Μια δημόσια και ανοιχτή συγγνώμη προς τον Βαρόνο Strogonoff, για τις συνεχείς προσβολές που του πρόσφερε η Πύλη.
Μια περίοδος μόνο οκτώ ημερών επιτράπηκε για απάντηση στο αίτημα από την πλευρά της Αγίας Πετρούπολης. Το Διβάνι, λέγεται, ήταν σε στενή διαβούλευση πάνω στο θέμα για αρκετές ημέρες, και οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές κλήθηκαν να παραστούν στις συζητήσεις τους. Ο Λόρδος Strangford, ειδικότερα, έχει μεγάλη επιρροή. Αναμφίβολα όποια κατεύθυνση θελήσει να ακολουθήσει η οθωμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διευθύνεται κυρίως από τη γνώση που μπορεί να έχουν τα συναισθήματα και οι διαθέσεις προς όλα τα άλλα ευρωπαϊκά συμβούλια, και κανένα περισσότερο από αυτό της Μεγάλης Βρετανίας.

New-Albany Chronicle, Volume 2, Number 2,New Albany, Floyd County,
17 November 1821 -Σελ. 2

ΤΟΥΡΚΙΑ.
Η Πύλη, στις παρούσες δυσκολίες της, δείχνει να στηρίζεται στην αρωγή της Μεγάλης Βρετανίας· η οποία είναι θετικά διακείμενη, νομίζουμε, στο να αποτρέψει την υποταγή της χώρας από τους Ρώσους, εκτός κι αν τους επιτρέπονταν να «έρθουν για σνακ».
Οι Έλληνες ασχολούνταν με τη διαμόρφωση μιας τοπικής κυβέρνησης, με έδρα των συνεδριάσεων το Λεοντάρι, του Μορέα· μια περιοχή της χώρας γενικά απαλλαγμένη από τους Τούρκους, με εξαίρεση λίγα φρούρια.
Η αναφορά μιας μεγάλης νίκης που κέρδισαν οι Έλληνες στη θάλασσα, δεν επιβεβαιώνεται.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 42,Vincennes, Knox County,
17 November 1821
  -Σελ. 2

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΦΟΡΑ. ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ, OΚT. 22.
Ένας αξιόπιστος έμπορος της Βαλτιμόρης έλαβε, με την πρόσφατη άφιξη, επιστολή του Γερμανού ανταποκριτή του, που δηλώνει ότι ο Αλέξανδρος, με έναν στρατό δύο χιλιάδων ανδρών, βρίσκονταν ήδη στο πεδίο εναντίων των Τούρκων και ότι ο αυτοκράτορας της Γερμανίας προετοιμάζονταν να ακολουθήσει με άλλους ενενήντα χιλιάδες. Αυτό είναι το νούμερο στη πληροφορία που μεταβιβάστηκε· τελικά, το ρωσικό άνοιγμα προς την Οθωμανική Πύλη ήταν μόνο ένας μεταμφιεσμένος πόλεμος· ώθησαν μια πλήρη και ρητή κήρυξη πολέμου, εκ μέρους του Αλεξάνδρου. Δεν θα εκπλαγούμε καθόλου εάν αυτή η πλροφορία αποδειχθεί σωστή. —Chronicle.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 43,Vincennes, Knox County,
24 November 1821
  -Σελ. 1

ΒΙΕΝΝΗ, 1 Σεπτεμβρίου.
Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Κάστρο Λιβαδειάς 1909— Τα νέα της 10ης Αυγούστου που έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνουν ότι τα αυτοκρατορικά στρατεύματα κατόρθωσαν να απωθήσουν τους εξεγερθέντες από ορισμένες περιοχές των επαρχιών του Μοριά και της Λιβαδειάς και να αποκαταστήσουν την ηρεμία σ’ αυτές τις περιοχές. Οι λεπτομέρειες περιέχονται στα ακόλουθα αποσπάσματα από μια αναφορά του Mohammed Pacha κυβερνήτη του Μοριά, προς το Μεγάλο Βεζίρη, στις 23 Ιουλίου:
«Ενημερώνω την εξοχότητα σας ότι έφτασα έξω από την Λιβαδειά στις 23 Ιουνίου, και κατασκηνώσαμε εδώ με το στρατό μου. Οι Ραγιάδες είχαν δολοφονήσει την πλειοψηφία των μουσουλμάνων σ’ αυτή την επαρχία, είχαν βιάσει τις γυναίκες τους και έκαναν δούλους τις οικογένειές τους. Επέμεναν στην εξέγερση τους και όταν έμαθαν ότι τα στρατεύματα προχωρούν εναντίον τους, οι αντάρτες των γύρω περιοχών ενωμένοι με εκείνους που απάρτιζαν τις προχωρημένες θέσεις στο Μοριά, οχυρώθηκαν στη Λιβαδειά. Για να αποτραπεί η ερήμωση της χώρας, και για τη μεταχείρισή τους με μετριοπάθεια, αρκετές σημαίες εκεχειρίας τους εστάλησαν, καλώντας τους να αποφύγουν την επικείμενη συμφορά και τους δηλώθηκε ότι εάν υποτασσόταν θα μπορούσαν να προσδοκούν ασφάλεια και χάρη για το ότι είχε συμβεί, από την Υψηλή Πύλη.

-Σελ. 2  Χωρίς να δίνουν την παραμικρή σημασία στη γενναιόδωρη προσφορά του, οι εξεγερμένοι συμφώνησαν από κοινού ότι δεν θα υποφέρουν τους εαυτούς τους ως Ραγιάδες στο μέλλον και άρχισαν με κανονιές και μουσκέτα από τα φρούρια και τις οχυρώσεις. Νωρίς το πρωί ο στρατός συνέταξε τρεις γραμμές, και άρχισε τη μάχη. Η νίκη δηλώθηκε υπέρ των μουσουλμάνων και το μεγαλύτερο μέρος των εξεγερμένων κομματιάστηκε. Από εκείνους που έμειναν, περίπου 1.000 διέφυγαν στο φρούριο, και 1.500 υποχώρησαν με τα όπλα τους στα σπίτια. Ένα στα δύο από αυτά τα σπίτια πυρπολήθηκαν για να έχει χώρο ο στρατός και, εάν ήταν απαραίτητο, να ισοπεδώσουν τον τόπο. Από ένα ξαφνικό δυνατό άνεμο εξαπλώθηκαν οι φλόγες. Οι εξεγερμένοι που κατέφυγαν στα σπίτια υπήρξαν θύματα και σχεδόν τα μισά από τα μεγάλα και όμορφα κτίρια καταστράφηκαν· και με δυσκολία διασώθηκαν όσοι βρίσκονταν στις κορυφές των βουνών.
ΛυσσέοςΤην ημέρα της άφιξής μου στην Λιβαδειά, ένας συγκεκριμένος καπετάνιος Dissuva (;Λυσσέος;) είχε φύγει από την πόλη, και πήρε μαζί του ένα τσούρμο αντάρτες στο χωριό περίπου ένα μίλι και μισό- ήταν επομένως απαραίτητο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα για να μην έρθουν προς βοήθεια των έγκλειστων στο φρούριο ανταρτών. Για το σκοπό αυτό διέταξα επίθεση στο χωριό με 2.000 άνδρες. Ο εχθρός νικήθηκε εντελώς· 150 νεκροί, και άλλοι τόσοι τραυματισμένοι παρέμεναν στο πεδίο. — Όταν ο εχθρός κλείστηκε στο φρούριο, είδε πως δεν υπήρχε διέξοδος, μόνοι τους έπεσαν απελπισμένοι από τα τείχη, μερικοί σκοτώθηκαν, άλλοι τρομερά ακρωτηριασμένοι. Αυτοί που ήταν ακόμα στο φρούριο, παρακαλούσαν έλεος για τον εαυτό τους, τις συζύγους και τα παιδιά τους και τους χορηγήθηκε.
Σε αυτή την εμπλοκή χάθηκαν συνολικά, πάνω από 3000 εχθροί, ένα μέρος αυτών από το σπαθί και άλλος μέρος από τις φλόγες.»

ΚΑΛΑΜΑΤΑ. 3 Αυγούστου.
Ελλάδα — Η πρωτεύουσα της χερσονήσου μας, Τριπολιτσά, μόλις έπεσε. Ο ελληνικός στρατός, όντας συγκεντρωμένος στη περιοχή από τα μέσα του περασμένου μήνα, ξεκίνησε την επίθεση την ημέρα που προσχώρησαν ο επικεφαλής αρχηγός Δημήτριος Υψηλάντης και ο πρίγκιπας Καντακουζινός. Ο πρώτος κατείχε την εντολή αρχηγού, ο τελευταίος διοικούσε το πυροβολικό. Μετά τη δημιουργία ενός μεγάλου ανοίγματος στον τοίχο, οι Σπαρτιάτες έλαβαν εντολές να εισέλθουν πρώτοι και τους ακολούθησε ο υπόλοιπος στρατός. Οι Τούρκοι έκαναν μια πολύ θαρραλέα άμυνα αλλά υποχρεώθηκαν τελικά να υποταχθούν. Το μεγαλύτερο μέρος του στρατού της Τριπολιτσάς ανασυστάθηκε μετά τη νίκη στην Πάτρα, που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, η πτώση της οποίας αναμένεται ώρα με την ώρα. Το φρούριο της Μονεμβάσιας υποτάχθηκε μέσα σ’ αυτές τις λίγες μέρες. Οι Έλληνες με την είσοδό τους σε αυτή την πόλη, μαθαίνοντας ότι οι όμηροι και όλοι εκείνοι οι συμπατριώτες τους που είχαν παραμείνει εντός θυσιάστηκαν από τους Τούρκους, έκαναν τρομερά αντίποινα στους τελευταίους.

Σελ. 3

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΝΕΑ … από την Αγγλία μέχρι τη 16η. Σεπ.
[..] Η Αγγλία καταβάλλει κάποιες από τις καλύτερες προσπάθειές της για να διατηρήσει την ειρήνη, αλλά η μέρα της είναι ολισθηρή. – Η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν αρκετή δουλειά στο εσωτερικό τους – η Ρωσία και η Αυστρία θα απομακρύνουν τους Τούρκους από την Ευρώπη, τα γερμανικά κράτη δεν είναι τόσο ενεργά όπως στο παρελθόν όταν οι στρατιώτες τους προσλαμβάνονταν με πλειοδοσία. — Την Αγγλία δεν είναι να τη λυπάσαι· έχει εξαπατήσει τα έθνη της γης και τα ενέπλεξε στην μεταξύ τους αλληλοεξόντωση μέχρι να τους φύγει η δίψα για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της θρησκείας. — Εκείνοι που διαχειρίζονται τις υπουργικές εργασίες στο Λονδίνο θα το έκαναν να φανεί πως Τούρκοι και Χριστιανοί θα συμφιλιωθούν, αλλά το σταθερό βήμα του Αλεξάνδρου δεν μπορεί να παραπλανηθεί — ζήτησε πρώτα από τους Τούρκους όρους που κανείς δεν πίστευε ότι θα συνυπέγραφαν· αλλά το έκαναν, και τώρα πρέπει μόνο να απαιτήσει άλλους όρους για να μπορεί να δικαιολογήσει τη στρατιωτική παρέμβαση. Είναι ανούσιο να λέμε πως ο αυτοκράτορας συμβουλεύεται την Ιερή Συμμαχία προτού ξεκινήσει ένα πόλεμο — δημιούργησε τη συμμαχία αυτή για να επηρεάσει τους άλλους· αλλά τα στρατεύματά του είναι πάρα πολύ καλά προετοιμασμένα για πόλεμο ώστε να μην τον σκοτίζουν οι συμφωνίες. Οι Έλληνες αναμφισβήτητα θα κερδίσουν πολλά ανταλλάσσοντας τον τουρκικό ζυγό με το Ρώσικο — η ελευθερία της εδραίωσης είναι πάνω από κάθε κόστος. Ky Gaz (Kentucky Gazette)

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 45,Vincennes, Knox County,
8 December 1821
  -Σελ. 2

ΤΟΥΡΚΙΑ. Έχουμε πολύ λίγα επιπλέον νέα σχετικά με την Τουρκία. Ο Αλέξανδρος λέγεται ότι αναχώρησε για τις νότιες επαρχίες της αυτοκρατορίας του και υποτίθεται ότι το ζήτημα του πολέμου ή της ειρήνης σύντομα θα διευθετηθεί. Τα στρατεύματά που έχει στα σύνορα με την Τουρκία προκαλούν ένα ισχυρό αντιπερισπασμό υπέρ των Ελλήνων οι οποίοι αναφέρεται πως τα πάνε καλά στην Πελοπόννησο και στα νησιά. Με την αναχώρηση του Ρώσου πρεσβευτή από την Κωνσταντινούπολη, ο Αυστριακός απεσταλμένος δυσαρεστεί τους Τούρκους. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι δύο τους ενήργησαν από κοινού.
Ο Υψηλάντης αποχώρησε από το ρωσικό στρατό. Δεν βλέπουμε καμία αναφορά σχετικά με αυτόν. Δύο τουρκικές φρεγάτες, που καταλήφθηκαν από τους Έλληνες, έφτασαν στην Ύδρα.
Η κυβέρνηση της Πελοποννήσου οργανώνεται, όπως και αυτή της Λιβαδειάς. Οι δύο προσωρινές κυβερνήσεις της Αθήνας και του Μοριά έχουν διορίσει πολιτικούς εκπροσώπους για να μεταβούν στην Αγία Πετρούπολη ζητώντας την προστασία του αυτοκράτορα της Ρωσίας.
Ελληνική Διακήρυξη.
Μακεδόνες! Έλληνες — Το λάβαρο της ελευθερίας κυματίζει πάνω στη κορφή του Ολύμπου, πάνω στη κορφή της Πίνδου, τα ένδοξα μνημεία, οι κίονες του Ηρώου, οι τάφοι των ηρώων μας, που έχουν πέσει· αλλά τα πάτρια μας βουνά, αυτά τα αιώνια τρόπαια της δόξας μας, θα κάνουν σπονδή στο χρόνο. — Μακεδόνες! παιδιά του Αλεξάνδρου, γύρω από αυτά τα τρόπαια θα συσπειρωθούμε· στο πλάι τους θα κατακτήσουμε ή θα πεθάνουμε· κι αυτοί που πέφτουν για τον ένδοξο αγώνα προσθέτουν νέο θάμπος στις πράξεις των προγόνων τους· και αυτή η λάμψη θα αστράψει τρόμο στις καρδιές των βαρβάρων! – Μακεδόνες, παιδιά του Αλεξάνδρου, γιοι των κατακτητών του κόσμου, πιάστε τα σπαθιά σας! Ντροπή σε εκείνους που πλέον θα υπομένουν να κυβερνιούνται από μια ελεεινή ορδή βαρβάρων.
Τα βουνά σας, και οι κοιλάδες σας είναι ελεύθερα, και τα εμβλήματα της τυραννίας μόνο για λίγο ακόμα εξακολουθούν να κυματίζουν στα φρούρια. – Αλλά μάταια, οι βάρβαροι κρύβονται πίσω από τα τείχη της Σαλονίκης, των Γενιτσάρων της Καβάλας και τα αποκαλούσαν μέχρι τώρα τα προπύργια τους : αλλά αυτά τα τείχη πέφτουν μπροστά στα σπαθιά των Μακεδόνων και θα εκδικηθούμε για τα βάσανα των πατεράδων μας, των γυναικών μας και των κοριτσιών μας, με το αίμα των βαρβάρων. Τη Θράκη την έχουμε ήδη κατακτήσει!
Η Φιλιππόπολη βρίσκεται στην κατοχή μας. Οι ήρωες μας σε λίγες μέρες κατέκτησαν αυτή την πόλη. Τα Στάγιρα δεν υπάρχουν πια· οι Έλληνες κατέστρεψαν την πόλη των φιλοσόφων. Δεν θα γίνει άσυλο των βαρβάρων ξανά! Πολλοί έχουν πέσει, και πολλοί περισσότεροι ακόμα θα πέσουν· Αλλά οι τάξεις μας αυξάνονται καθημερινά· και θα αυξηθούν κι άλλο. Σε εκείνους που έχουν θυσιαστεί στο βωμό της ελευθερίας, η χάρη του παραδείσου θα απλωθεί και τ’ αδέρφια τους θα εκδικηθούν το θάνατό τους. Στ’ άρματα! για την ελευθερία, Μακεδόνες! Έλληνες του κάθε τόπου, τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω σας.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ. Διοικητής των Μακεδόνων. Από το στρατόπεδο του Ολύμπου, 20 Ιουλίου

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 47,Vincennes, Knox County,
22 December 1821
  -Σελ. 2

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΟΚΤ. 21. … φαίνεται ότι τώρα υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας· και τα ταξίδια του αυτοκράτορα έχουν γίνει λιγότερο ενδιαφέροντα για το κοινό.

ΠΑΡΙΣΙ, Οκτώβριος 17. Οι τελευταίες πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη είναι τέτοιας φύσης ώστε προκαλούν την πεποίθηση ότι η ηρεμία δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί σε αυτή τη πρωτεύουσα. Οι χριστιανοί θίγονται από την ατιμωρησία που επικρατεί κάθε φορά που άλλα πρόσωπα κακοποιούνται. Διαταραχές προκύπτουν καθημερινά.
Μια επιστολή από τη Σμύρνη, με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου, λέει πως κρέμασαν τον επίσκοπο Κίτρου, ο οποίος αντικαθιστούσε τον προκαθήμενο επίσκοπο Θεσσαλονίκης ευρισκόμενο στην Κωνσταντινούπολη· ο Μπαλάνος και ο Μενεξές, ένας έμπορος, αποκεφαλίστηκαν: μια μέρα μετά τις εκτελέσεις αυτές, 25 άλλα θύματα παραδόθηκαν στην φρικτή τιμωρία του τηγανιού.

ΓΕΝΟΒΑ, ΟΚΤ. 6 Στο νησί της Κύπρου έχει διατηρηθεί μέχρι τώρα η ηρεμία, αλλά επιστολές που πρόσφατα έφθασαν από την Αγκόνα, σε έναν αξιοσέβαστο έμπορο αυτού του τόπου, ανακοινώνουν ότι το νησί είναι προετοιμασμένο να μοιραστεί τη μοίρα των άλλων. Το παρακάτω είναι ένα απόσπασμα από αυτές τις επιστολές:
ΛΑΡΝΑΚΑ, Αύγουστος 22. Οι κάτοικοι του νησιού ήταν για μερικές ημέρες βρίσκονται σε συναγερμό. Οι Τούρκοι έχουν αρχίσει να δολοφονούν τους Έλληνες. Ο Προκαθήμενος του νησιού, καθώς και τρεις άλλοι επίσκοποι, μαζί με διάφορους θρησκευόμενους Έλληνες, έχουν χαθεί όπως τα θύματα της μανίας των μουσουλμάνων που δεν χαρίζονται σε οποιονδήποτε Ευρωπαίο. Οι Ευρωπαίοι πρόξενοι έχουν στείλει τις οικογένειές τους στην Ιταλία.

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 48,Vincennes, Knox County,
29 December 1821 -Σελ. 3

[..] Μια μοίρα (πλοίων) έχει διατηρηθεί, όπως πριν, στη Μεσόγειο, μέσω της οποίας διατηρήθηκε η ειρήνη με τις δυνάμεις της Μπαρμπαριάς. Το τρέχον έτος αυτή η μοίρα μειώθηκε τόσο όσο χρειάζεται απλά για την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο προορίζεται — Από προηγούμενη εμπειρία, και από την βέλτιστη πληροφόρηση σχετικά με τις προθέσεις των δυνάμεων αυτών, γίνεται ξεκάθαρα κατανοητό πως αν αποσυρθεί η μοίρα, θα ξαναρχίσει σύντομα η επιθετικότητα και οι λεηλασίες του εμπορίου μας.

1821, 18 22, 1823, 1824, 1825, 1826, 1827, 1828, 1829

Advertisements
 
 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

3 responses to “1 άλλο.. ’21

  1. Βεατρίκη Α

    13/04/2018 at 08:11

    Καλημέρα σας και Χρόνια σας Πολλά!. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την αναμετάδοση όλων αυτών των πληροφοριών.Είναι εκπληκτικές! Με πηγές σύγχρονες των γεγονότων στα οποία αναφέρονται και δίνουν μια, κατά το δυνατόν συνολική εικόνα, των τεκταινομένων στην Ευρώπη και των όσων αφορούν στην ιστορία μας, σε μια συγκεκριμένη χρονικά ιστορική περίοδο..Πηγές που ούτε καν γνώριζα οτι υπήρχαν και πάντα με ενδιέφερε να τις μάθω. Είναι εκπληκτικές! Και η δουλειά σας θαυμαστή!

    Μου αρέσει!

     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: