RSS

Υψηλή πολιτική ή απλά πράγματα;

15 Nov

-ΗΠΑ: «Αποστολή εξετελέσθη»

Αλλαγή βάρδιας Το σήμα για την αλλαγή φρουράς, ΗΠΑ – Ευρώπη, δόθηκε με τη συνθήκη της Λισσαβόνας. Εκεί φάνηκε καθαρά η διαφθορά του πολιτικού στερεώματος, όταν οι αδύναμοι κρίκοι της Ε.Ε, έκαψαν το μόνο ισχυρό χαρτί που είχαν στα χέρια τους. Το βέτο. Τώρα ανεμπόδιστα, το δίπολο της Ευρώπης -οι ίδιοι πόλοι των 2 παγκοσμίων πολέμων- Γαλλία και Γερμανία, από θέσεις μεγαλύτερης ισχύος πλέον θα τρίζουν τα δόντια και θα ασκούν μεγάλες πιέσεις.

Οι ΗΠΑ μετά από μια μακρά περίοδο εξωστρέφειας στρέφονται τώρα προς τα έσω, αφού όμως πρώτα ;άνοιξαν το δρόμο και εξασφάλισαν το μέρισμα τους από την Ασία.
Τώρα είναι η σειρά της γριούλας να μιλήσει. Μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας ήρθε η ώρα να στραφεί προς τα έξω. Το ζήτημα είναι, “τι επιταγές θα εισπράξει η Ευρώπη;”  Αρκεί η Λιβύη; Κινδυνεύουν τα αποτυχημένα κράτη μέλη από μία νέα σταυροφορία;

Η Νέα Οικονομία (σύμφωνα με τη CIA), έχει απαιτήσεις:
Νέα Οικονομία
-Αύξηση της παραγωγής αλλά και του ρυθμού ανάπτυξης της
-Αϋξηση των φορολογικών συντελεστών
-Αϋξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ή μείωση των παροχών
-Αύξηση της μετανάστευσης
-Περισσότερες γεννήσεις

Σε Ευρώπη και ΗΠΑ οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις είναι κοινού τύπου, τριών βασικών κατηγοριών.
α) Η αντιμετώπιση της αναλογίας εργαζομένων-συνταξιούχων, μέσω της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, ειδική πολιτική για την απασχόληση, και τη μετανάστευση.
β) Μείωση των υποχρεώσεων μέσω μετατόπισης συγκεκριμένων ανταποδοτικών κεφαλαίων προς συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιοδοτικών εισφορών και μείωση των μελλοντικών ποσών απόδοσης, (δηλαδή, χρήση ΤΩΡΑ των κεφαλαίων που προορίζονταν για τους νέους των επόμενων γενεών) και
γ) Αύξηση των πόρων για τη χρηματοδότηση των συντάξεων μέσω της αύξησης των ποσοστών συμμετοχής και της αύξησης των φόρων.

Τέτοιες ανακοινώσεις αλλαγής πολιτικού προσανατολισμού, δεν τραβούν την προσοχή της κοινής γνώμης ακριβώς επειδή είναι η ουσία. Και όμως οι κρατούντες δεν κάνουν τίποτα στα κρυφά. Το τέχνασμα που η πολιτική σκηνή χρησιμοποιεί για να περνάει τα οδυνηρά μέτρα με ανώδυνο τρόπο, είναι απλό.

Επειδή το σύστημα είναι υψηλής πολυπλοκότητας, απαιτούνται έγκαιρες προβλέψεις για το σχεδιασμό ώστε να επιτυγχάνονται -επίσης έγκαιρα- οι όποιες διορθωτικές κινήσεις στους δείκτες και να εξασφαλίζεται κατ’ αυτό το τρόπο μια σχετική ομαλότητα.

Τα μέτρα λοιπόν πάντα ανακοινώνονται χρονικά πολύ πριν από την εμφάνιση του ζητήματος που στοχεύουν. Από την ανακοινήνωση των μέτρων αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης ή κάποιο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, μέχρι την ώρα της εφαρμογής των, μεσολαβούν από 10 έως 20 χρόνια.

Η γλώσσα των ανακοινώσεων για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, είναι ένα είδος σοφιστικής ρητορικής (γενικού σχετικισμού), με αποτέλεσμα: όταν δημοσιοποιείται δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η αναγκαιότητα και πόσο μάλλον η σοβαρότητα ή όχι του ζητήματος. Η κοινή γνώμη είναι ανίκανη να αντιληφθεί το πραγματικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Όταν μάλιστα οι θέσεις κλειδιά (κάποτε) τα συνδικάτα είναι ελεγχόμενα από τους ίδιους μηχανισμούς.

Έτσι, όταν πρωτο-εκδίδεται ένα τέτοιο πολιτικό κείμενο, για τον κοινό νου είναι απλά “ακόμα ένα κείμενο”. Όταν όμως το ξαναδιαβάσεις αργότερα, την περίοδο που το ζήτημα είναι τρέχων, τότε μόνο καταλαβαίνεις τη δύναμη της προβλεπτικότητας του εγγράφου. Τότε όμως μια ψυχονοητική επίδραση στο υποσυνείδητο, αποτυπώνει μια αδυναμία που σε αποτρέπει από το να αντιδράσεις σε κάτι τόσο ετεροχρονισμένο (δεν αντέδρασες όταν έπρεπε). Και δεν μπορείς να πεις και τίποτα γιατί η απάντηση είναι γνωστή: «εμείς στα λέγαμε, εσύ δεν καταλάβαινες».
Η τακτική που ακολουθείται είναι πάντα ίδια και πάντα πετυχαίνει.

Έτσι ακριβώς γίνεται και με το δημογραφικό ζήτημα. Όλοι οι σχεδιασμοί των μεγάλων παιχτών γίνονται βάσει των θεμάτων που προκύπτουν από το δημογραφικό γιατί αποτελεί τον βασικό παράγοντα της μακροοικονομίας σχετιζόμενο με τη βιωσιμότητα του άρρωστου οικονομικού μηχανισμού. Κατάφεραν όμως μέσα από μια μακρόχρονη διαδικασία να το σερβίρουν με τέτοιο τρόπο που το ενδιαφέρον σου έχει καεί πριν ακόμα προκύψει καν το ζήτημα.

Έτσι, όταν η Ε.Ε. το 2006

σου λέει:

Το δημογραφικό μέλλον της Ευρώπης: μετατροπή μιας πρόκλησης σε ευκαιρία

Μια εποικοδομητική απάντηση στη δημογραφική πρόκληση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει ένα πλαίσιο πέντε προσανατολισμών για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων των επομένων ετών:

  • μια Ευρώπη που ενθαρρύνει τη δημογραφική ανανέωση βελτιώνοντας τις δυνατότητες συνδυασμού της επαγγελματικής με την ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή (γονική άδεια, περισσότερο ευέλικτη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, εφαρμογή των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης σχετικά με τη φύλαξη των παιδιών)·
  • μια Ευρώπη που δίνει αξία στην εργασία με περισσότερες θέσεις απασχόλησης και μεγαλύτερο παραγωγικό βίο: η ΕΕ επιθυμεί να βελτιώσει τα συστήματα εκπαίδευσης και να ευνοήσει τα συστήματα της «ευελιξίας με ασφάλεια» που πρέπει να διευκολύνουν τις μετακινήσεις μεταξύ των διαφόρων φάσεων του κύκλου ζωής (μεγαλύτερη ευελιξία των αγορών εργασίας σε συνδυασμό με μέτρα δια βίου κατάρτισης). Αξία στην εργασία σημαίνει επίσης καταπολέμηση των προκαταλήψεων που οδηγούν σε διακρίσεις εις βάρος των ηλικιωμένων, αλλά και προώθηση μιας πραγματικής πολιτικής δημόσιας υγείας σε ευρωπαϊκή κλίμακα (καταπολέμηση του καπνίσματος, του αλκοολισμού και της παχυσαρκίας) προκειμένου να μειωθούν οι διαφορές ως προς το προσδόκιμο επιβίωσης (οι οποίες συνδέονται άμεσα με το βιοτικό επίπεδο και το επίπεδο εκπαίδευσης)·
  • μια πιο παραγωγική και πιο αποδοτική Ευρώπη χάρη στη στρατηγική της Λισσαβόνας που αναπροσανατολίστηκε από το 2005. Αυτή η ανανεωμένη στρατηγική θα επιτρέψει στους διάφορους οικονομικούς παράγοντες να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι δημογραφικές αλλαγές·
  • μια Ευρώπη οργανωμένη για να υποδεχθεί και να ενσωματώσει τους μετανάστες: η, ελκυστική για τους μετανάστες, ΕΕ έχει αναλάβει, από κοινού με τα κράτη μέλη, την ανάπτυξη μιας κοινής πολιτικής νόμιμης μετανάστευσης. Πράγματι, κατά τα επόμενα 20 έτη, η Ευρώπη θα χρειαστεί να προσελκύσει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η Ένωση θα πρέπει επίσης να προωθήσει την πολυμορφία και να καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις για την καλύτερη οικονομική και κοινωνική ένταξη των μεταναστών·
  • μια Ευρώπη με βιώσιμα δημόσια οικονομικά: προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών στα περισσότερα κράτη μέλη, απαιτείται να καταβληθεί προσπάθεια δημοσιονομικής λιτότητας, ιδίως στο επίπεδο της μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Επίσης, το επίπεδο κάλυψης και το επίπεδο των εισφορών θα πρέπει να προσαρμοστούν στην ανάπτυξη της ιδιωτικής αποταμίευσης και των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων.

…στη απλή γλώσσα, μεταξύ άλλων, σου λέει:
Κείμενο:
Αξία στην εργασία σημαίνει επίσης καταπολέμηση των προκαταλήψεων που οδηγούν σε διακρίσεις εις βάρος των ηλικιωμένων
Μετάφραση:
(εκεί που το 1960 οι εισφορά 5 εργαζόμενων κάλυπταν συντάξεις, νοσοκομεία κλπ παροχές για 1 εξαρτημένο, σε λίγα χρόνια 1 εργαζόμενος θα πρέπει να καλύπτει κοινωνικές παροχές για 1 εξαρτημένο! Πράγμα αδύνατο!)
Τα γεροντάκια πρέπει να δουλεύουν.

Κείμενο:
Αυτή η ανανεωμένη στρατηγική θα επιτρέψει στους διάφορους οικονομικούς παράγοντες να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι δημογραφικές αλλαγές·
Μετάφραση:
Πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά, για αυτό και αναφέρουμε τη λέξη ευκαιρία.
Οι γέροι ζουν περισσότερο άρα το συνταξιοδοτικό γίνεται ακριβότερο, άρα πρέπει να δουλεύουν περισσότερο.
Η υπογεννητικότητα δημιουργεί έλλειψη εργατικών χεριών και η Ευρώπη είναι η μόνη Ήπειρος με πτωτικές τάσεις, άρα οι μετανάστες είναι επιτακτική ανάγκη.
Ο συνολικός δείκτης των εξαρτημένων οικονομικά, από το κράτος, ηλικιών προβλέπεται να αυξηθεί από 48,9% που ήταν το 2009 σε 78,5% μέχρι το 2060. Αυτή η κατάσταση πρέπει οπωσδήποτε να ανατραπεί.
Τα γεροντάκια με μια πανδημία θα ισορροπούσαν την σημερινή οικονομία αλλά θα την οδηγούσαν σε πολύ χαμηλότερη από τα σημερινά επίπεδα δυναμικότητας κάτι που θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα. Θα χάναμε περισσότερο καταναλωτικό δυναμικό από εκείνο που επιθυμούμε.
Η παιδεία σε χαμηλά επίπεδα θα παράγει περισσότερους, καταναλωτικούς, φτηνούς και εξαρτημένους φοβικούς εργάτες. Έτσι, όταν θα πέσει η Κίνα, παίρνοντας πίσω τα χρήματα μας με τόκους, θα στραφούμε στις νέες τεχνολογίες για να χτίσουμε τη νέα τεχνολογική επανάσταση.

Κείμενο:
μια Ευρώπη οργανωμένη για να υποδεχθεί και να ενσωματώσει τους μετανάστες: η ελκυστική για τους μετανάστες, ΕΕ έχει αναλάβει, από κοινού με τα κράτη μέλη, την ανάπτυξη μιας κοινής πολιτικής νόμιμης μετανάστευσης. Πράγματι, κατά τα επόμενα 20 έτη, η Ευρώπη θα χρειαστεί να προσελκύσει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Μετάφραση:
Είναι τόσο δύσκολη η κατάστασή μας που δεν μπορούμε να στο πούμε καθαρά, αλλά, η παράνομη μετανάστευση είναι ένας σημαντικός πόλος έλξης εργατικών χεριών και καταναλωτικών ατόμων που συμβάλουν στην οικονομία και γεννούν περισσότερα παιδιά από τους ευρωπαίους. Πέραν όλων των άλλων και η παραοικονομία κάνει το χρήμα να κυκλοφορεί, εκτός του ότι κρατά τα ημερομίσθια σε χαμηλά επίπεδα, και ακόμα, τα χαμηλόβαθμα στελέχη μας είναι σε θέση να ελέγξουν και να επωφεληθούν οικονομικά από αυτό το κύμα.

Κείμενο:
…προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών στα περισσότερα κράτη μέλη, απαιτείται να καταβληθεί προσπάθεια δημοσιονομικής λιτότητας, ιδίως στο επίπεδο της μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Επίσης, στο επίπεδο κάλυψης και στο επίπεδο των εισφορών.
Μετάφραση:
Η παρατεταμένη ειρήνη στην Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μνήμης και οι πολίτες δεν εκτιμούν πλέον τα αγαθά που έχουν. Για το λόγο αυτό, αφού θα αυξήσουμε τους φόρους, θα μειώσουμε συντάξεις και άλλες κοινωνικές παροχές, περιμένουμε να δημιουργηθούν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές. Οι νέοι δεν θα έχουν δουλειά και θα στρέφονται εναντίων των μεταναστών. Στην χειρότερη περίπτωση θα στρέφονται εναντίων των ανυπεράσπιστων γερόντων, αφού θα θεωρούν τη γενιά τους υπεύθυνη για την κατάντια της ζωής τους! Έτσι θα διασφαλιστεί και η δικαιολογημένη αστυνομοκρατία.

Αλλά που να πάρει χαμπάρι ο κόσμος! Μας έχουν καθηλώσει το νου. Μια μικρή παρέα είναι αυτοί που “τα τρώνε” σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ανακάλυψες… και; Τι κάνεις για αυτό; Κούνια που μας κούναγε! Δύο επιλογές έχουμε. Ή σκάμε και κολυμπάμε ή κάνουμε κάτι. Αφού κανένας δεν έρχεται να ενωθούμε εναντίον τους, αλλά μόνο ανούσια φλυαρούμε, συνεπάγεται ότι έχουμε επιλέξει το κολύμπι.

Αναλογία Κοινωνικής Εισφοράς Εργαζόμενου ανα ΔικαιούχοΗ Αναλογία Κοινωνικής Εισφοράς Εργαζόμενου ανά Δικαιούχο στις ΗΠΑ.
Η αναλογία, των εργαζομένων που καλύπτονται ασφαλιστικά (εκείνοι που πληρώνουν ασφάλιση για να λάβουν παροχές) και των δικαιούχων (των δικαιούχων των παροχών) συνεχίζει να είναι πτωτική καθώς η Αμερική γερνάει και τα ποσοστά της γονιμότητας μειώνονται. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Όλα αυτά βάσει των πυραμίδων ηλικίας. Μήπως όμως οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα αλλά η Ευρώπη το έχει. Η βάση τηΚλίμακα πληθυσμιακής εξέλιξης ανά ήπειρο.ς Ευρωπαϊκής πυραμίδας ηλικιών είναι αδύναμη..

Η συσσώρευση πλούτου είναι μεν το ζητούμενο για να διατηρηθεί η ζωτικότητα του συστήματος αλλά όταν ένα σύστημα αρχίζει να σαπίζει, η εξάπλωση της σαπίλας το αποσυνθέτει με ταχύτερους ρυθμούς.

Οι βιολογικοί δείκτες της Ευρώπης είναι όλοι αρνητικοί. Έφτασαν κάποια στιγμή στο ανώτατο σημείο και τώρα έχουν πάρει την κατιούσα.

10/9/2011

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a comment

 

Discover more from + -

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading