RSS

Αποσπάσματα ελιτίστικου οικονομικού περιοδικού

19 Sep

The Economic Journal -πρότυπη μετάφραση-The Importance of Emotions for the Effectiveness of Social Punishment,The Economic Journal, Vol. 119, No. 540 (Oct., 2009), pp. 1534-1559, Astrid Hopfensitz and Ernesto Reuben (το άρθρο αποτελείται από 30 σελίδες)

Η Σημασία των Συναισθημάτων για την Αποτελεσματικότητα της Κοινωνικής Τιμωρίας
Tο άρθρο διερευνά πειραματικά πως η επιβολή της συμπεριφοράς συνεργασίας, σε ένα κοινωνικό δίλημμα, διευκολύνεται μέσω των θεσμικών όσο και των συναισθηματικών μηχανισμών. Πρόσφατες μελέτες τονίζουν τη σημασία του θυμού και το ρόλο του ως κίνητρο των μεμονωμένων ατόμων να τιμωρούν τους ελεύθερους καβαλάρηδες. Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι ο θυμός προκαλεί επίσης συμπεριφορά αντιποίνων από τα τιμωρημένα άτομα. Αυτό καθιστά την εφαρμογή του συνεργατικού πλαισίου πιο δαπανηρό. Έχουμε αποδείξει ότι εκτός από το θυμό, συναισθήματα «κοινωνικά», όπως η ενοχή πρέπει να είναι παρόντα κατά την τιμωρία ώστε να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο αποτροπής ενεργειών μη συνεργασίας. Παίζουν καθοριστικό ρόλο για την καταστολή της επιθυμίας των τιμωρηθέντων ατόμων να εκδικηθούν και τους δίδονται κίνητρα για να συμπεριφέρονται πιο συνεργατικά στο μέλλον.”

—————————–
Ονομάζεται “The Economic Journal”.
Εδώ https://www.jstor.org/action/showPublication?journalCode=economicj μπορεί να βρει κάποιος όλα τα τεύχη του περιοδικού από το 1891 έως το 2009.
Από ένα τεύχος του 2009 συνόψεις (μόνο εκεί έχω πρόσβαση) κάποιων θεμάτων που για μένα είναι χαρακτηριστικά της δυτικής ελιτίστικης σκέψης και του προσανατολισμού αυτής.
—————

Democracy, Diversification and Growth Reversals
David Cuberes και Michał Jerzmanowski
Vol. 119, αρ. 540 (Οκτ., 2009), σσ. 1270-1302
(το άρθρο αποτελείται από 33 σελίδες)

Δημοκρατία, Διαφοροποιήσεις και Ανατροπές της ανάπτυξης
Υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι λιγότερο δημοκρατικές χώρες παρουσιάζουν υψηλής συχνότητας αστάθεια στην ανάπτυξη. Σε αυτό το άρθρο εκθέτουμε παρόμοια εύρηματα σχετικά με την αστάθεια σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο: βρίσκουμε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αντιστροφές στις τάσεις ανάπτυξης είναι πιο έντονες και πιο συχνές σε μη-δημοκρατικές κοινωνίες. Παρακινημένοι από αυτά τα στοιχεία, έχουμε κατασκευάσει ένα μοντέλο στο οποίο “μη-δημοκρατίες” έχουν υψηλά εμπόδια για την είσοδο νέων επιχειρήσεων. Αυτό οδηγεί σε μικρότερη διαφοροποίηση ανά περιοχή και έτσι, σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, με μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανάπτυξης στις λιγότερο δημοκρατικές χώρες. Σας παρουσιάζουμε εμπειρικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη θετική σχέση μεταξύ δημοκρατίας και βιομηχανικής διαφοροποίησης.

====== = = = = = = ======= = = = = = = ======= = = = = = = =======
Fighting for Talent: Risk-Taking, Corporate Volatility and Organisation Change
Guido Friebel και Mariassunta Giannetti
Η Οικονομική Εφημερίδα
Vol. 119, αρ. 540 (Οκτ., 2009), σσ. 1344-1373
(το άρθρο αποτελείται από 30 σελίδες)

Μάχες για το Ταλέντο: Ανάληψη Κινδύνων, Εταιρική Μεταβλητότητα και Αλλαγή Εταιρίας
Έχουμε αποδείξει ότι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μπορεί να επηρεάσει τις επιχειρήσεις μέσω της αγοράς εργασίας. Ταλαντούχοι εργαζόμενοι επιθυμούν να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, αλλά επιδιώκουν επίσης μια εξασφάλιση έναντι του κινδύνου εισοδήματος. Οι μεγάλες επιχειρήσεις χρεοκοπούν λιγότερο συχνά από τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά επειδή ερευνούν πιο εμπεριστατωμένα τείνουν να απορρίπτουν περισσότερο τις καλές ιδέες. Με ευκολότερη πρόσβαση στην καταναλωτική δύναμη, οι ταλαντούχοι εργαζόμενοι γίνονται λιγότερο επιφυλακτικοί απέναντι στον κίνδυνο του εισοδήματος όταν εργάζονται σε μικρές επιχειρήσεις. Έτσι, οι μικρές επιχειρήσεις αποκτούν πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας, η μεταβλητότητα των κερδών τους αυξάνει και οι μεγάλες επιχειρήσεις αντιδρούν με τη δημιουργία spin-offs. Τα υπάρχοντα και πρωτότυπα εμπειρικά στοιχεία συνάδουν με τις επιπτώσεις της θεωρίας μας.
* Σημείωση δική μου: Εταιρικό spin-off, είναι ένα είδος εταιρικής πράξης, ιδρύοντας μια νέα εταιρεία ή επιχείρηση.

====== = = = = = = ======= = = = = = = ======= = = = = = = =======
Party Formation and Minority Ideological Positions
Vincent Anesi και Philippe De Donder
Η Οικονομική Εφημερίδα
Vol. 119, αρ. 540 (Οκτ., 2009), σσ. 1303-1323
(το άρθρο αποτελείται από 21 σελίδες)
Εκδότης: Blackwell Publishing την Royal Economic Society
Σταθερό URL: https://www.jstor.org/stable/40271392

Σχηματισμός Κόμματος και Μειονοτικές ιδεολογικές θέσεις
Έχουμε αναπτύξει ένα μοντέλο όπου οι ψηφοφόροι διαφέρουν ως προς την εξωγενή αντιληπτικότητα τους και τις ιδεολογικές απόψεις τους, με τον ρατσισμό ως παράδειγμα. Ο εκλογικός ανταγωνισμός διεξάγεται μεταξύ ενδογενούς αριθμού κομμάτων τα οποία προτείνουν πλατφόρμες που περιλαμβάνουν τόσο την ιδεολογική όσο και την οικονομική διάσταση. Στόχος μας είναι να εξηγήσουμε την ανάδυση των μειονοτικών ιδεολογικών θέσεων όσο και να κατανοήσουμε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα πολιτικά κόμματα σε αυτή την ανάδυση. Πρώτα αποδεικνύουμε ότι, σε ένα καθαρό μοντέλο πολίτη-υποψηφίων όπου τα κόμματα δεν υπάρχουν, η μόνη ισορροπία συνίσταται από την ιδεολογική τοποθέτηση της πλειοψηφίας. Στη συνέχεια, αποδεικνύουμε ότι η ανοχή στη δημιουργία πολιτικών κομμάτων παράγει ισορροπίες με τις μειονοτικές ιδεολογικές θέσεις.

====== = = = = = = ======= = = = = = = ======= = = = = = = =======
Conflict as a Part of the Bargaining Process
Santiago Sánchez-Pages
Η Οικονομική Εφημερίδα
Vol. 119, αρ. 539 (Ιούλιος, 2009), σσ. 1189-1207
(το άρθρο αποτελείται από 19 σελίδες)

Η Σύγκρουση ως Μέρος της Διαδικασίας της Διαπραγμάτευσης
Αυτό το άρθρο ερευνά τη χρήση των συγκρούσεων ως ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης. Πρώτον, αναδεικνύει το ρόλο της αντιπαράθεσης ως πηγή πληροφοριών από την ανάλυση ενός δείγματος όπως τους αποικιακούς και αυτοκρατορικούς πολέμους. Στη συνέχεια, διερευνάται ένα μοντέλο διαπραγμάτευσης με ελλιπείς πληροφορίες, όταν τα αντίπαλα μέρη μπορούν να επιλέξουν το πεδίο της αντιπαράθεσης που επιθυμούν να εμπλακούν. Αυτό το μοντέλο δείχνει ότι η σύγκρουση μπορεί να είναι δίκοπο μαχαίρι: μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μια συμφωνία, όταν δεν υπάρχει συμφωνία εφικτή. Αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει αναποτελεσματικότητα όταν η συμφωνία είναι μεν εφικτή, αλλά οι παράγοντες αγωνίζονται προκειμένου να βελτιωθεί η διαπραγματευτική τους θέση.

====== = = = = = = ======= = = = = = = ======= = = = = = = =======
High Compensation Creates a Ratchet Effect
Hans Gersbach και Amihai Glazer
Η Οικονομική Εφημερίδα
Vol. 119, αρ. 539 (Ιούλιος, 2009), σσ. 1208-1224
(το άρθρο αποτελείται από 17 σελίδες)

Οι Υψηλές Αποδοχές Δημιουργούν Αλυσιδωτή Αντίδραση
Σκεφτείτε μια επιχείρηση η οποία πληρώνει ένα εργαζόμενο για την εργασία του πάνω από δύο χρονικές περιόδους. Όσο περισσότερο πληρώνει η εταιρεία σε μία περίοδο, τόσο πλουσιότερος θα είναι ο εργαζόμενος κατά την επόμενη περίοδο, και έτσι τόσο περισσότερα θα πρέπει στη συνέχεια να του καταβάλλονται για μια δεδομένη εργασία. Περιγράφουμε τη μεγιστοποίηση του κέρδους της σύμβασης υπό αυτές τις συνθήκες, που δείχνει πώς αυτή η μη αναστρέψιμη κατάσταση μπορεί να επιδράσει και να αυξήσει τους μισθούς με την πάροδο του χρόνου, και να προκαλέσει στην επιχείρηση την απόλυση εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας.

====== = = = = = = ======= = = = = = = ======= = = = = = = =======
A Simple Model of Self-Assessment
Silvia Dominguez-Martinez και Otto H. Σουάνκ
Η Οικονομική Εφημερίδα
Vol. 119, αρ. 539 (Ιούλιος, 2009), σσ. 1225-1241
(το άρθρο αποτελείται από 17 σελίδες)

Ένα Απλό Μοντέλο Αυτοαξιολόγησης
Έχουμε αναπτύξει ένα απλό μοντέλο που περιγράφει τα άτομα «που αυτοαξιολογούν τις ικανότητές τους. Υποθέτουμε ότι τα άτομα μαθαίνουν για τις ικανότητές τους από εκτιμήσεις των άλλων και την εμπειρία. Το μοντέλο μας προβλέπει ότι αν η επικοινωνία είναι ατελής, τότε οι εκτιμήσεις των άλλων τείνουν να είναι πάρα πολύ θετικές και (αυτή) η υπερεκτιμημένη εμπιστοσύνη οδηγεί σε υπερβολικές ενέργειες. Αυτό είναι πιο πιθανό απ’ ότι την υποτίμηση των ικανοτήτων που οδηγεί σε υπερβολική παθητικότητα. Οι προβλέψεις του μοντέλου μας είναι σύμφωνες με τα πορίσματα της κοινωνικής ψυχολογικής βιβλιογραφίας.

====== = = = = = = ======= = = = = = = ======= = = = = = = =======
The Elite Brain Drain

Rosalind Σ. Hunter, Andrew J. Oswald και Bruce Γ. Τσάρλτον
Η Οικονομική Εφημερίδα
Vol. 119, αρ. 538, Χαρακτηριστικά (Ιουν. 2009), σσ. F231-F251
(το άρθρο αποτελείται από 21 σελίδες)

The Elite Brain Drain
Συλλέγουμε στοιχεία για την διακίνηση και την παραγωγικότητα των κορυφαίων επιστημόνων. Η κινητικότητα τους είναι αξιοσημείωτη: σχεδόν το ήμισυ των πλέον εξεζητημένων φυσικών στον κόσμο εργάζονται εκτός της χώρας που γεννήθηκαν. Αποδεικνύουμε ότι μεταναστεύουν συστηματικά προς έθνη με μεγάλες δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. Η μελέτη μας δεν μπορεί να αποφανθεί για το αν η μετανάστευση βελτιώνει την παραγωγικότητα των επιστημόνων, αλλά πιστεύουμε ότι οι μετακινούμενοι και οι μη έχουν ίδιες αιτιολογικές αναφορές στο δείκτη σκορ. Γηγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ κερδίζουν τώρα βραβεία Νόμπελ αναλογικά λιγότερο συχνά από ότι παλαιότερα. Οι δείκτες δημοσιεύσεων όσων διαμένουν στις ΗΠΑ είναι σχετικά υψηλοί. Περιγράφουμε ένα πλαίσιο όπου βασικό ρόλο διαδραματίζει το χαμηλό κόστος μετακίνησης στο σύγχρονο κόσμο.

 

Tags: , , , , , , , ,

Leave a comment

 

Discover more from + -

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading