RSS

Ισπανική Ιερά Εξέταση

07 Oct

Η καύση της Anneken Hendriks, Άμστερνταμ 1571(1822) Αυτό το φρικτό δικαστήριο εισήχθη πρώτη φορά από τον Πάπα Ιννοκέντιο III γύρω στο έτος 1200. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ισπανία γύρω στο 1231 και ήταν αρκετά ενεργό και αδίστακτο στη χώρα αυτή μέχρι το 1481, όταν ο Φερδινάνδος Β’ και ο Πάπας Σέξτος IV καθιέρωσαν αυτό που ονομάζεται σύγχρονη Ιερά Εξέταση, υπό την καθοδήγηση του Γενικού Ιεροεξεταστή με τη συμβολή πληθώρας υφισταμένων αξιωματικών.
Ο αριθμός των θυμάτων της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία, κάτω από 45 Γενικούς Ιεροεξεταστές, μεταξύ των ετών 1481 και 1820:
Μια 'Πράξη Πίστεως' όπως την έλεγανΚάηκαν Ζωντανοί, 34,658
Κάηκαν Πεθαμένοι, 18.049
Καταδικάστηκαν σε υπηρεσία κωπηλασίας στις γαλέρες ή φυλακίστηκαν, 288,214
Το σύνολο λοιπόν των θυμάτων της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία, μεταξύ 1481 και 1820, ανέρχεται σε 340.921, εκτός του σημαντικού αριθμού ατόμων που φυλακίστηκαν, καταδικάστηκαν στις γαλέρες, ή εξορίστηκαν από την Ισπανία κατά τη βασιλεία του Φερδινάνδου VII, ο οποίος είναι ο σημερινός ηλίθιος μονάρχης αυτής της δυστυχισμένης χώρας.
Το εσωτερικό μιας Ισπανικής φυλακής της Ιεράς ΕξέτασηςΚαι τι αγριότητες δεν θα διαπραχθούν ακόμα αν αποκατασταθεί τελικά η απολυταρχία εκεί!
Διότι δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι βασανιστήρια του πιο φρικτού είδους αποτελούν μέρος του κανονικού συστήματος του ιερού αξιώματος. Αν στις καταδίκες της ιβηρικής χερσονήσου, κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου, προσθέσουμε κι εκείνες των άλλων χωρών, υποκείμενες στην Ισπανική Ιερά Εξέταση όπως της Σικελίας, Σαρδηνίας, Φλάνδρας, Καναρίων Νήσων, Αμερικής και Ινδιών, ο αριθμός των θυμάτων που καταδικάστηκαν από αυτό δικαστήριο θα ήταν πραγματικά σοκαριστικός. Πάνω από πέντε εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εξαφανιστεί από την Ισπανία, αφότου το ιερό αξίωμα άσκησε το φοβερό του έργο. Πραγματικά, “τα στοργικά ελέη των μοχθηρών είναι σκληρά”.

(1824)
Ο Πάπας αρνήθηκε επίσημα να εγκρίνει την αποκατάσταση της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία· ως δικαστικά ασυμβίβαστο με την παρούσα φωτισμένη Εποχή. Ο επίσκοπος και οι Ιεροεξεταστές (που το πρότειναν) είναι υπερβολικά ντροπιασμένοι.Η εκτέλεση του Ίνκα

 

 

Tags: , , , , , , , ,

2 responses to “Ισπανική Ιερά Εξέταση

 1. Βεατρίκη Α

  07/10/2018 at 18:03

  Καλησπέρα! Φοβερά και τρομερά τα εγκλήματα από την Ιερά Εξέταση..Χρόνια συλλογικής παράνοιας από τους παπικούς..Κάπου στο βιβλίο του Σκωτ ” Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος” θυμάμαι, είχα διαβάσει οτι το Κακό έχει ανάγκη να μεταμφιέζεται σε Καλό, για να αντλεί εμπιστοσύνη, να πείθει και ωθεί σε εκτέλεση των βουλήσεών του τους ανθρώπους ώστε να επιτελέσουν το έργο του και εκτελέσουν την βούλησή του. Και τι πιο αθώο από το ράσο!, έλεγε στο βιβλίο του ο Σκωτ.! Κάπως έτσι το θυμάμαι το νόημα. Το ράσο σ’ εκείνα τα μαύρα χρόνια, ήταν η προβιά του Κακού. Πιστεύω οτι αυτά τα τέρατα, οι ρασοφόροι ήταν στην ουσία τους παρανοϊκοί σαδιστές, που στο όνομα του Χριστού έβρισκαν την ευκαιρία να χαίρονται ανεξέλεγκτα και μάλιστα με επιβράβευση τα εγκλήματά τους…Κι άλλοι, επίσης ψυχοπαθείς, βρήκαν την ευκαιρία σκοτώνοντας να κλέψουν περιουσίες ορφανεμένες πια και να αποκτήσουν πολιτικά και άλλα αξιώματα. Χρόνια τρέλας και αρρωστημένων παθών κυρωμένα με βούλα.. Πως αλλιώς να το εξηγήσω;;.

  Like

   
 2. Αβερράνδος

  07/10/2018 at 18:48

  Έπεσα από τα σύννεφα διαπιστώνοντας πως η Ιερά Εξέταση συνεχίζονταν ως τις αρχές του 19ου αιώνα ..

  Like

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: