RSS

Ισπανική Ιερά Εξέταση

07 Oct

Η εκτέλεση του Ίνκα(1822) Αυτό το φρικτό δικαστήριο συστάθηκε πρώτη φορά από τον Πάπα Ιννοκέντιο III γύρω στο έτος 1200. Στην Ισπανία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά γύρω στο 1231 και ήταν αρκετά ενεργό και αδίστακτο στη χώρα αυτή μέχρι το 1481, όταν ο Φερδινάνδος Β’ και ο Πάπας Σέξτος IV καθιέρωσαν αυτό που ονομάστηκε σύγχρονη Ιερά Εξέταση, υπό την καθοδήγηση του Γενικού Ιεροεξεταστή με τη συμβολή πληθώρας υφισταμένων αξιωματικών.
Ο αριθμός των θυμάτων της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία, κάτω από 45 Γενικούς Ιεροεξεταστές, μεταξύ των ετών 1481 και 1820:
Μια 'Πράξη Πίστεως' όπως την έλεγανΚάηκαν Ζωντανοί, 34,658
Κάηκαν Νεκροί, 18.049
Καταδικάστηκαν σε υπηρεσία κωπηλασίας στις γαλέρες ή φυλακίστηκαν, 288,214
Το σύνολο λοιπόν των θυμάτων της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία, μεταξύ 1481 και 1820, ανέρχεται σε 340.921, εκτός του σημαντικού αριθμού των ατόμων που φυλακίστηκαν, καταδικάστηκαν στις γαλέρες, ή εξορίστηκαν από την Ισπανία κατά τη βασιλεία του Φερδινάνδου VII, ο οποίος είναι ο σημερινός ηλίθιος μονάρχης αυτής της δύστυχης χώρας.
Το εσωτερικό μιας Ισπανικής φυλακής της Ιεράς ΕξέτασηςΚαι τι αγριότητες δεν θα διαπραχθούν ακόμα αν αποκατασταθεί τελικά η απολυταρχία εκεί!
Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι βασανιστήρια του φρικτότερου είδους αποτελούν μέρος του κανονικού συστήματος του ιερού αξιώματος. Διότι αν στις καταδίκες της Ιβηρικής χερσονήσου, κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου, προσθέσουμε κι εκείνες των άλλων χωρών υποκείμενες στην Ισπανική Ιερά Εξέταση όπως της Σικελίας, Σαρδηνίας, Φλάνδρας, Καναρίων Νήσων, Αμερικής και των Ινδιών, ο αριθμός των θυμάτων που καταδικάστηκαν από το δικαστήριο αυτό θα ήταν πραγματικά σοκαριστικός. Πάνω από πέντε εκατομμύρια κάτοικοι εξαφανίστηκαν από την Ισπανία, αφότου το ιερό αξίωμα άσκησε το φοβερό του έργο. Πραγματικά, “τα στοργικά ελέη των μοχθηρών είναι σκληρά”.

(1824)
Ο Πάπας αρνήθηκε επίσημα να εγκρίνει την αποκατάσταση της Ιεράς Εξέτασης στην Ισπανία, ως δικαστικά ασυμβίβαστο με την παρούσα φωτισμένη Εποχή. Ο επίσκοπος και οι Ιεροεξεταστές (που το πρότειναν) είναι πολύ ντροπιασμένοι.

Η καύση της Anneken Hendriks, Άμστερνταμ 1571

 

Tags: , , , , , , , ,

2 responses to “Ισπανική Ιερά Εξέταση

  1. Βεατρίκη Α

    07/10/2018 at 18:03

    Καλησπέρα! Φοβερά και τρομερά τα εγκλήματα από την Ιερά Εξέταση..Χρόνια συλλογικής παράνοιας από τους παπικούς..Κάπου στο βιβλίο του Σκωτ ” Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος” θυμάμαι, είχα διαβάσει οτι το Κακό έχει ανάγκη να μεταμφιέζεται σε Καλό, για να αντλεί εμπιστοσύνη, να πείθει και ωθεί σε εκτέλεση των βουλήσεών του τους ανθρώπους ώστε να επιτελέσουν το έργο του και εκτελέσουν την βούλησή του. Και τι πιο αθώο από το ράσο!, έλεγε στο βιβλίο του ο Σκωτ.! Κάπως έτσι το θυμάμαι το νόημα. Το ράσο σ’ εκείνα τα μαύρα χρόνια, ήταν η προβιά του Κακού. Πιστεύω οτι αυτά τα τέρατα, οι ρασοφόροι ήταν στην ουσία τους παρανοϊκοί σαδιστές, που στο όνομα του Χριστού έβρισκαν την ευκαιρία να χαίρονται ανεξέλεγκτα και μάλιστα με επιβράβευση τα εγκλήματά τους…Κι άλλοι, επίσης ψυχοπαθείς, βρήκαν την ευκαιρία σκοτώνοντας να κλέψουν περιουσίες ορφανεμένες πια και να αποκτήσουν πολιτικά και άλλα αξιώματα. Χρόνια τρέλας και αρρωστημένων παθών κυρωμένα με βούλα.. Πως αλλιώς να το εξηγήσω;;.

    Like

     
  2. Αβερράνδος

    07/10/2018 at 18:48

    Έπεσα από τα σύννεφα διαπιστώνοντας πως η Ιερά Εξέταση συνεχίζονταν ως τις αρχές του 19ου αιώνα ..

    Like

     

Leave a comment

 

Discover more from + -

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading