RSS

Ναπολέων και Ελλάδα

Ναπολέων Western Sun & General Advertiser, Volume 12, Number 32, 8 September 1821 Σελ. 2

Από τη Λονδέζικη «True Briton«, 26 Ιουνίου 1821
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Μετά την αποστολή στην Αίγυπτο, Γάλλοι αξιωματικοί διασχίζουν την Ελλάδα προς όλες τις κατευθύνσεις, με σκοπό να την εξερευνήσουν από στρατιωτική άποψη και να σπείρουν τους σπόρους της εξέγερσης. Η προσχώρηση στην αυτοκρατορία των επαρχιών της Ιλλυρίας και οι διασυνδέσεις που σχηματίστηκαν με τις τουρκικές επαρχίες δεν ήταν έργο μιας ημέρας. Πριν από την αυστριακή εκστρατεία (1809) υπήρχε στο Παρίσι ένας σύνδεσμος Ελλήνων, επικυρωμένος από την κυβέρνηση, έχοντας ως αντικείμενο την απόσπαση της Ελλάδας από το τουρκικό ζυγό αιχμαλωσίας. Read the rest of this entry »

Advertisements
 

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Αληθινός Λόγος

Μωσαϊκό 4ου πΧ αι. Αλικαρνασός Μπορεί ο Κέλσος -το 178- στο έργο του ‘Αληθής Λόγος’ με δριμύτητα να επιτίθεται σε Ιουδαίους και Χριστιανούς, ωστόσο εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός ότι 18 αιώνες αργότερα στο διαδίκτυο διαπιστώνεται κυρίως η διαιωνιζόμενη –κυριολεκτικά– ακραία έκφραση· λες και από το 248 που ο Ωριγένης ασχολήθηκε για να αντικρούσει τις θέσεις του Κέλσου (ευτυχώς γιατί έτσι διασώθηκε το έργο) έως σήμερα, τίποτε άλλο χρήσιμο δεν βρίσκει κανείς σ’ ένα έργο της ύστερης αρχαιότητας που τιτλοφορείται ‘Αληθής Λόγος’. Έτσι λοιπόν, στο + – με τον απαραίτητο σεβασμό, αντί κάποιας αρχαιολατρίας ή θρησκοληψίας, πάλι θα κάνουμε τη διαφορά αφήνοντας ένα επιπλέον ίχνος σήμανσης που οδηγεί στο θησαυρό μας… που εξακολουθεί να παραμένει ανεκμετάλλευτος. Read the rest of this entry »

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

ΚΡΗΤΗ 1645 – 1770

ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ, ΕΝΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΩΝ

Σύντομη επισκόπηση της Ενετοκρατίας

Χάρτης Κρήτης 1458 Η Κρήτη είχε παραχωρηθεί στον ηγέτη της τέταρτης σταυροφορίας Βονιφάτιο Μονφερατικό από τον Αλέξιο Δ΄ Άγγελο. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Λατίνους το 1204 το νησί παραχωρήθηκε από τον Βονιφάτιο στην Δημοκρατία της Βενετίας, στις 12 Αυγούστου του 1204. Η Βενετία δεν είχε πλήρη έλεγχο της Κρήτης, αφού τμήμα του νησιού είχε περιέλθει στην δικαιοδοσία των Γενουατών, οι οποίοι αποχώρησαν το 1211. Για την «Εκχώρηση της Κρήτης» στη Γαληνότατη Δημοκρατία του Αδρία : «Ταύτην δε την νήσον μεταβιβάζομεν δι’ αγοραπωλησίας προς τον προμνησθέντα Γαληνότατον δόγην εν ονόματι της Ενετικής Κοινότητος επί τω συμφωνηθέτι τμήματι μαρκών αργυρών δέκα χιλιάδων…» Read the rest of this entry »

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κοινωνία και Internet

Κοινωνία και Internet Ο σκοπός είναι να συζητήσουμε τη σχέση μεταξύ του Internet και της κοινωνίας, της σχέσης μεταξύ της σύγχρονης τεχνολογίας και της κοινωνίας.
Γενικώς, το εσωτερικό περιεχόμενο της επιστήμης θεωρείται ότι διέπεται από κάποια εξειδικευμένη λογική τεχνικής φύσης κι αναπαράγεται σύμφωνα με το γνωστικό δυναμικό της ανθρώπινης νόησης. Το γενικότερο πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαμορφώνεται η επιστημονική δραστηριότητα, προσδιορίζεται από συγκεκριμένους κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες.

Read the rest of this entry »

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Το μεσογειακό πολιτισμικό πλαίσιο

Μεσογειακός Κήπος 2ο μέρος και πλήρες στο : Δεν ανήκουμε στη Δύση..

Μπορούμε να μιλάμε για ένα μεσογειακό πολιτισμικό πρότυπο, που συνδέει με μια στενότερη συγγένεια λαούς της μεσογειακής λεκάνης; Ποια είναι τα ιδιαίτερα γνωρίσματά του; Μολονότι η υπόθεση φαίνεται εύλογη, δεν αποτέλεσε ως σήμερα αντικείμενο των επιστημών και η εξήγηση του φαινομένου είναι ότι η μεσογειακή λεκάνη, λόγω της στρατηγικής της σημασίας, βρίσκεται για μεγάλες ιστορικές περιόδους κάτω από την κηδεμονία εξωγενών δυνάμεων κι αυτό συνεπάγεται μια σταδιακή αποδόμηση των τοπικών πολιτισμών, προκειμένου να προσαρμοστούν στα πρότυπα των επικυριάρχων. Βασικοί φορείς αυτής της αποδόμησης είναι η τάξη των διανοουμένων, δηλ. η κοινωνική τάξη στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει η μελέτη, ανάδειξη και αναπαραγωγή, μέσω της παιδείας, των τοπικών πολιτισμών. Read the rest of this entry »

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Αφγανιστάν 1979 – Νέα Υόρκη 9/11

‘Επιχείρηση Κυκλώνας’: Αφγανιστάν, 1979-1989

Η Ομάδα Ιστορικό Γεωπολιτικό Υπόβαθρο
Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν επικεντρωθεί σε έναν ατέρμονο αγώνα για παγκόσμια ισχύ. Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρισκόταν η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (εφεξής Ε.Σ.Σ.Δ.). Στην πραγματικότητα, ο Αμερικανικός καπιταλισμός αντιλαμβανόταν τη θέση του ως εκ διαμέτρου αντίθετη στο Σοβιετικό μαρξισμό και κομμουνισμό. Read the rest of this entry »

 

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Φούσκες – Το παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής

Η εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων (επάνω αριστερά, «πορτρέτο» μιας εξ αυτών από το τηλεσκόπιο της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών) μας υπόσχεται απότομο βούτηγμα σε Εποχή Παγετώνων Η οικονομία είναι αδύνατον να βρίσκεται απείρως σε άνοδο, οι δείκτες φτάνουν σε μια ανώτατη τιμή και μετά ολισθαίνουν. Τότε το οικονομικό σύστημα βρίσκεται σε ‘κρίση’ και απειλείται ολόκληρο το οικοδόμημα. Οι δε σοσιαλιστικές θεωρίες υποστηρίζουν πως το ‘Σύστημα’ κάποια στιγμή δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει μια τέτοια κρίση και οι κοινωνίες θα μεταστραφούν στο σοσιαλισμό. Οι κρίσεις λοιπόν εγκυμονούν κινδύνους δύο ειδών για τους κρατούντες : Read the rest of this entry »

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

 
Αρέσει σε %d bloggers: