RSS

Ζωοανθρωπονόσοι ή Ζωονοσία και Μεταδοτικά νοσήματα

07 Apr

ΖωοανθρωπόνοσοςRobot translation into English
Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν νόσοι/λοιμώξεις που μεταδίδονται από τα ζώα (και την γάτα) στον άνθρωπο και λέγονται Ζωοανθρωπονόσοι καθώς και νόσοι που μεταδίδονται από τον άνθρωπο στα ζώα και λέγονται Ανθρωποζωονόσοι. Τα ζώα είναι οι «δεξαμενές» των μικροβίων στη φύση. Ο άνθρωπος μολύνεται άμεσα ή έμμεσα από τα ζώα.
Ζωονοσία ή ζωονόσος είναι οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα, άγρια ή οικόσιτα, στον άνθρωπο ή από τον άνθρωπο στα ζώα. Πολλές σοβαρές ασθένειες εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Είναι γνωστές περισσότερες από 150 ζωονόσοι, πολλές από τις οποίες θεωρούνται αναδυόμενες λοιμώδεις νόσοι. Στην πραγματικότητα, πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπινων ιών είναι Ζωοανθρωπονόσοι. Οι ζωονόσοι προκαλούνται από βακτήρια, ρικέτσιες, ιούς, μύκητες, πρωτόζωα, έλμινθες και αρθρόποδα και ο αριθμός τους συνολικά υπερβαίνει τις 200.

Μετάδοση
Εισπνοή αερολύματος
– Σταγονίδια που σχηματίστηκαν από μολυσμένους ιστούς/υγρά τοκετού (πλακούντας, αμνιακό υγρό)
-μόρια σκόνης από το έδαφος μολυσμένο με κόπρανα, ούρα ή βακτήρια
Άμεση επαφή
– Επαφή παθογόνου με ανοιχτές πληγές, βλεννογόνους ή με το δέρμα
Με την τροφή
– Κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος ή κρέατος ή μη επαρκώς ψημένων τροφών
– Κατανάλωση τροφών χωρίς απολύμανση χεριών μετά από επαφή με τα ζώα ή προϊόντων τους
Τροφογενείς/υδατογενείς ζωονόσοι
– Επιμόλυνση τροφίμων
– Διασπορά και μόλυνση νερού περιβάλλοντος

Διαβιβαστές
Κάποιο αρθρόποδο (κρότωνας, ψύλλος, κουνούπι, σκνίπα κ.α.) λαμβάνει το παθογόνο από ζώο και το μεταδίδει στον άνθρωπο.
Μολυσμένα αντικείμενα
Μεταφορά παθογόνων μέσω μολυσμένων αντικειμένων όπως κτηνιατρικά εργαλεία, βούρτσες, βελόνες, ρούχα κ.α.

Όταν ένας ιός περάσει από τα ζώα στον άνθρωπο για πρώτη φορά, ονομάζεται συμβάν διασποράς. Η διασπορά είναι ένα συνηθισμένο γεγονός. Τα περισσότερα περιστατικά που σχετίζονται με διασπορά/μετάδοση αποτελούν περιστατικά, χωρίς περαιτέρω μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με τη λύσσα, τον άνθρακα, ιστοπλάσμωση ή υδατίδωση. Άλλοι Ζωοανθρωπονόσοι μπορούν να μεταδoθούν από ανθρώπους για να παράξουν δευτερογενή κρούσματα, ακόμη και να δημιουργήσουν περιορισμένες αλυσίδες μετάδοσης. Ορισμένα παραδείγματα είναι οι ιοί Έμπολα και Marburg, οι Κορονοϊοί MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (ΑΣΜΑ)) και SARS (Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (ΣΟΑΣ)) ή ορισμένοι ιοί της γρίπης των πτηνών. Τέλος, μερικά περιστατικά διασποράς μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την τελική προσαρμογή του μικροβίου στους ανθρώπους, οι οποίοι έγιναν μια νέα σταθερή “δεξαμενή”, όπως συνέβη με τον ιό HIV που είχε ως αποτέλεσμα την πανδημία του AIDS. Πολλοί από τους Κορονοϊούς μπορούν επίσης να μολύνουν διάφορα είδη ζώων. Ο SARS-CoV μόλυνε Αιλουροειδή και ανθρώπους το 2002 και ο MERS-CoV βρίσκεται στις αραβικές καμήλες και μόλυναν ανθρώπους το 2012.

Κορονοϊός / Προέλευση
Η τρέχουσα πανδημία του COVID- 19 προκαλείται από έναν ιό κορονοϊό με το όνομα SARS-CoV- 2. Οι Κορονοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών, πολλοί από τους οποίους προκαλούν αναπνευστικές ασθένειες στους ανθρώπους, από το κοινό κρύο έως τις πιο σπάνιες και σοβαρές ασθένειες όπως το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) και το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής (MERS), και οι δύο έχουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και ανιχνεύθηκαν για πρώτη φορά το 2003 και το 2012, αντίστοιχα.

Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο μολύνθηκαν οι άνθρωποι στην Κίνα. Επί του παρόντος, η πηγή της Ζωοανθρωπονόσου του SARS-CoV-2 είναι άγνωστη, πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι μετά από μελέτες της αλυσίδας του DNA και από διαρροές emails αμερικανών, κινέζων και άλλων ερευνητών οι οποίοι εργαζόταν σε εργαστήρια της πόλης Wuhan πάνω στο αντικείμενο του κορονοιού, όλο και περισσότερες γνώμες επιστημόνων συντείνουν προς την άποψη ότι ο συγκεκριμένος ιός είναι κατασκευασμένος. Τα πρώτα ανθρώπινα περιστατικά της COVID- 19, της νόσου του κορονοϊού που προκαλείται από τον SARS-CoV- 2, αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από την πόλη Wuhan της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019.

Όλες οι SARS-CoV-2 που έχουν απομονωθεί από τον άνθρωπο μέχρι σήμερα λέγεται πως συνδέονται στενά με τους κορονοϊούς που έχουν απομονωθεί από πληθυσμούς νυχτερίδων, και συγκεκριμένα με νυχτερίδες του γένους Rhinolophus. Ο SARS-CoV, η αιτία της επιδημίας SARS το 2003, σχετίζεται επίσης στενά με τους κορονοϊούς που απομονώθηκαν από νυχτερίδες. Αυτές οι στενές γενετικές σχέσεις υποδηλώνουν ότι όλοι έχουν την οικολογική τους προέλευση στους πληθυσμούς των νυχτερίδων. Νυχτερίδες στο γένος Rhinolophus βρίσκονται σε όλη την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Ο SARS-CoV-2 δεν σχετίζεται γενετικά με άλλους γνωστούς κορονοϊούς που βρίσκονται σε εκτρεφόμενα ή κατοικίδια ζώα. Οι αναλύσεις των δημοσιευμένων γενετικών αλληλουχιών δείχνουν επίσης ότι η διάδοση της διασποράς σε ανθρώπους συνέβη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Μόλις αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα COVID-19 στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, ελέχθη πως διεξήχθησαν έρευνες για να κατανοηθεί η επιδημιολογία της COVID-19 και η αρχική πηγή της εστίας. Μεγάλο μέρος των αρχικών κρουσμάτων στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 και στις αρχές Ιανουαρίου 2020 είχαν άμεση σχέση με την χονδρική αγορά θαλασσινών Huanan στην πόλη Wuhan, όπου πωλούνταν θαλασσινά, άγρια και εκτρεφόμενα είδη ζώων. Πολλοί από τους αρχικούς ασθενείς ήταν είτε ιδιοκτήτες πάγκων στην αγορά, υπάλληλοι της αγοράς ή τακτικοί επισκέπτες σε αυτή την αγορά. Τα περιβαλλοντικά δείγματα που ελήφθησαν από την εν λόγω αγορά τον Δεκέμβριο του 2019 βρέθηκαν θετικά για SARS-CoV-2, υποδεικνύοντας περαιτέρω ότι η αγορά στην πόλη Wuhan ήταν η πηγή αυτής της διάδοσης ή έπαιξε ρόλο στην αρχική ενίσχυση της διάδοσης. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020, καθαρίστηκε και απολυμάνθηκε. Ο ιός θα μπορούσε να είχε εισαχθεί στον ανθρώπινο πληθυσμό από μια ζωική εστία στην αγορά ή ένας μολυσμένος άνθρωπος θα μπορούσε να είχε εισαγάγει τον ιό στην αγορά και ο ιός στη συνέχεια θα μπορούσε να έχει ενισχυθεί στο περιβάλλον της αγοράς. Οι επακόλουθες έρευνες στα πρώτα ανθρώπινα περιστατικά έδειξαν ότι συμπτώματα εκδηλώθηκαν περίπου την 1η Δεκεμβρίου 2019. Ωστόσο, οι περιπτώσεις αυτές δεν είχαν άμεση σχέση με την χονδρική αγορά θαλασσινών Huanan και, ως εκ τούτου, ενδέχεται να είχαν μολυνθεί τον Νοέμβριο μέσω επαφής με προηγούμενα περιστατικά που δεν είχαν εντοπιστεί (ο χρόνος επώασης μεταξύ της ημερομηνίας έκθεσης και της ημερομηνίας έναρξης των συμπτωμάτων μπορεί να είναι έως και 14 ημέρες). Πρόσθετες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη ως προς το αν μη αναγνωρισμένες λοιμώξεις σε ανθρώπους μπορεί να έχουν συμβεί ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου 2019.
Ενημέρωση 16/12/2021 – Ένας λογιστής από το Γουχάν της Κίνας, ο οποίος θεωρούταν ευρέως ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που νόσησε με τη νόσο Covid-19, στην πραγματικότητα ανέπτυξε συμπτώματα οκτώ ημέρες αργότερα από ό,τι είχε αναφερθεί αρχικά, έτσι, μια γυναίκα πωλήτρια θαλασσινών, στη διαβόητη πλέον αγορά της Huanan, είναι το πρώτο γνωστό περιστατικό. Πηγή

Ο ιός SARS-CoV, ο ιός που προκάλεσε το ξέσπασμα του SARS το 2003 και πιθανώς είχε επίσης την οικολογική του δεξαμενή στις νυχτερίδες, μεταπήδησε από μια δεξαμενή ζώων (αιλουροειδή, εκτροφεία άγριων ζώων) στους ανθρώπους και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ανάμεσα στους ανθρώπους. Με παρόμοιο τρόπο, θεωρείται ότι το SARS-CoV-2 ξεπέρασε το φράγμα του είδους και αρχικά μόλυνε ανθρώπους από άλλο ξενιστή ζώων. Δεδομένου ότι στενή επαφή μεταξύ ανθρώπων και νυχτερίδων είναι πολύ περιορισμένη, είναι πιθανότερο η μετάδοση του SARS-CoV-2 στον άνθρωπο να συνέβη μέσω ενδιάμεσου ξενιστή, δηλαδή ενός άλλου είδους ζώου το οποίο πιθανότατα διαχειριζόταν ο άνθρωπος. Αυτός ο ενδιάμεσος ξενιστής θα μπορούσε να είναι ένα κατοικίδιο ζώο, ένα άγριο ζώο ή ένα κατοικίδιο άγριο ζώο και, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί. Μέχρι να εντοπιστεί και να ελεγχθεί η πηγή αυτού του ιού, υπάρχει κίνδυνος επαναδιασποράς του ιού στον ανθρώπινο πληθυσμό και κίνδυνος νέων επιδημικών εξάρσεων όπως αυτές που βιώνουμε επί του παρόντος.

Ιστορικές Πανδημίες Γρίπης
Ρωσική γρίπη, 1889-90, 1 εκατομμύριο θάνατοι, πιθανά H2N2
Ισπανική γρίπη 1918-20, 50 εκατομμύρια θάνατοι, H1N1
Ασιατική γρίπη 1957-58, 2 εκατομμύρια θάνατοι, H2N2
Γρίπη του Χονγκ Κονγκ 1968-69, 1 εκατομμύριο θάνατοι, H3N2

Πηγές 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18

Ρίξτε μια ματιά εδώ : Covid και Νικοτίνη Το Επιχείρημα

 

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a comment

 

Discover more from + -

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading