RSS

Κατάφατσα

31 Jan

Roger Waters - Pink Floyd Επιλεγμένα κομμάτια από το In the flesh – Roger Waters

Όταν μεγαλώσαμε και πήγαμε σχολείο, υπήρχαν κάποιοι καθηγητές που πλήγωναν τα παιδιά με όποιο τρόπο μπορούσαν. Με το να εκτοξεύουν το χλευασμό τους σε κάθε τι που κάναμε αποκάλυπταν κάθε αδυναμία τους, όσο καλά κρυμμένη κι αν ήταν.. από τα παιδιά!
Αλλά στην πόλη ήταν γνωστό πως όταν πήγαιναν σπίτι το βράδυ, οι χοντρές και ψυχοπαθείς γυναίκες τους θα ξυλοφόρτωναν κάθε πόντο της ύπαρξης τους!
Δεν χρειαζόμαστε πλύση εγκεφάλου! Όχι σκοτεινό σαρκασμό μέσ’ στη τάξη! Δάσκαλε, άφησε ήσυχα τα παιδιά. Στην τελική, δεν είσαι παρά άλλο ένα τούβλο μέσ’ τον τοίχο!

-Μητέρα, πιστεύεις ότι θα ρίξουν τη βόμβα ;
Μητέρα πιστεύεις, θα τους αρέσει αυτό το τραγούδι ;
Μητέρα, πιστεύεις θα προσπαθήσουν να μου σπάσουν.. τα μπαλάκια ;
Μητέρα, μήπως να χτίσω ένα τοίχο ;
Μητέρα, μήπως θα ‘πρεπε να πάω για πρόεδρος ;
Μητέρα, μήπως θα ‘πρεπε να εμπιστευτώ τη κυβέρνηση ;
Μαμά.. θα με βάλουνε στη πρώτη γραμμή ;
Μήπως είναι απλά χάσιμο χρόνου ;
-Σώπασε τώρα μωρό μου.. Μωρό μου.. Μη κλαις !
Η Μαμά θα φροντίσει.. όλοι σου οι εφιάλτες να βγουν αληθινοί..
Η Μαμά θα σου μεταδώσει όλους τους φόβους της !
Η Μαμά θα σε κρατήσει εδώ κάτω από τη φτερούγα της,
δε θα σ’ αφήσει να πετάξεις αλλά μπορεί να σ’ αφήσει να τραγουδήσεις !
Και η Μαμά θα έχει το μωρό της άνετο και ζεστό !
Ω, μωρό μου.. Φυσικά η Μαμά θα βοηθήσει στο χτίσιμο του τοίχου !
-Μητέρα, αυτή πιστεύεις είναι αρκετά καλή ..για μένα ;
Μητέρα, πιστεύεις ότι είναι επικίνδυνη ..για μένα ;
Μαμά, μήπως κόψει το μικρό σου αγόρι ..στα δύο ;
Μητέρα, μήπως μου ραγίσει την καρδιά ;
-Σώπασε τώρα μωρό μου .. Μωρό μου.. Μη κλαις !
Η Μαμά θα ελέγξει όλες τις φιλενάδες σου ..για σένα !
Η Μαμά δε θα αφήσει καμιά βρωμιάρα να περάσει.
Η Μαμά θα περιμένει ξύπνια μέχρι να έρθεις..
Η Μαμά πάντα θα ανακαλύπτει που είχες πάει !
Η Μαμά θα κρατάει το μωρό της ..υγιές και καθαρό !
Ω, μωρό μου.. πάντα θα είσαι μωρό για μένα !
-Μητέρα, είναι ανάγκη τόσο.. “ύψος” ;

Εάν δεν σε ένοιαζε τι μου συνέβει, κι αν δεν νοιαζόμουν για σένα, θα βολοδέρναμε μέσα από την πλήξη και τον πόνο ! Κάπου-κάπου, κοιτάζοντας ψηλά μέσ’ από τη βροχή, θ’ αναρωτιόμασταν σε ποιόν να ρίξουμε το φταίξιμο και θα ψάχναμε για γουρούνια στις φτερούγες !

Πρέπει να είσαι τρελός.. Πρέπει να έχεις μεγάλη ανάγκη..
Πρέπει να είσαι σε εγρήγορση.. όταν είσαι εκεί έξω, πρέπει να είσαι ικανός να διαλέγεις την εύκολη λεία, με κλειστά μάτια ! Μετά.. εισχωρώντας αθόρυβα, ένα με τον άνεμο και αόρατος πρέπει να κτυπήσεις την κατάλληλη στιγμή, χωρίς δισταγμό ! Και μετά από λίγο καιρό μπορείς να βελτιώσεις κάποια σημεία, για στυλ, όπως.. τη γραβάτα της Λέσχης, και τη σφιχτή χειραψία, συγκεκριμένο ύφος στο βλέμμα και ένα εύκολο χαμόγελο ! Πρέπει να σε εμπιστεύονται εκείνοι.. προς τους οποίους ψεύδεσαι, ώστε, όταν σου γυρίσουν την πλάτη εσύ θα αρπάξεις την ευκαιρία να μπήξεις το μαχαίρι !
Το ένα σου μάτι πρέπει πάντα να κοιτά πίσω από τον ώμο σου. Το ξέρεις.. θα γίνει δυσκολότερο, όλο και πιο δύσκολο όσο θα μεγαλώνεις ! Ναι, στο τέλος θα τα μαζέψεις, θα πάρεις μια πτήση για το νότο, και θα χώσεις το κεφάλι σου στην άμμο ! Ακόμα άλλος ένας θλιμμένος γέρος ολομόναχος, που πεθαίνει από καρκίνο ! Και.. όταν χάνεις τον έλεγχο, θερίζεις ότι έσπειρες ! Και όσο ο φόβος μεγαλώνει, το κακό το αίμα κυλά πιο αργά και γίνεται ..πέτρα ! Κι είναι πολύ αργά για να απαλλαχτείς από το βάρος που το ‘χες ανάγκη για να το σκορπάς γύρω σου !
Έτσι λοιπόν.. έχε καλό πνίξιμο καθώς βουλιάζεις ολομόναχος, τραβηγμένος από την πέτρα !

Πρέπει να παραδεχτώ ότι είμαι λίγο μπερδεμένος ! Κάποιες φορές μου φαίνεται ότι με εκμεταλλεύονται. Πρέπει να μείνω ξύπνιος. Πρέπει να προσπαθήσω, να αποτινάξω αυτή τη δυσφορία που ..εξαπλώνεται ! Εάν δεν σταθώ στα πόδια μου πως θα βρω το δρόμο μου έξω σ’ αυτό το κυκεώνα ; Κουφός, μουγκός και τυφλός, απλά συνεχίζεις να προσποιείσαι.. πως όλοι είμαστε αναλώσιμοι και ότι κανείς δεν έχει ένα αληθινό φίλο !
Κι εσένα σου φαίνεται πως η λύση βρίσκεται.. αν περιθωριοποιήσεις αυτόν που τα κατάφερε, αφού όλα γίνονται σ’ αυτό το κόσμο, και έτσι πείθεις τον εαυτό σου ότι όλοι είναι δολοφόνοι !
Αυτός που γεννήθηκε σε ένα σπίτι γεμάτο με πόνο !
Αυτός που εκπαιδεύτηκε να μη πάει.. κόντρα στο ρεύμα !
Αυτός που έμαθε να υπακούει το αφεντικό !
Αυτός που έσπασε από τη δύναμη της εξουσίας !
Αυτός που του φόρεσαν περιλαίμιο κι αλυσίδα !
Αυτός που τον κτύπησαν καθησυχαστικά στην πλάτη !
Αυτός που ξέφυγε.. από τη μάζα !
Αυτός που ήταν μόνο ένας ξένος στο σπίτι του !
Αυτός που τον άλεσαν στο τέλος !
Αυτός που βρέθηκε νεκρός στο τηλέφωνο !
Αυτός που παρασύρθηκε στο βυθό από την πέτρα !

-Καλώς όρισες, γιε μου ..καλώς ήρθες.. στη Μηχανή !
Που είχες πάει ; Άσε, ξέρουμε που ήσουνα ! Ήσουνα μεσ’ στον αγωγό γεμίζοντας χρόνο ! Σου παρείχαν παιχνίδια και προσκοπισμό για αγόρια.. Αγόρασες κιθάρα για να τιμωρήσεις τη Μάνα σου.. Και δε σου άρεσε το σχολείο. Και το ξέρεις πως δεν είσαι το κορόιδο ..κανενός !
Λοιπόν, καλώς ήρθες.. Καλώς όρισες.. στη Μηχανή !
-Καλώς όρισες, γιε μου.. Καλώς ήρθες στη Μηχανή !
Τι ονειρεύτηκες ; Εντάξει.. εμείς σου είπαμε τι να ονειρευτείς ! Ονειρεύτηκες ένα “διάσημο αστέρα”, να παίζει μια άγρια κιθάρα. ..αλλά πάντα έτρωγε στο Steak Bar και του άρεσε να οδηγάει τη δική του Τζάγκουαρ !
Λοιπόν, καλώς όρισες.. Καλώς ήρθες.. στη Μηχανή !

Λοιπόν νομίζεις ότι μπορείς να ξεχωρίσεις : Τον παράδεισο από την κόλαση ; Το γαλανό ουρανό από τον πόνο ; Μπορείς να ξεχωρίσεις ένα πράσινο λιβάδι από μια ψυχρή ατσάλινη ράγα ; Ένα χαμόγελο από ένα πέπλο ; Νομίζεις ότι μπορείς ..να τα ξεχωρίσεις ;
Και..μήπως σε έπεισαν να ανταλλάξεις: Τους ήρωές σου με φαντάσματα ; Καυτές στάχτες με δέντρα ; Και καυτό αέρα με δροσερή αύρα ; Ψυχρό βόλεμα.. για λίγα ψιλά ; Και μήπως αντάλλαξες το ρόλο του κομπάρσου, σ’ ένα πόλεμο, για ένα πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα σ’ ένα κλουβί ;

Πόσο θα ‘θελα.. Πόσο θα ήθελα να ήσουν εδώ ! Είμαστε απλά δύο χαμένες ψυχές που κολυμπάμε σε μια γυάλα. Χρόνο με το χρόνο, τρέχουμε πάνω στην ίδια.. αρχαία γη ! Και τι έχουμε βρει ; Τους ίδιους παλιούς φόβους ! Κι εγώ εύχομαι να ήσουν εδώ !

Θυμάσαι τότε που ήσουν νέος ; Έλαμπες σαν τον Ήλιο ! Τώρα υπάρχει ένα βλέμμα στα μάτια σου ..σαν μαύρες τρύπες στον ουρανό ! – Λάμψε.. εσύ.. “τρελό διαμάντι” !
Πιάστηκες στα διασταυρούμενα πυρά της εφηβείας και της διασημότητας και τινάχτηκες στο χαλύβδινο αεράκι ! Έλα εσύ, στόχε απόμακρου γέλιου, έλα εσύ άγνωστε, θρύλε, μάρτυρα και λάμψε !
Αναζήτησες το μυστικό πολύ νωρίς, ήσουν ανυπόμονος. Σε απειλούσαν οι σκιές της νύχτας.. και έμενες εκτεθειμένος στο φως ! Λοιπόν, σπατάλησες τη καλοσύνη σου ..που πρόσφερες με τυχαία ακρίβεια ! Καβάλησες το χαλύβδινο αεράκι ! Έλα εσύ, μανιασμένε, εσύ, αναζητητή του οράματος, έλα εσύ, ζωγράφε, αυλητή, φυλακισμένε και λάμψε !
Κανείς δεν ξέρει που είσαι, πόσο κοντά ή πόσο μακριά.. Στοίβαξε κι άλλα επίπεδα και θα σε συναντήσω εκεί.. Λάμψε.. εσύ.. “τρελό διαμάντι”!
Και θα λιαζόμαστε στη σκιά των περασμένων μεγαλείων, σάλπαρε πάνω στην ατσάλινη πνοή ! Έλα, εσύ μικρέ, κερδισμένε και χαμένε ! Έλα εσύ, σκαπανέα της Αλήθειας και της Πλάνης.. και λάμψε ! Λάμψε.. Ω, Λάμψε..

Πάρε ανάσα, ανάσανε στον αέρα, μη φοβάσαι να νοιαστείς !
Φύγε ..αλλά μη με αφήσεις. Κοίτα γύρω σου, κάνε τις επιλογές σου ! Όσο και να ζήσεις, κι όσο ψηλά κι αν πας, τα χαμόγελα που θα δώσεις και τα δάκρυα που θα ρίξεις.. ότι αγγίζεις και ότι δεις, αυτή όλη κι όλη, θα είναι η ζωή σου !
Τρέξε.. κουνέλι, τρέξε.. σκάψε αυτό το λαγούμι, ..ξέχνα τον Ήλιο, κι όταν επιτέλους τελειώσει η δουλειά.. μη κάτσεις, είναι ώρα για να σκάψεις άλλο ένα ! Όσο κι αν ζήσεις και όσο ψηλά κι αν πας, μόνο αν καβαλήσεις την παλίρροια.. και ισορροπήσεις στο μεγαλύτερο κύμα, τότε.. πρόωρα κλείνεις τον κύκλο σου !!

Μετρώντας τις στιγμές που σχηματίζουν μια ανιαρή μέρα, θρυμματίζεις και χαραμίζεις τις ώρες με ένα ανεξέλεγκτο τρόπο. Κλοτσώντας από δω κι από εκεί αυτό το κομμάτι γης, στην πόλη σου, περιμένοντας κάποιον ή κάτι για να σου δείξει το δρόμο ! Χορτασμένος από τη ξάπλα στη λιακάδα..μένεις στο σπίτι.. να κοιτάς τη βροχή. Είσαι νέος και η ζωή είναι μεγάλη και σήμερα υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
Και τότε, μια μέρα ανακαλύπτεις τα δέκα χρόνια που άφησες πίσω σου..! Κανένας δε σου είπε πότε να τρέξεις.. Δεν άκουσες το κρότο της εκκίνησης !
Και τρέχεις.. τρέχεις να προλάβεις τον Ήλιο αλλά αυτός βουλιάζει, και τρέχει ολόγυρα για να βρεθεί πίσω σου ξανά ! Και ο Ήλιος, κατά κάποιο τρόπο, μένει ο ίδιος, αλλά εσύ είσαι πιο γέρος, με πιο κοφτή ανάσα και μια μέρα πιο κοντά στο θάνατο. Κάθε χρονιά γίνεται μικρότερη, μα εσύ ποτέ δε βρίσκεις το χρόνο ! Σχέδια που είτε καταλήγουν στο μηδέν ή μισή σελίδα από ορνιθοσκαλίσματα !
Κρέμεσαι μέσα σε μια ήρεμη απόγνωση, ..είναι ο Αγγλικός τρόπος !
Η ώρα πέρασε.. το τραγούδι τέλειωσε! Νόμιζα ότι είχα κάτι ακόμη να σας πω..!

Σπίτι ! Σπίτι ξανά ! Μ’ αρέσει να είμαι εδώ όταν μπορώ ! Και όταν έρχομαι σπίτι κρύος και κουρασμένος, είναι ωραίο να ζεσταίνω τα κόκαλα μου δίπλα στη φωτιά ! Πολύ μακριά, πέρα από τον κάμπο, ο ήχος της σιδερένιας καμπάνας, καλεί τους πιστούς στα γόνατα τους, να ακούσουν το απαλό, κουδουνιστό ..μαγικό ξόρκι ! (ήχοι κερμάτων)
ΛΕΦΤΑ
Φύγε μακριά, πιάσε μια καλή δουλειά, με καλύτερο μισθό.. και είσαι.. o.k. ! Τα λεφτά είναι αέριο !
Πιάσε αυτά τα φράγκα με τα δύο χέρια και καταχώνιασε τα ! Καινούργιο αυτοκίνητο, χαβιάρι, όνειρο του ξύπνιου ..τεσσάρων αστέρων, νομίζω θα μου αγοράσω μια ποδοσφαιρική ομάδα.
ΛΕΦΤΑ
Έλα πίσω.. αλλά καλά είμαι, Jack.. κράτα μακριά τα χέρια σου από τη στοίβα μου ! Τα λεφτά, είναι σουξέ ! Είμαι σε υψηλής απόδοσης ταξιδιωτικό πακέτο 1ης θέσης. Νομίζω ότι χρειάζομαι ένα ιδιωτικό αεροπλάνο !
Τα ΛΕΦΤΑ, είναι ένα έγκλημα ! Μοίρασε τα δίκαια αλλά μη πάρεις ούτε μιά φέτα από τη πίτα μου !
Τα λεφτά, ..έτσι λένε, είναι η ρίζα όλων των κακών στις μέρες μας ! Αλλά αν ζητήσεις αύξηση.. μην εκπλαγείς που σε διώχνουν.. μακριά ! Μακριά.. μακριά…

Σταμάτα, Dave. Θα σταματήσεις.. Dave ; Σταμάτα, Dave. Φοβάμαι ! Φοβάμαι, Dave ! Dave.. το μυαλό μου φεύγει. Το νοιώθω. Το νοιώθω. Το μυαλό μου φεύγει. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Το νοιώθω. Το νοιώθω. Το νοιώθω. Φο ..βάμαι..
Και ο πίθηκος κάθισε πάνω σε ένα σωρό από πέτρες, και κοιτούσε το σπασμένο κόκαλο μέσα στη χούφτα του ..και το κούρδισμα ενός Βιεννέζικου κουαρτέτου ήχησε έξω, πέρα από το κτήμα.., και ο πίθηκος κοίταξε ψηλά, στα αστέρια, και έκανε τη σκέψη :
“Η Μνήμη.. είναι ένας άγνωστος, η Ιστορία.. είναι για βλάκες”
..και καθάρισε τα χέρια του στη λιμνούλα των ιερών γραφών, γύρισε την πλάτη του στον Κήπο (της Εδέμ, Επίγειος παράδεισος, ευτυχία), και ξεκίνησε για την κοντινότερη πόλη.
-Για στάσου.. για περίμενε στρατιώτη.. Όταν τα ενώσεις, τα δάκρυα και το μεδούλι, έχεις μια ουγκιά χρυσό και μια ουγκιά περηφάνιας, στο ισοζύγιο.
Κι οι Γερμανοί σκότωσαν τους Εβραίους, και οι Εβραίοι σκότωσαν τους Άραβες και οι Άραβες σκότωσαν τους ομήρους, και.. ΑΥΤΟ είναι η είδηση! Υπάρχει καμιά απορία για το ότι ο πίθηκος έχει μπερδευτεί ;
Είπε: Μαμά, Μαμά, ο Πρόεδρος είναι ένας βλάκας, εγώ γιατί πρέπει να συνεχίσω να διαβάζω αυτά τα τεχνικά εγχειρίδια ; Και οι Γενικοί Επιτελάρχες, και οι μεσίτες της Wall Street, είπαν: Μη μας κάνεις να γελάμε.. Είσαι ένα έξυπνο παιδί.. Ο Χρόνος είναι γραμμικός.. Η Μνήμη ένας ξένος.. Η Ιστορία για βλάκες.. Κι ο Άνθρωπος, ένα εργαλείο.. στα χέρια του Μεγάλου Παντοδύναμου Θεού !
..και του έδωσαν την διακυβέρνηση ενός πυρηνικού υποβρυχίου και τον έστειλαν πίσω σε αναζήτηση του Κήπου της Εδέμ !
Δεν το βλέπετε ; Όλα αυτά είναι.. απολύτως φυσιολογικά.. μεταφραζόμενα σε δολάρια και σέντς, λίρες, σελίνια και πένες ! Ω! Μα δε το βλέπετε; Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά !
Η μικρή, μαύρη ψυχή, αναχωρεί, απόλυτα εστιασμένη !
– Περίμενε στρατιώτη..
Βορά της μεγάλης ακροαματικότητας των ειδήσεων στις 21:00 !
– Στάσου.. Περίμενε στρατιώτη..
Αγάπη μου, είναι το παιδί….απόψε ζεστό στο κρεβάτι ;
“-Γεια, σε όλους, είμαι ο Marv Albert και καλωσορίσατε στην τηλε-μετάδοση μας.. σε απ’ ευθείας σύνδεση από το Στάδιο Memorial. Είναι μια όμορφη μέρα, και σήμερα περιμένουμε μία εντυπωσιακή αναμέτρηση.. ..αλλά πρώτα.. ο παγκόσμιος μας Ύμνος…”
Δεν το βλέπετε ; Όλα αυτά είναι.. απολύτως φυσιολογικά, μεταφραζόμενα σε δολάρια και σέντς, λίρες, σελίνια και πένες ! Δεν το βλέπετε ; Όλα αυτά είναι.. απολύτως φυσιολογικά !
-Και να.. έρχονται οι παίκτες ! Καθώς σας μιλάω τώρα, ο καπετάνιος έχει το σκόπευτρο κεντραρισμένο.. στο γεωτρύπανο ! Είναι σε βάθος περισκοπίου. Μου φαίνεται σαν να.. πρόκειται να επιτεθεί !..
– Παρεμπιπτόντως, το γνωρίζατε ότι ένας καπετάνιος υποβρυχίου..βγάζει 200.000$ το χρόνο ;
– Ω.. μείον φόρους, Marv ;
– Ναι, μείον φόρους.
– Ευχαριστώ, Emery..
– Παρακαλώ.
-Τώρα πίσω στο παιχνίδι. Ρίχνει μία ! Ναι ! Πάει και η δεύτερη ! Και οι δύο τορπίλες τρέχουν.. Στο γεωτρύπανο έχει σημάνει αμυντικός συναγερμός ! Θα τα καταφέρουν ; Δεν το νομίζω.. Προσέξτε ! Κοιτάξτε πως καίγεται το μωρό !
Μα.. δε το βλέπετε ; Όλα αυτά είναι.. απολύτως φυσιολογικά, ..εκφραζόμενα σε δολάρια και σέντς, ..λίρες, σελίνια και πένες ! Δεν το βλέπετε ; Όλα αυτά είναι.. απολύτως φυσιολογικά ! Δεν το βλέπετε ; Όλα αυτά είναι.. απολύτως φυσιολογικά!!

Από τη φύση σου έχεις την τάση να πυροδοτείς καταστάσεις ! Είσαι καλή παρέα στα πάρτι.. Φοράς τις κατάλληλες μάσκες ! Είσαι γέρος, αλλά σ’ αρέσει ακόμα ο χαβαλές στα αποδυτήρια ! Δεν μπορείς να αντέξεις την αλλαγή, είσαι στο σπίτι.. εντός εμβέλειας ! Άνοιξες τη βαλίτσα, πίσω από το παλιό εργαστήριο.. για να κάνεις επίδειξη το Μάγκνουμ που ξεκούφανες το φαράγγι. Μια παρηγοριά, ένας φίλος.. μόνο που τελικά το αντικατέστησες με το οπλοπολυβόλο Ούζι ! Μήπως το τίναγμα σου θυμίζει… σου θυμίζει το σεξ ;
Γέρο.. τι στο διάολο θα σκοτώσεις μετά ; Νοσταλγέ του παρελθόντος.. ποιον θα σκοτώσεις μετά ;
Κοίταξα προς τον Ιορδάνη και τι είδα ; Είδα ένα Αμερικάνο πεζοναύτη μέσα σ’ ένα σωρό από συντρίμματα ! Κολύμπησα στις πισίνες σας και ξάπλωσα κάτω από τα φοινικόδεντρα σας.. Κοίταξα μέσα στα μάτια του Ινδιάνου.. που κείτονταν στα σκαλοπάτια του Ομοσπονδιακού Κτιρίου ! Και μέσω του αποστασιόμετρου, πέρα από το λόφο, είδα τα παιδιά της πρώτης γραμμής να παίρνουν τα χάπια τους.. αρρωστημένοι από τα χάλια του δικού τους έρημου σκηνικού.. και της γενναιότητας του να είσαι εκτός βεληνεκούς !
Ναι.. η ερώτηση αγρίεψε : Γέρο.. τι στο διάολο θα σκοτώσεις μετά ; Νοσταλγέ του παρελθόντος.. ποιος έχει σειρά ;
-Εϊ, μπάρμαν.. καταδώ.. Ακόμα δύο βολές (σφινάκια) και δύο μπύρες.. Κύριος.. βάλε πιο δυνατά τη τηλεόραση.. ο πόλεμος στο έδαφος ξεκίνησε.. Μ’ αρέσουν πολύ αυτές οι τηλεκατευθυνόμενες βόμβες, είναι πράγματι φοβερές στο να διορθώνουν ..τις αδικίες ! Χτυπάς το στόχο, κερδίζεις το παιχνίδι..
Από τα μπαρ 3.000 μίλια μακριά ! Τρεις χιλιάδες μίλια μακριά..
Παίζουμε το παιχνίδι, με το θάρρος του να είσαι εκτός βεληνεκούς !
Καθαρίζουμε και σακατεύουμε, με το θάρρος του να είσαι εκτός βεληνεκούς !
Ρίχνουμε στο τρένο, με το θάρρος του να είσαι εκτός βεληνεκούς !
Κατακτούμε εδάφη, με το θάρρος του να είσαι εκτός βεληνεκούς !
Με τη γενναιότητα του να είσαι εκτός βεληνεκούς !
Παίζουμε το παιχνίδι, με το θάρρος του να είσαι εκτός βεληνεκούς !

Θαυματουργό.. το λες μωρό μου.. Δεν έχεις δει τίποτα ακόμα ! Έχουνε Pepsi στις Άνδεις, Έχουνε McDonald’s στο Θιβέτ.. Το Yosemite έχει μετατραπεί σε γήπεδο Γκολφ ..για τους Γιαπωνέζους, και η Νεκρά Θάλασσα, ζωντάνεψε με τη Ραπ ! Μεταξύ του Τίγρη και του Ευφράτη υπάρχει ένα.. παραθεριστικό κέντρο τώρα. Έχουν όλων των ειδών τα σπορ.. Φορούν βερμούδες…
Έκαναν σεξ στην Πεννσυλβάνια.. Ένας Βραζιλιάνος φύτεψε ένα δέντρο ! Κι ένας γιατρός στο Μανχάταν.. έσωσε ένα άνθρωπο που πέθαινε, ..δωρεάν ! Είναι ένα θαύμα ! – Είναι ένα θαύμα ! – Είναι ένα θαύμα ! – Άλλο ένα θαύμα !
Με τη χάρη του Παντοδύναμου Θεού και τις πιέσεις της Αγοράς, η ανθρώπινη φυλή εκπολίτισε τον εαυτό της ! Είναι ένα θαύμα..
Έχουμε αποθήκες με βούτυρο.. Έχουμε ωκεανούς από κρασί.. Έχουμε λιμό όποτε τον χρειαστούμε.. Έχουμε σχεδιαστήρια εγκλημάτων.. Έχουμε Μερσεντές.. Έχουμε Πόρσε.. Φερράρι και Ρολλς Ρόϊς.. Έχουμε επιλογή !
Εκείνη είπε : – Συνάντησέ με στον Κήπο της Γεσθημανής, αγαπημένε μου ! (στον άλλο κόσμο) Ο Κύριος είπε : – Πέτρο, βλέπω σπίτι από δω.
Ένας έντιμος άνθρωπος, επιτέλους.. θέρισε ότι είχε σπείρει ! Και ένας αγρότης στο Οχάιο μόλις.. ξανά-πλήρωσε ένα δάνειο ! Είναι ένα θαύμα ! Θαύμα.. – Είναι ένα θαύμα ! – Είναι ένα θαύμα ! – Άλλο ένα θαύμα !
Με τη χάρη του Παντοδύναμου Θεού και τις πιέσεις της Αγοράς, η ανθρώπινη φυλή εκπολίτισε τον εαυτό της ! Είναι ένα θαύμα !
Εμείς δειλιάζουμε στα καταφύγια μας με τις παλάμες μας πάνω στ’ αυτιά μας. Το τρομερό υλικό του Lloyd Webber κυλάει για χρόνια. και χρόνια, και χρόνια και χρόνια, και χρόνια ! Ένας σεισμός χτυπάει το θέατρο αλλά η οπερέτα λικνίζεται, μετά.. το κάλυμμα του πιάνου πέφτει.. σπάει τα γαμημένα του δάκτυλα ! Είναι ένα θαύμα !

Γιατρέ, γιατρέ.. τι μου συμβαίνει ; Η ζωή στο πολυκατάστημα….τραβάει πολύ !
Πια είναι η ουσία μιας έγχρωμης τηλεόρασης ;
Ποια είναι η ζωή στο ράφι ..σε μία έφηβη Βασίλισσα ;
– Ω, δυτική γυναίκα ! – Ω, δυτικό κορίτσι !
Ο κυνηγός των ειδήσεων μυρίζεται τον αέρα όταν η Jessica Hahn παίρνει τον κατήφορο ! Εκείνος πιάνεται απ’ αυτό το σύμβολο της αποστασιοποίησης, γοητευμένος από την αποφλοίωση των αισθήσεων ! Η διασημότητα του παραβιασμένου κελύφους. Η καλλονή !
– Ω, δυτική γυναίκα ! – Ω, δυτικό κορίτσι !

Και τα παιδιά στο Melrose καμαρώνουν τα πράγματά τους, είναι το απόλυτο μηδέν, αρκετό κρύο..
..και έξω στη κοιλάδα, ζεστά και καθαρά,..
..τα παιδιά μπροστά στις TV οθόνες τους.. δίχως σκέψεις να σκεφτούν, ούτε δάκρυα να κλάψουν ! Όλα στέρεψαν.. έως και αυτή η τελευταία ανάσα !
-Μπάρμαν.. τι μου συμβαίνει ; Γιατί έχω τόση άπνοια ;
Ο κυβερνήτης είπε : – Συγνώμη.. κυρία αυτό το είδος έχει διασκεδάσει τον εαυτό του μέχρι θανάτου ! – Διασκέδασε τον εαυτό του μέχρι θανάτου !
Βλέπαμε την τραγωδία να εξελίσσεται. Κάναμε ότι μας είπαν.. Αγοράζαμε και πουλούσαμε ! Ήταν η μεγαλύτερη παράσταση πάνω στη Γη, αλλά μετά.. τέλειωσε ! Εμείς, αχού κι όχου.. Οδηγήσαμε τα αγωνιστικά μας, φάγαμε τα λίγα τελευταία βαζάκια με χαβιάρι..
Και κάπου εκεί έξω στα αστέρια ένα έμπειρο μάτι διέκρινε ένα φως που τρεμόπαιζε.
– Το τελευταίο μας ..Ζήτω ! Το τελευταίο μας.. “Ζήτω” !
Και όταν ανακάλυψαν τις σκιές μας συγκεντρωμένες γύρω από την τηλεόραση εξέτασαν κάθε πιθανότητα ! Επανέλαβαν κάθε τεστ ! Επανεξέτασαν όλα τα δεδομένα στους καταλόγους ! Και μετά οι εξωγήινοι ανθρωπολόγοι παραδέχτηκαν ότι ήταν ακόμα μπερδεμένοι ! Αλλά, αποκλείοντας κάθε άλλη αιτία για τον αξιολύπητο αφανισμό μας, κατέγραψαν, ως την μόνη εξήγηση που απέμενε :
“Αυτό το είδος ..έχει διασκεδάσει τον εαυτό του μέχρι θανάτου !”
Χωρίς δάκρυα να κλάψει, χωρίς καμιά ευαισθησία ! Αυτό το είδος, διασκέδασε τον εαυτό του μέχρι θανάτου. Έχει διασκεδάσει τον εαυτό του ..μέχρι θανάτου !

Γεια.. Υπάρχει κανείς εκεί μέσα ; Απλά.. κάνε νόημα αν με ακούς.. Είναι κανείς εκεί μέσα ; Έλα.. Τώρα.. Ακούω ότι έχεις τις μαύρες σου.. Λοιπόν.. μπορώ να απαλύνω τον πόνο σου και να σε σηκώσω στα πόδια σου ξανά ! Ηρέμησε.. Θα χρειαστώ κάποιες πληροφορίες πρώτα, τα βασικά πράγματα μόνο. Μπορείς να μου δείξεις που πονάς ;
-Δεν είναι πόνος.. απλά, αποσύρεσαι ! Ένας καπνός απομακρυσμένου πλοίου στον ορίζοντα.. Μόνο που σε ακούω διακεκομμένα.. Τα χείλη σου κινούνται, αλλά δεν ακούω τι λες..
-Όταν ήμουν παιδί.. είχα ένα πυρετό ! Τα χέρια μου τα ένοιωθα σαν δύο μπαλόνια ! Τώρα έχω αυτή την αίσθηση ξανά. Δεν μπορώ να το εξηγήσω.. Δεν θα καταλαβαίνατε.. Κανονικά, δεν είμαι έτσι ! Εγώ, ..έχω βολευτεί στην αποχαύνωση ! ..Εγώ, έχω βολευτεί στην αποχαύνωση !
O.K.. Μόνο ένα μικρό τσιμπηματάκι.. Δεν θα υπάρξει άλλο “αααχ” αλλά μπορεί να νοιώσεις λίγο ζαλάδα ! Μπορείς να σηκωθείς ; Πιστεύω ότι δουλεύει.. Ωραία ! Αυτό θα σε κάνει να συνεχίσεις την παράσταση.. έλα τώρα.. Είναι ώρα να βγεις!
-Δεν υπάρχει πόνος.. Απλά.. αποσύρεσαι ! Ένας καπνός απομακρυσμένου πλοίου στον ορίζοντα.. Μόνο που σε ακούω διακεκομμένα.. Τα χείλη σου κινούνται αλλά δεν ακούω τι λες !
-Όταν ήμουν παιδί.. έπιασα μια στιγμιαία ματιά ..με την άκρη του ματιού μου ! Γύρισα να κοιτάξω αλλά είχε εξαφανιστεί ! Δεν μπορώ να το εξηγήσω τώρα. Το παιδί μεγάλωσε, το όνειρο εξαφανίστηκε..! Εγώ.. έχω βολευτεί στην αποχαύνωση !!

Όχι.. ο βασανιστής δε θα με φοβίσει, ούτε η τελική πτώση του σώματος.. Ούτε οι κάννες απ’ τα όπλα του Χάρου.. Ούτε οι σκιές πάνω στον τοίχο.. Ούτε η νύχτα που στο χώμα θα έχει συντριβεί το τελευταίο αμυδρό αστέρι του πόνου.. Αλλά.. η τυφλή αδιαφορία ενός ανελέητου, αναίσθητου κόσμου !

Κατάχαμα, μέσα στον καμένο σκελετό κάποιου Αλβανικού αγροκτήματος μια γριά Μπαμπούσκα (γιαγιά) κρατάει ένα μωρό που κλαίει στην αγκαλιά της. Ένας στρατιώτης από την αντίπαλη πλευρά.. Ένας άνδρας με καρδιά και τιμή σπάει τις γραμμές, αφήνει κάτω το τουφέκι του για να γονατίσει στο πλευρό της ! Της δίνει νερό.. δένει τις πληγές της και ηρεμεί το παιδί που έκλεγε. Το άγγιγμά της, δίνει άφεση αμαρτιών τότε, στα πέρατα της μεγάλης διαίρεσης ! Αυτός παίρνει το δρόμο του μέσα από τα συντρίμμια της ζωής της ..και εκεί στο κράσπεδο ο Σαμαρείτης Σέρβος γυρίζει και χαιρετάει.. “αντίο” !

– Κάθε μικρό κερί, φωτίζει μία γωνιά του σκότους !
Όταν ο τροχός του πόνου δε γυρίζει πια
Και τα σίδερα που μαρκάρουν δεν καίνε
Όταν τα παιδιά μπορούν να είναι παιδιά
Όταν οι κακοί αποδυναμωθούν
Όταν η παλίρροια τους προϋπαντήσει
Και οι φυσικοί νόμοι της επιστήμης χαιρετίζουν ταπεινούς και δυνατούς
Και ένα δις κεριά καίνε, φωτίζουν τη σκοτεινή πλευρά του κάθε ανθρώπινου νου !
Κάθε μικρό κερί, φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά του κάθε ανθρώπινου νου !
Κάθε μικρό κερί φωτίζει μία γωνιά του σκότους !!

Υπότιτλοι: Stoned-Hawk
(υπάρχει το αντίστοιχο αρχείο της συναυλίας In the flesh σε DVD με τους συγγεκριμένους υπότιτλους και με πολύ καλή εικόνα.. ..όταν ξέρεις και τι ακούς! Μια πολύ καλή δουλειά)

 

Tags: , , ,

Leave a comment

 

Discover more from + -

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading