RSS

Η άσκηση του Περικλή

24 Aug

..βάλε κάτι κι εσύ. Το δάσος δίπλα είναι!..στο + και

Εάν, ο κόσμος έπαιρνε μια δόση λογικής, εύκολα θα πείθονταν να στοχαστεί μια αναμφισβήτητη αλήθεια, κόντρα σ’ όλο αυτό το σχετικισμό, πως δηλαδή, :
‘η περιέργεια, αντί της απορίας, διασταλτικά βρίσκεται όπως η φαντασιοπληξία με τη δημιουργική φαντασία, σε μεγάλη απόσταση’. Της ‘περιέργειας‘ και της ‘φαντασίωσης‘ κοινός παρανομαστής είναι η αγαστή σχέση με τον άλογο νού.

..Η όρεξη είναι η κινούσα αιτία της ανθρώπινης πράξης, διότι κινεί ενστικτωδώς τον άνθρωπο προς το αντικείμενο ανεξάρτητα από έλλογες διαδικασίες και τον λογισμό.
Η όρεξη, όμως, και η εικόνα ή φαντασία του ορεκτού, που την συνοδεύει, κινδυνεύουν να είναι και ορθές και μή ορθές, αφού εκείνο, που τις έλκει είναι η άμεση προσδοκία της ηδονής, που το ορεκτό τους υπόσχεται.

Γι’ αυτό τον λόγο, το ορεκτό είναι δυνατόν να ταυτισθεί προς το φαινόμενο αγαθόν, δηλαδή προς ένα αντικείμενο το οποίο προσωρινά μπορεί να είναι ευχάριστο, ένεκα της ηδονής που προκαλεί, αλλά μακροπρόθεσμα να είναι επιβλαβές για τον ορεγόμενο άνθρωπο. (Η επιθυμία, δηλαδή η άλογη όρεξη, βλέπει μόνο αυτό που εμφανίζεται ως προσωρινά ευχάριστο χωρίς να δύναται να προβλέψει το μέλλον.) Εν όψει αυτής της κατάστασης, ο νους θα αξιολογήσει τους κινδύνους και θα κρίνει το παρόν σε σχέση προς το μέλλον. Κατά την βούλευσή του, θα προσπαθήσει να αποφύγει την επιρροή της πρόσκαιρης ηδονής και θα σταθμίσει τα πράγματα εν όψει του πραγματικού συμφέροντος του προσώπου. Ο νους, σε αντίθεση με την φαντασία και την όρεξη, αληθεύει και, ως εκ τούτου, είναι πάντα ορθός.

Με την τελευταία του κρίση, ο νους διαμορφώνει μία αμιγώς έλλογη όρεξη, την βούληση, η οποία κάμπτει την αντίσταση της άλογης όρεξης, της επιθυμίας, και ηγείται της ανθρώπινης πράξης. Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις, ο νους αναδεικνύεται σε κινούσα αιτία της ανθρώπινης πράξης και θα πρέπει να ονομασθεί πρακτικός, διότι σε αντίθεση προς τον θεωρητικό νου δεν σχηματίζει γνώσεις χάριν της θεωρίας, αλλά για να κατευθύνει την ανθρώπινη πράξη προς ένα συγκεκριμένο πρακτικό σκοπό, χρήσιμο και ωφέλιμο. Συναφώς, η γνώση του θα αποκληθεί πρακτική γνώση.

Archeological Reminiscence of Millet_s 'Angelus' 1933-35 - Salvador DalíΕν όψει των ανωτέρω, θα συμπεραίναμε, ότι δύο είναι τα κριτήρια της διάκρισης του νου σε θεωρητικό και πρακτικό, καθώς και της γνώσης σε θεωρητική και πρακτική.
Το πρώτο αναφέρεται στο αντικείμενο. Ο θεωρητικός νους εξετάζει τον Κόσμο, ενώ ο πρακτικός το αγαθό.
Και το δεύτερο έχει σχέση με το σκοπό. Ο θεωρητικός νους γνωρίζει το αντικείμενό του χωρίς να αποβλέπει σ’ ένα χρήσιμο ή ωφέλιμο σκοπό, ενώ αντίθετα η γνώση του πρακτικού νου έχει ως σκοπό την αξιολόγηση ενός αντικειμένου ως αγαθού, το οποίο είναι ωφέλιμο και χρήσιμο για τον ανθρώπινο βίο και του οποίου η απόκτηση είναι σε θέση να ικανοποιήσει μία ανάγκη και να καταστήσει ευτυχισμένο ή ευδαίμονα τον άνθρωπο.
Από αυτή την άποψη, ο πρακτικός νους διαμορφώνει την όρεξη με σκοπό να κατευθύνει την ανθρώπινη πράξη.”

Διευκρίνηση: Πρόκειται για το ελληνικό πολιτισμικό υπόδειγμα, ενεργό και με μέλλον.

..πάει και μόνο τα κεφαλαία, για γνωστικό φρεσκάρισμα.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a comment

 

Discover more from + -

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading