RSS

Ναπολέων και Ελλάδα

10 Απρ.

Ναπολέων

ΛΟΝΔΙΝΟ, ΟΚΤ. 17. (1808)
Τομέας Τουρκίας.
Το ακόλουθο σχέδιο για το διαμελισμό της ευρωπαϊκής Τουρκίας, είναι η κεντρική ιδέα κάποιων παρατηρήσεων που έκανε ο Γάλλος στρατηγός Lauriston, μιλώντας για τη διασπασμένη κατάσταση της οθωμανικής κυβέρνησης και αναφέρθηκε από έναν αξιωματικό της φρεγάτας L’ Unite, που πλέει στα νερά της Ραγούσας.
«Η Γαλλία θα έχει την Αλβανία, την Ελλάδα, το Μοριά και τα νησιά.
«Η Ρωσία θα διατηρήσει τις κατακτήσεις της στη Μολδαβία και τη Βεσσαραβία.
«Η Αυστρία (σε περίπτωση προσχώρησης της στην ομοσπονδία) θα κρατήσει τη Βοσνία, τη Σερβία και τη Μακεδονία – η Αυστρία εκχωρεί στη Γαλλία τη Lithorage.
«Οι επαρχίες της Βλαχίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα διαμορφωθούν σε ξεχωριστό βασίλειο για το Μεγάλο Δούκα Κωνσταντίνο, με τον τίτλο του βασιλιά της Θράκης· η Κωνσταντινούπολη θα είναι η πρωτεύουσά του.
Η διευθέτηση των ασιατικών επαρχιών δεν αναφέρεται, και ενδεχομένως κρατούνται για κάποιες μελλοντικές ρυθμίσεις.

«Από τη Λονδέζικη «True Briton«, 26 Ιουνίου 1821
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μετά την εκστρατία στην Αίγυπτο, Γάλλοι αξιωματικοί διασχίζουν την Ελλάδα προς όλες τις κατευθύνσεις, με σκοπό να την εξερευνήσουν από στρατιωτική άποψη και να σπείρουν τους σπόρους της εξέγερσης. Η προσχώρηση στην αυτοκρατορία των επαρχιών της Ιλλυρίας και οι διασυνδέσεις που σχηματίστηκαν με τις τουρκικές επαρχίες δεν ήταν έργο μιας ημέρας. Πριν από την αυστριακή εκστρατεία (1809) υπήρχε στο Παρίσι ένας σύνδεσμος Ελλήνων, εγκεκριμένος από την κυβέρνηση που είχε ως αντικείμενο την απόσπαση της Ελλάδας από το τουρκικό ζυγό αιχμαλωσίας.
Οι εκπρόσωποι του σωματίου με το Ρήγα επί κεφαλής βρίσκονταν στο ταξίδι τους από το Παρίσι προς Βουκουρέστι και οι άτυχοι αυτοί άνδρες αποκεφαλίστηκαν την ίδια μέρα που έπεσαν στα χέρια των Τούρκων· αλλά η ώθηση είχε ήδη δοθεί και ο θάνατος του Ρήγα δεν εμπόδισε τα τραγούδια το, πιο λαμπερά σε πατριωτισμό από εκείνα του Τυρταίου, αντηχούσαν στα βουνά της Θεσσαλίας, στην Πελοπόννησο και στο όρος Αίμος.
Το 1810 και το επόμενο έτος η γαλλική κυβέρνηση έκανε σχέδια για την επιχείρηση κατάκτηση της Ελλάδας: είχαν ήδη διανεμηθεί 80.000 μουσκέτα στους κατοίκους της αρχαίας Ηπείρου· διευρυμένες επικοινωνίες είχαν διαμορφωθεί στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στη Μακεδονία ενώ οι Σέρβοι ήταν έτοιμοι να εξεγερθούν στο πρώτο σήμα. Ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων καταγόμενοι από χριστιανούς γονείς, είχαν μεταστραφεί και εισέρχονταν στην ελληνική εκκλησία, ταυτιζόμενοι με τον λαό του οποίου τον αγώνα ενστερνίζονταν.
Υπήρχε στο Πεδεμόντιο και σε άλλα μέρη της (ιταλικής) Χερσονήσου ένας στρατός 50.000 Ιταλών και 80.000 Γάλλων έτοιμοι να αναλάβουν δράση. – Οι αξιωματικοί του στρατού που διέμεναν στη Κωνσταντινούπολη, στη Θεσσαλονίκη και στην αυλή του Αλή πασά, λάμβαναν πληροφορίες των δυσκολιών που είχαν να αντιμετωπίσουν· υπολόγιζαν τις δυνάμεις που χρειάζονταν για να τους υπερνικήσουν, είχαν σχεδιάσει τις στρατιωτικές διαδρομές και προετοιμάσει τα πυρομαχικά. Ο Ναπολέων κολάκευε τον Αλή Πασά με την ελπίδα ότι θα τον αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο μονάρχη – αλλά στην πραγματικότητα ο Αλή Πασάς θα ήταν η πρώτη θυσία.
Ο γαλλικός στρατός επρόκειτο να κατευθυνθεί εν μέρει μέσω της Θεσσαλίας και εν μέρει κατά μήκος της διαδρομής βόρεια της Μακεδονίας για να συναντήσει τα τουρκικά στρατεύματα τα οποία θα κατέστρεφαν χωρίς δυσκολία. Η Ελλάδα θα είχε ανακηρυχθεί σε βασίλειο στο οποίο τα Ιωάννινα θα ήταν η πρωτεύουσα και ο θρόνος προοριζόταν για έναν πρίγκηπα της αυτοκρατορικής οικογένειας ο οποίος είχε ήδη αποδείξει αξιόλογο χαρακτήρα ως αξιωματικός και ως Ηγεμόνας.
Η εκτέλεση του σχεδίου του δεν καρποφόρησε λόγω του πολέμου που ξέσπασε με τη Ρωσία· και οι καταστροφές συνεπεία της εκστρατείας της Μόσχας το κατέστησαν ανέφικτο.
Από το 18Ι2 το πνεύμα της ελευθερίας είχε ταχεία εξέλιξη στην Ελλάδα. Ο Αλή Πασάς ο οποίος πάντα κολάκευε τον εαυτό του με την ελπίδα ότι η Γαλλία θα υποστήριζε τις φιλόδοξες προθέσεις του, διψούσε και φαντάζονταν να πλησιάζει γρήγορα η μέρα που η κορώνα θα τοποθετούταν στο κεφάλι του.
Από εκείνη την εποχή οι Έλληνες συνέχισαν να διεγείρουν την αφύπνιση στο μυαλό των καταπιεστών τους με την εμπιστοσύνη να πηγάζει από τη γνώση της δικής τους δύναμης.
Οι Πασάδες που τους δυσαρεστούσαν ανακλήθηκαν από τον Μεγάλο Σουλτάνο· και λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία της Πύλης που ανακάλυψαν, ανάγκη είχαν μόνο ενός κοινού σημείου για συσπείρωση και κάποιων περίεργων συνθηκών ώστε να τοποθετηθούν σε θέση ανοιχτής εξέγερσης.
Ο σύνδεσμος «Φιλόμουσος Εταιρεία» και τα μέτρα που η Πύλη υιοθέτησε απερίσκεπτα εναντίον του Αλή Πασά, έτειναν να παράξουν τα αποτελέσματα αυτά.
Ο σύλλογος «Φιλόμουσος Εταιρεία» ιδρύθηκε στη Βιέννη το 1814 εν αναμονή του συνεδρίου της Βιέννης, κάτω από τα μάτια όλης της Ευρώπης από μία πολιτική προσωπικότητα ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με κάθε δεσμό αγάπης με την Ελλάδα· και ο διπλωμάτης αυτός πλαισιωμένος από τον σεβάσμιο Αρχιεπίσκοπο Ιγνάτιο που τώρα ζει σε απομόνωση στην Πίζα όπου περιορίζει την επαφή του με τον κόσμο μεταλαμπαδεύοντας τις συμβουλές του και απονέμει τις ευλογίες του στους νεαρούς Έλληνες των οποίων η δίψα για γνώση τους φέρνει σε αυτό το πανεπιστήμιο.
Σκοπός της κοινότητας των «Φιλόμουσος Εταιρεία» ήταν η συγκέντρωση από εθελοντικές συνεισφορές συγκεκριμένου ποσού με το οποίο οι ακαδημίες που ιδρύθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα και στους πρόποδες του ορεινού Πηλίου θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα προικισμένες ώστε να παρέχουν την δυνατότητα στους μαθητές να επιδιώξουν τις σπουδές τους στα γερμανικά πανεπιστήμια πληρώντας τις προϋποθέσεις για το χριστιανικό υπουργείο ή να συμπληρώσουν τις έδρες των ακαδημιών. Οι λίστες εγγραφής σύντομα γέμισαν με ονόματα πριγκίπων, πολιτικών προσώπων και άλλων διακεκριμένων ατόμων.
Το εκτόπισμα (η δυναμική) της οργάνωσης εμφανίζεται σήμερα στη σύγχρονη ελληνική και γαλλική γλώσσα· και μια έκθεση σχετικά με τη χρήση των κεφαλαίων και των εργασιών της ένωσης διατάχθηκε να δημοσιεύεται ετησίως.
Το διακριτικό γνώρισμα των μελών είναι ένα χρυσό δαχτυλίδι, πάνω στο οποίο είναι χαραγμένα μια κουκουβάγια και ο Χείρωνας να μεταφέρει ένα αγόρι. – Οι Έλληνες οι ίδιοι επιπλέον ήξεραν πως να δώσουν μια πολιτική ροπή σε μια ένωση που οι φιλάνθρωποι αλλοδαποί είχαν ιδρύσει, με την προοπτική της στήριξης νέων ανδρών χωρίς φίλους ή μοίρα και για την διάχυση της γνώσης μεταξύ ενός λαού που κατέβαλε μια έντονη προσπάθεια να σπάσει τα δεσμά της δουλείας· ήξεραν πως να επωφεληθούν από τη δύναμη που διέθεταν για να αποτινάξουν από πάνω τους το ζυγό των δυναστών τους. – Ακόμη κι ο τόπος που ιδρύθηκε η ομάδα, η εποχή της ίδρυσης της, τα ονόματα που κοσμούσαν τον κατάλογο των προστατών της, όλα συνδυάζονται για να προβάλλουν τη φήμη της και να προσελκύσουν συνεισφέροντες όχι μόνο από την Ελλάδα την ίδια αλλά απ’ όλες τις χώρες που υπάρχουν Έλληνες και από άτομα που μπορεί να είναι διατεθειμένα να ωφεληθούν από το θρίαμβο της ελευθερίας έναντι του δεσποτισμού, του Χριστιανισμού έναντι του Ισμαήλισμού. (ισλαμισμού)
Από εκείνη την εποχή οι δυνάμεις των Ελλήνων, πρωτύτερα διασκορπισμένες, βρήκαν ένα κέντρο δράσης· οι προσπάθειες ακόμα και των ακαλλιέργητων τμημάτων του έθνους για την απόκτηση ενός πιο ευτυχισμένου πεπρωμένου, πήραν συγκεκριμένη πορεία. Ολόκληρες αποικίες όπως οι Παργιανοί και οι Σουλιώτες, ακόμα και ο Αλή Πάσας· όταν επρόκειτο να υποκύψει κάτω από τα χέρια των εχθρών του, επίσπευσε τη διόγκωση εκείνου του πυρήνα· αυτό φάνηκε να είναι το σήμα που θα φανέρωνε τις αγκυλώσεις.
Ο ίδιος Αλή του οποίου το όνομα διασπείρει τον τρόμο -που ακούγεται πως κατέχει πενήντα εκατομμύρια πιάστρες και τεράστιες προμήθειες- έγινε το κλειδί της δεξαμενής που περιέχει την καύσιμη ύλη της εξέγερσης.
Οι Σουλιώτες, προς τους οποίους ο Αλή ήταν ήπιος μη αντέχοντας την ηρωική τους αντίσταση, σκέφτηκε ότι τώρα μπορεί να τον εμπιστεύονταν· οπλίστηκαν για το κοινό σκοπό – οι Αγραφιώτες, πρώην αδυσώπητοι εχθροί του Πασά των Ιωαννίνων που κατοικούσαν στα βουνά της Θεσσαλίας.
Αυτοί οι απόγονοι των αρχαίων Δωριέων έχουν συχνά καταστήσει εαυτούς ανυπέρβλητους για τους γείτονες τους με τις λεηλασίες τους· εξακολουθούσαν όμως να σέβονται τους αρχαίους νόμους τους και βάζουν 20.000 άνδρες κάτω από τα όπλα ενώ στις 6 Απριλίου ημέρα που είχε οριστεί για τη γενική εξέγερση, οι Μανιάτες που ξεπήδησαν από τους αρχαίους Σπαρτιάτες, κατέβηκαν από τα βουνά της Πελοποννήσου και ο στόλος των Υδραίων ξεκινούσε για να επιτεθεί στον τουρκικό στόλο που προορίζονταν να δράσει εναντίον του Αλή Πασά.»

Πηγή

Advertisements
 

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: