RSS

Ξεχασμένα αρχεία…

07 Aug

Έλλην Κοινοτικός Μουσικός-πρότυπες μεταφράσεις-
Στις ‘καουμπόικες’ τότε ΗΠΑ, τα νέα από όλο τον υπόλοιπο κόσμο φτάνουν με τα πλοία που δένουν στα αμερικάνικα λιμάνια. Μαζί με τα εμπορεύματα και το ταχυδρομείο έρχονται και εφημερίδες, τις οποίες παίρνουν συντάκτες τοπικού τύπου, και με υλικό κάμποσων ημερών στα χέρια τους,
επιλέγουν να τυπώσουν, εκείνα που κρίνουν σημαντικά.
Το ενδιαφέρον στο άρθρο που διαβάζεις επικεντρώνεται στις ειδήσεις που σχετίζονται με τους αγώνες της ελληνικής επανάστασης του ’21 και τον οικουμενικό ελληνισμό εκείνης της εποχής, που κατέγραψαν οι εφημερίδες των ΗΠΑ, δυνατότητα που παρέχει η ψηφιακή συλλογή Ιστορικού Αρχείου Τύπου της  Ιντιάνα.Αναρτούνται με χρονολογική σειρά τα σχετικά αποσπάσματα των εφημερίδων, οπότε, το άρθρο αυτό είναι ‘ζωντανό’, δηλαδή, σταδιακά θα προστίθενται οι μεταφράσεις και όχι νέο άρθρο κάθε φορά. Κι  εδώ -μιας και μπήκα στη διαδικασία- θα ρίχνω μικρά επιλεγμένα αποσπάσματα των όσων συνέθεταν την καθημερινότητα της ‘Νέας Γης’, πάνω στα αποκαΐδια του φυσικού πολιτισμού των αρχαίων Ινδιάνικων φυλών.

(1)

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 14, 5 May 1821 σελ.1

-ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ, 10 Απρ.
Η επόμενη άφιξη από την Ευρώπη μάλλον θα μας παράσχει με σημαντικές πληροφορίες για την έναρξη ενός άλλου ευρωπαϊκού πολέμου, και αναμφίβολα θα άρει την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από τις διαφορετικές και αντιφατικές πληροφορίες για τη διάσχιση του ποταμού Πάδου από τα αυστριακά στρατεύματα. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων της συμμαχίας των μοναρχών στη  Λιουμπλιάνα  θα αποτελέσει άλλη μία μεγάλη εποχή στην πολιτική της Ευρώπης, είτε αποφασίσουν για ένα πόλεμο κατά των ελευθεριών των ανθρώπων είτε αναγνωρίσουν την κυριαρχία της θέλησης τους. Ό, τι κι αν έχει καθοριστεί από εκείνους δεν μπορεί να είναι αδιάφορο· στο λαό αυτής της χώρας.     -Federal Gazette (Ομοσπονδιακή Εφημερίδα)
σελ. 3
-Ένα άρθρο από την Κωνσταντινούπολη, λέει «Ο σουλτάνος φαίνεται να έχει αρκετά πάνω στο κεφάλι του σε κάθε περίπτωση. Οι Μαυροβούνιοι κήρυξαν τον πόλεμο, και ο ίδιος υποχρεώθηκε να αποστείλει επτά αποσπάσματα του πυροβολικού εναντίον τους. Η Αυτού Υψηλότης του έλαβε ένα δώρο 150 κεφαλών προσεκτικά συσκευασμένα, από έναν από τους στρατηγούς. Αντάμειψε τους κομιστές πλέον γενναιόδωρα.»
-Πληροφορίες από την Βιέννη δηλώνουν ότι ο διάσημος Αλή Πασάς αφού ανατίναξε πολλές νάρκες –την κατασκευή των οποίων είχε  επιβλέψει- μπροστά από τα Γιάννενα, είχε καταφέρει να καταστρέψει ένα σώμα του τουρκικού στρατού, το οποίο τον πολιορκούσε.
———–

(2)

Indiana Centinel, Volume 5, Number 7, 16 June 1821 σελ. 3

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 21 Μαΐου.
Ευρωπαϊκή πληροφόρηση.
Το πλοίο Manhattan σε 30 ημέρες, και το Importer σε 29 ημέρες από το Λίβερπουλ, έφτασαν στο λιμάνι εδώ το Σάββατο, έφεραν εφημερίδες του Λονδίνου έως την 17η, και του Λίβερπουλ έως την 19 Απριλίου.

[..] ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ.
Το επόμενο σε ενδιαφέρον, είναι η πληροφορία περί μιας ευρέως διαδεδομένης εξέγερσης στις Ελληνικές επαρχίες της τουρκικής αυτοκρατορίας. Λέγεται ότι εκτείνονται μέσω Βλαχίας, Μολδαβίας, Βουλγαρίας και Σερβίας, και ότι το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού είναι αποφασισμένοι στο να αποτινάξουν τον τούρκικο ζυγό. Οι πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες πάνω στο θέμα αυτό, και οι δηλώσεις της Ρωσίας και της Αυστρίας σχετικές με το θέμα, θα πρέπει να αναβληθούν μέχρι την επόμενη μας.
———–

(3)

Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 22, 30 June 1821 σελ. 2
ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
“Το πλοίο Cincinnatus, έφτασε στη Νέα Υόρκη από το Λονδίνο, φέρνει ευρωπαικές ειδήσεις τρεις ή τέσσερις μέρες μεταγενέστερα από την προηγούμενη παραλαβή. Οι Πεδεμόντιες επαναστατικές ταραχές δεν είχαν ακόμη κατασταλάξει. Μεγάλος ρωσικός στρατός ήταν ακόμη σε πορεία προς το νότο της Ευρώπης, μη αντέχοντας την πλήρη υποταγή και υποδούλωση της Νάπολης. Είναι λοιπόν προφανές ότι οι ηγεμόνες έχουν καθορίσει να πραγματοποιηθεί μια αντεπανάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία, και να αναγκάσει τα έθνη αυτά να ξανα-περάσουν κάτω από το ζυγό του απόλυτου δεσποτισμού. Η ελληνική εξέγερση στη Βλαχία και τη Μολδαβία, ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση, έχει αναλάβει μία πολύ σοβαρή πτυχή. Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος ΥψηλάντηςΟ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ, ο ηγέτης, είναι ένας διακεκριμένος και δημοφιλής πρίγκιπας στο άνθος της ηλικίας του, και υποκινείται όχι μόνο από την διακαή επιθυμία να αλλάξει την κατάσταση όλων των ελληνικών επαρχιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και για να εκδικηθεί την προγραφή και ταπείνωση του πατέρα του που εσύρθει από το κατάλυμά του, αλυσοδεμένος, απογυμνωμένος από τα υπάρχοντά του, και θανατώθηκε από την Πύλη. Οι πληροφορίες έχουν συνολικά αξιοσημείωτο ενδιαφέρον, και έχουμε τόση πληθώρα ύλης από αυτό που θα γέμιζαν άνετα τις στήλες μας.               -Franklin Gazette
———–

(4)

Indiana Oracle, Volume 2, Number 62, 7 July 1821 σελ. 2

Τελευταία νέα από την Αγγλία
Νέα Υόρκη 11 Ιουν.
Το πλοίο Albion της Parker, καπτ. Ουίλιαμς, έφτασε σήμερα το πρωί από το Λίβερπουλ. Από αυτή την άφιξή οι συντάκτες της “Commercial Advertiser” παρέλαβαν από τους ανταποκριτές τους, εφημερίδες του Λονδίνου και λίστες ναυτιλίας έως την 29η Απριλίου και εφημερίδες του Λίβερπουλ έως και την 1η Μαΐου.
Η άφιξη αυτή μας εφοδιάζει με πολλά άρθρα σχετικά με τις υποθέσεις από τη Μολδαβία, Βλαχία, Κωνσταντινούπολη και λοιπά. Είναι σημαντικού ενδιαφέροντος, αν και πολύ αντιφατικά. Ορισμένα άρθρα αναφέρουν ότι ο πρίγκιπας Υψηλάντης έχει ξεκινήσει για το Δούναβη με μόνο 3.000 άνδρες και δύο κανόνια. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες πηγές ανεβάζουν τη δύναμη του σε 6.000 και άλλες σε 10.000 και καλά εξοπλισμένους. Λέγεται επίσης ότι τα ελληνικά νησιά και ο Μοριάς, έχουν επαναστατήσει και κατέσφαξαν πολλούς από τους Τούρκους. Φαίνεται βέβαιο, με πληροφορίες από τη Λειψία, την Αγία Πετρούπολη, και το Βρανδεμβούργο, ότι οι Έλληνες που είναι διάσπαρτοι σε όλη την ήπειρο, είτε ως φοιτητές, έμποροι, ή με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα, βρίσκονται σε εσπευσμένη διαδικασία επιστροφής στο τόπο τους. Αν αυτός ο ενθουσιασμός είναι πραγματικός, η Πύλη θα έχει ένα επίπονο αγώνα να δώσει, πριν μπορέσει να ελπίσει ότι θα τερματίσει την επιχείρηση.
Στην αρχή, ελέχθη ότι οι ρωσικές και αυστριακές Αρχές ήταν αποφασισμένες να καταλάβουν τη Βλαχία και τη Μολδαβία, όπως έκαναν στη περίπτωση της Νάπολης και, συνεπώς, να καταπνίξουν την εξέγερση. Αλλά σε μια πιο ενδελεχή εξέταση, κατέληξαν στη επιλογή της τήρησης μιας αυστηρής ουδετερότητας. Έχουν, συνεπώς, αποσταλεί οδηγίες σε όλες τις τοπικές αρχές στα σύνορα και των δύο αυτοκρατοριών, να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο, κάθε επικοινωνία με τις εξεγερμένες περιοχές, και να μην επιτρέψουν σε κανένα άτομο εκ των δύο βασιλείων να περάσει τα σύνορα, χωρίς την απόδειξη κάποιου βάσιμου λόγου. Όσον αφορά το στρατό, οι διαταγές είναι ακόμα πιο αυστηρές, η αστυνομία έχει εντολή να θέσουν υπό κράτηση κάθε στρατιώτη ή στρατιώτες που θα προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα για να ενταχθούν με τους επαναστάτες.
Μέχρι την 20η Μαρτίου ο πρίγκιπας Υψηλάντης και οι Τούρκοι αρχηγοί δεν είχαν καμία εμπλοκή – δεν υπήρξε τίποτε άλλο παρά προετοιμασία. Ο επαναστατικός στρατός γενικά υπολογίστηκε σε 6.000 άνδρες· οι οποίοι όμως δεν είχαν λάβει, και ούτε ήταν πιθανόν να λάβουν, καμία εξωτερική βοήθεια.
Πολλοί από τους Έλληνες της Βουλγαρίας προσχώρησαν στο σώμα του Υψηλάντη. Ένα άλλο σώμα οργανώθηκε από έναν Έλληνα ονομαζόμενο Καραβία. Η Πύλη κήρυξε τον πρίγκηπα Αλέξανδρο Σούτσο προδότη. Αλέξανδρος ΣούτσοςΑλή ΠασάΠροστίθεται ότι η τύχη κατέστη ευνοϊκή για τον Αλή Πασά, και ότι τώρα αριθμούσε όχι λιγότερους από 25.000 άνδρες υπό τις διαταγές του.
Οι πρόσφατες αλλαγές στο τουρκικό επιτελείο δείχνουν την υπερβολική ντροπή (αμηχανία) της Κωνσταντινούπολης. Αλλά σε ένα τόσο βαθύ σύστημα, φαύλο και αποστασιοποιημένο όπως αυτό της Τουρκίας, κανένα ανθεκτικό ή εύλογο πλεονέκτημα δεν μπορεί να προκύψει μέσα από μια αλλαγή των προσώπων που περιλαμβάνει η τωρινή διοίκηση.
Μας λένε ωστόσο, σε ένα άρθρο από την Οδησσό, της 20ης Μαρτίου, ότι η Πύλη φαινόταν αποφασισμένη να δείξει μεγαλύτερη ενεργητικότητα σε αυτή την περίπτωση, και θα υιοθετήσει αποφασιστικά μέτρα. Έτσι έκαναν ένα ή δύο χρόνια πριν, εναντίον του Αλή Πασά· αλλά ο ίδιος έχει μείνει αμέτοχος, και τους γνέφει ακόμα και τώρα με περιφρόνηση. Ο ιερός κανών του Μωάμεθ, μας είπαν, και το πιο σεβαστό έμβλημα των Μουσουλμάνων, εμφανίστηκε από τα τείχη της Αγίας Σοφίας. Αυτό το πρότυπο, και αυτά τα διακριτικά, δεν παράγονται παρά μόνο όταν η πολιτική ασφάλεια της αυτοκρατορίας, ή η ύπαρξη του ισλαμισμού, απειλούνται. Αν εμπνεύσουν τον άγριο ενθουσιασμό που είναι επιθυμητός, η ανθρωπότητα θα πρέπει να αποδοκιμάσει τις σκηνές σφαγής, και τους τρόπους καταστροφής, που είναι τρομακτικό μόνο και να το σκέφτεσαι. Θα χυθεί αρκετό αίμα για να ικανοποιήσει και την πλέον υπολογισμένη πρόβλεψη των επαναστάσεων.
Τα στρατεύματα που η Υψηλή Πύλη έχει διαδοχικά στείλει από την Κωνσταντινούπολη προς τη Νήσο του Χάνδακα (Κρήτη), έχουν ηττηθεί. Οι εξεγερμένοι, αφού έκαναν μια μεγάλη σφαγή, πήραν στην κατοχή τους όλα τα φρούρια του νησιού, στα οποία έχουν υψώσει τη σημαία της ανεξαρτησίας. Μια ελληνική μοίρα, αποτελούμενη από σκάφη καλά εξοπλισμένα, ενώθηκε στο νησί της Ύδρας.
Πενήντα τρεις ελληνικές οικογένειες, δραπέτευσαν από την Κωνσταντινούπολη, έφτασαν στην Οδησσό, και αναφέρουν, ότι πριν από την αναχώρησή τους, ο Δραγουμάνος της Πύλης, αφού του ζητήθηκε να παραιτηθεί, αποκεφαλίστηκε, και τον διαδέχθηκε ένας εκ των Μουρούζη. Λέγεται, ο Αρχιμανδρίτης —–(; Gusis ; Gazis ; αλλοιωμένο κείμενο) ——— για τα χρήσιμα έργα του, βαίνει ως επικεφαλής των Ελλήνων της Θεσσαλίας. Οι γυναίκες και τα παιδιά των Ελλήνων που πήραν τα όπλα, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Μαγνησία, μια πόλη στη Θεσσαλία.
Δεν φαίνεται η ηρεμία της Κωνσταντινούπολης να έχει καθόλου διαταραχθεί.
———–

(5)

Indiana Centinel, Volume 5, Number 16, 18 August 1821, σελ. 2

Η πυρπόληση του Bektas Kaptan από τον Παπανικολή  «Από Niles.
ΤΟΥΡΚΙΑ. Η εξέγερση εξαπλώνεται. Η Μακεδονία είναι στα όπλα. Ο Υψηλάντης έχει τη δυναμικότατη υποστήριξη της πριγκίπισσας Καντακουζηνού, ευνοϊκό για τους Έλληνες. Οι Έλληνες της Θεσσαλίας ενώθηκαν με τους Σουλιώτες κατά των Τούρκων της Ρούμελη. Τα νησιά ήταν γενικά ελεύθερα και -ακόμη- η Κύπρος ήταν υπό εξέγερση. Ο Ελληνικός στόλος ήταν ανυπόμονος να επιτεθεί στην Κωνσταντινούπολη! -έχει μάλιστα αναφερθεί ότι η διέλευση των Δαρδανελίων ήταν καταπιεσμένη! Όλες οι ακτές της Μικράς Ασίας ήταν σε εξέγερση ή σε έκρυθμη κατάσταση. Αίμα χύθηκε στη Σμύρνη – οι Έλληνες τώρα αγωνίζονται τόσο για τη ζωή όσο και για την ελευθερία. Έχουν κάποιους ικανούς αξιωματικούς ανάμεσά τους, και πολλοί έμπειροι αλλοδαποί μπαίνουν στην υπηρεσία των. Ο Μεγάλος σουλτάνος, εξοργισμένος με τις ειδήσεις από το Μοριά και το Αρχιπέλαγος, διέταξε όλες οι χριστιανικές εκκλησίες στην πρωτεύουσα πρέπει να καταστραφούν. Η διαταγή αυτή τηρήθηκε άμεσα, με μια υπερβολική βαρβαρότητα. Δεκαέξι εκκλησίες ισοπεδώθηκαν συθέμελα: σε αντιπροσωπεία του Πρέσβη της Ρωσίας για το ότι αυτή η βία θα προσβάλει ολόκληρο το Χριστιανισμό, η οθωμανική κυβέρνηση απάντησε απλώς, ότι ο σουλτάνος ήταν αφέντης εκεί και οι αιτιάσεις υπαγορεύονται από τους λόγους του κράτους. Πληροφορίες είχαν μόλις πριν φτάσει ότι η Υδραίοι είχαν αιχμαλωτίσει 40 σκάφη από την Αίγυπτο, φορτωμένα με καλαμπόκι. Η πρωτεύουσα είναι σε αναστάτωση. Ο στόλος σίγουρα δεν θα μπει στη θάλασσα. Τα στρατεύματα που αναμένονται από τη Μικρά Ασία δεν έρχονται· εκείνοι που παριστάνουν ότι αποχωρούν από τη Κωνσταντινούπολη, επιστρέφουν το βράδυ για να λεηλατήσουν και να δολοφονήσουν. Τα παζάρια και τα καταστήματα είναι κλειστά· και, καθώς δεν υπάρχει πλέον προσωπική ασφάλεια, το σύνολο των επιχειρήσεων έχουν κλείσει. Η Αδριανούπολη βίωσε άλλο ένα φοβερό έγκλημα στις 9 Μαΐου. Ένας πρώην πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, τρεις Έλληνες επίσκοποι, και 40 άλλα πρόσωπα αυτού του έθνους, δολοφονήθηκαν δημοσίως. Οι Εβραίοι υποδεικνύουν τους Έλληνες στους Τούρκους. Αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι προσπάθησαν να αγοράσουν την σιωπή των Εβραίων, βρέθηκαν στη θέση να έχουν οικτρά εξαπατηθεί από αυτούς τους άθλιους. Οι Σέρβοι εξοπλίζονται. Η δολοφονία του Έλληνα πατριάρχη προκάλεσε φοβερά αντίποινα σε πολλούς τόπους στους Τούρκους. Τα ελληνικά ένοπλα σκάφη έχουν κάνει πολλές συλλήψεις -εξουσιάζουν το Αρχιπέλαγος· και το εμπόριο ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και τα νησιά έχει σταματήσει. Οι γενίτσαροι στην πρωτεύουσα απείλησαν τους υπουργούς, ακόμα και τον ίδιο το Σουλτάνο -μετά τις εξελίξεις με τη Ρωσία, η δολοφονία του “νόμιμου” έγινε της μόδας στις τάξεις των· αλλά φαίνεται ότι ησύχασαν προς το παρόν με τη διανομή 200,000 λιρών! Αναταραχές επικρατούσαν ακόμα στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαΐου. Οι Έλληνες που έχουν δολοφονηθεί στην αυτοκρατορία, εκτιμάται ότι ανέρχονται ήδη σε 40.000. Μερικοί λένε ότι ο Υψηλάντης έχει διασχίσει το Δούναβη με ένα μεγάλο στρατό, άλλοι πάλι λένε ότι συνέχιζε να πειθαρχεί τις δυνάμεις του βόρεια του ποταμού. Μια ομάδα Ελλήνων λέγεται ότι κόπηκαν κομμάτια από τους Τούρκους στο Galacz (Γαλάτσι Μολδαβίας), -το ακριβώς πόσοι, φαίνεται, ήταν πολυάριθμοι, δεδομένου ότι δέχθηκαν επίθεση από 6000 άνδρες. Ο Σουλτάνος είχε διορίσει νέο πατριάρχη, αλλά οι Έλληνες δεν θα τον αναγνώριζαν, κι αυτός ξαφνικά πέθανε, λέγεται από τρόμο! Η πανούκλα λέγεται ότι εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ένα άρθρο από τη Τεργέστη, της 26ης Μαΐου, λέει ότι τρεις τούρκικες φρεγάτες, των 50 πυροβόλων η κάθε μία, και τέσσερα μπρίκια, που απέπλευσαν πρόσφατα από την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις των δυνάμεων που προορίζονται εναντίον των ανταρτών του Μοριά, παραδόθηκαν στους τελευταίους από τους Έλληνες που απάρτιζαν στην πλειοψηφία τους τα πληρώματα αυτής της μοίρας. Οι Τούρκοι επί των πλοίων, σε αριθμό περίπου εννιακόσιοι, εκφορτώθηκαν αρχικά ως αιχμάλωτοι στο νησί της Μήλου· αλλά, μόλις έγινε γνωστή η δολοφονία του πατριάρχη, οι Έλληνες τους θυσίασαν για εκδίκηση.
Ο Υψηλάντης έχει φήμη ως ένας πολύ ικανός αξιωματικός –πολύ ικανός για την υπηρεσία στην οποία δραστηριοποιείται. Μόλις είχε λάβει 40 κανόνια από τους φίλους του στη Ρωσία, παρά τις απαγορεύσεις του αυτοκράτορα για το αντίθετο.»
———–

(6)

Indiana Centinel, Volume 5, Number 19, 8 September 1821, σελ. 3,

Το ‘Revolutionnaire’ από τη wikipediaForeign Articles,…«Τουρκία
Ένα σκάφος έφθασε στη Φιλαδέλφεια, με εφημερίδες του Λίβερπουλ της 5ης Ιουλίου –είπαν ότι δεν περιέχουν κάτι το  ενδιαφέρον. Η ακόλουθη· περίληψη δίδεται από την Freemans Journal.
Το Ιάσιο και το Βουκουρέστι ήταν στα χέρια των Τούρκων· και ο πρίγκιπας Υψηλάντης, ο οποίος ακόμα παρέμενε στην Τεροβίτσα με 10.000 άνδρες, ήταν στα πρόθυρα να δεχθεί επίθεση από τις συμπτυγμένες δυνάμεις του Χατζή Αχμέτ Πασά και του Γιουσούφ Πασά της Βραΐλα. Οι Έλληνες κάτοικοι του Βουκουρεστίου ήταν αφοπλισμένοι. Η Πάτρα είχε σχεδόν ολοκληρωτικά καταστραφεί από τους Τούρκους και οι κάτοικοι εκτελούνταν σε μεγάλους αριθμούς. –Οι Έλληνες, παρ’ όλα αυτά, είχαν μια αποφασιστική υπεροχή έναντι των Τούρκων στη θάλασσα. Είχαν καταλάβει ένα μεγάλο αριθμό τουρκικών σκαφών, στέλνοντας στο θάνατο όλα τα πληρώματα, που αριθμούσαν περίπου 5.000 άνδρες : κανείς δεν έκανε πίσω ούτε οι Έλληνες ούτε οι Τούρκοι. Πηγές από την Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαΐου, αναφέρουν την επαναφορά μιας σχετικής ηρεμίας, αλλά οι συλλήψεις συνεχίζονταν. Ο μέγας Σουλτάνος είχε καταφέρει να καταστείλει τις στασιαστικές αναταραχές των Γενιτσάρων, απειλώντας ότι θα τους στείλει το κεφάλι του γιου του, που ήταν κληρονόμος του θρόνου, και μετά θα θάβονταν ο ίδιος κάτω από τα ερείπια του σαραγιού! Ένα μεγάλο ελληνικό πλοίο, φορτωμένο με μεγάλες ποσότητες από όπλα και πυρομαχικά με προορισμό το Μοριά, προς ενίσχυση των Ελλήνων εξεγερμένων εκεί, εντοπίστηκε από την αγγλική φρεγάτα «Révolutionnaire», με καπετάνιο τον Pellew και το διέταξε να παραδοθεί. Προέκυψε μια σύγκρουση. Οι Άγγλοι είχαν τέσσερις άνδρες νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. -Το ελληνικό πλοίο πιάστηκε και ρυμουλκήθηκε ως την Ζάκυνθο.- Ως συνέπεια αυτού του συμβάντος, η Βρετανική κυβέρνηση διέταξε την αποστολή δύο επιπλέον πολεμικών ιστιοφόρων και κάποια από τα καλύτερα τάγματα να σπεύσουν άμεσα στα Ιόνια νησιά, των οποίων οι κάτοικοι λέγεται ότι είχαν μεγάλη φαγούρα για να συμμετέχουν στον κοινό σκοπό με τους άλλους Έλληνες. [Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να κάνουν ένα κοινό σκοπό με τους Έλληνες και να πετύχουν την εκδίωξη των “προστατών” τους]»

*Το κείμενο στις αγκύλες και η πλάγια γραφή είναι η άποψη του συντάκτη του άρθρου, της εφημερίδας.

**Στο wikipedia στην ιστορία της φρεγάτας ‘Révolutionnaireτο παραπάνω συμβάν δεν αναφέρεται.

Advertisements
 

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: