RSS

Ξέρεις ότι…

Τι κάνουμε από δω και πέρα

 • υπάρχουν αυτοί που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν, αυτοί που ξέρουν ότι δεν ξέρουν, αυτοί που δεν ξέρουν ότι ξέρουν κι αυτοί που ξέρουν ότι ξέρουν.
 • …οι αρχαιοέλληνες είχαν διαφορετική αντίληψη περί του τι είναι Θεός; «να ασχοληθούμε με τη διδασκαλία περί φύσεως -και συγκεκριμένα με την θέση ότι ο θεός δεν έχει δημιουργήσει κανένα θνητό πλάσμα. Αντιθέτως, έργα του θεού είναι τα αιώνια και αθάνατα. Και έργα αυτών είναι τα θνητά όντα. Και η μεν ψυχή είναι έργο του θεού, η φύση του σώματος όμως είναι άλλη. Κι η φύση δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα σώματα των νυχτερίδων και των σκουληκιών και των βατράχων και των ανθρώπων. Όλα από την ίδια ύλη είναι φτιαγμένα και κατά τον ίδιο τρόπο είναι όλα φθαρτά. Η φύση τους είναι κοινή: Περνά και ξαναπερνά μέσα από διαφοροποιήσεις για να επιστρέψει στην αρχική της κατάσταση. Κανένα δε προϊόν της ύλης δεν είναι αθάνατο.« >
 • …όλοι μπορούν να είναι δημιουργικοί, φτάνει να μη ζουν σε μια καταπιεστική κοινωνία, σε μια καταπιεστική οικογένεια, σ’ ένα καταπιεστικό σχολείο αφού ο φόβος παρέκκλισης και η κοινωνική συμμόρφωση είναι ανασχετικοί παράγοντες.
 • οι εγκέφαλοί μας είναι αυτο-οργανωνόμενα δυναμικά συστήματα. Η αντίληψη του κόσμου δεν αποτελεί κατασκευή αναπαράστασής του στον εγκέφαλο αλλά δυναμική δόμηση του εγκεφάλου στη βάση προθέσεων, υποθέσεων και αισθητικής ανάδρασης προς αυτές. Κατά συνέπεια οι εγκέφαλοί μας αποκλίνουν συνεχώς σε δικά τους πλαίσια αναφοράς απροσπέλαστα από τους άλλους. Πώς τότε είναι δυνατή η κοινωνία, η οικογένεια, η φιλιά, ο έρωτας; Οι δεσμοί με άλλους και η κοινωνικοποίηση απαιτεί ειδική συλλογική λήθη και συλλογική μάθηση. Προϋποθέσεις : κατάσταση ειδικού stress που εκλύει νευροχυμικούς παράγοντες στον εγκέφαλο (πεπτίδια αρχικά συνδεόμενα με την γέννα και το δεσμό των γονέων, π. χ. ωκυτοκίνη). >
 • τα συναισθήματα της αγάπης και του σεβασμού για τους άλλους εξαφανίζονται καθώς γινόμαστε κτητικοί και εξουσιαστικοί και καθώς κάνουμε χρήση του άλλου ως ναρκωτικό για να σκοτώσει τις αισθήσεις της πείνας και του πόνου.
 • τα εμπόδια για την κατανόηση της αλήθειας είναι τέσσερα: η υποταγή σε λανθασμένη αυθεντία, η δύναμη της συνηθείας, η λαϊκή πρόληψη και η επικάλυψη της αγνοίας με επίδειξη σοφίας.(Μπέικον).. ωστόσο, ο νέος ελληνικός ανθρωπισμός, λέει, «το εμπόδιο για την κατανόηση της αλήθειας είναι μόνο ένα : η ισορροπία ή όχι μεταξύ κοινωνικής και ατομικής ταυτότητας»
 • …μόρφωση είναι αυτό που μένει όταν έχουμε ξεχάσει όλα όσα μάθαμε
 • αυτό που ονομάζουμε νόηση περιλαμβάνει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα. Η σκέψη βοηθάει στην προσαρμογή μας στο περιβάλλον και είναι η ενεργητική αναδιάταξη, αναμόρφωση και ανακατασκευή των πληροφοριών που εισέρχονται στο γνωστικό μας σύστημα με τρόπο που να οδηγεί σε νέες συλλήψεις και υλοποιήσεις του δυνατού. Δημιουργία είναι η γέννηση, η κατασκευή, το πλάσιμο. Το διακριτικό χαρακτηριστικό της δημιουργίας -έναντι κάθε άλλης κατασκευής- είναι η παραγωγή ενός νέου και πρωτότυπου προϊόντος, είτε αυτό είναι ιδέα είτε έργο τέχνης είτε επιστημονική ανακάλυψη είτε εφεύρεση. Η δημιουργικότητα (= ικανότητα δημιουργίας) είναι το κλειδί του ανθρώπου προς το άγνωστο. Είναι η ανακάλυψη αλλά και η εφεύρεση, είναι η γένεση μιας ιδέας, η οποία δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και ανοίγει νέους δρόμους στο ανθρώπινο πνεύμα. Η δημιουργικότητα δεν πρέπει να αναζητείται στην ανεξέλεγκτη ανέλιξη της πρωτογενούς σκέψης αλλά στον συντονισμό και στην εξισορρόπηση των συνειδητών, υποσυνείδητων και ασυνείδητων διεργασιών.
 •  οι άνθρωποι που τους δεσμεύουν οι αποφάσεις που έχουν πάρει στη ζωή τους, αρκούνται σε παιχνίδια για να διασκεδάσουν την επίπεδη ροή του βίου των. Το παιχνίδι, όμως, είναι μια πλάνη των αισθήσεων και ταυτόχρονα, ως δράση, δημιουργεί και μιά αντίδραση.
  Τι αντίδραση μπορεί να πηγάζει από μια δράση που βασίστηκε στην πλάνη των αισθήσεων;
  Η ιστορία μας δίνει την απάντηση. Ένα πρόβλημα!
 •  …η φυλετική κριτική θεωρία σήμερα είναι ανάλογη με εκείνη της φεμινιστικής θεωρίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οποία αμφισβήτησε το δόγμα του φύλου στη πολιτική οικονομία, του εγκαθιδρυμένου από το στενό κύκλο οικονομισμού του λόγιου ρεύματος των λευκών· επίσης παρέχει ένα σημείο εκκίνησης για την κατανόηση των σημερινών αστικών προβλημάτων και θεμάτων. (D.E.B. DuBois – Το Φυλετικό Εθνοτικό παράδειγμα και η Κριτική Θεωρία των Φυλών)
 • …παρ’ όλο που βλέπεις να χτίζεται ένα δυσοίωνο μέλλον για τα παιδιά σου και για εσένα τον ίδιο, η συναίνεσή σου σε αυτό το οικοδόμημα θεωρείται δεδομένη;
  Λέει ο Τσόμσκι, «η κοινωνία μας αποτελείται από δύο διαφορετικές ομάδες στις οποίες στοχεύει σε πρώτο επίπεδο η προπαγάνδα:
  πρώτη ομάδα είναι αυτή που πολλές φορές αποκαλείται “πολιτική”.
  Περίπου το 20% του πληθυσμού που είναι σχετικά μορφωμένοι, λίγο πολύ αυτοί που μπορούν να αρθρώσουν λόγο και κατά κάποιο τρόπο συμμετέχουν στα κέντρα των αποφάσεων και την κοινωνική δομή ως διευθυντές, εκπαιδευτικοί επιθεωρητές, ακόμα δάσκαλοι, συγγραφείς κλπ, προορισμένοι για να ψηφίζουν και να παίζουν ένα ρόλο στην οικονομική, πολιτική και πολιτιστική ζωή, Τώρα, η συναίνεσή τους είναι σημαντική γιατί αυτή είναι η ομάδα που πρέπει να κατηχηθεί ριζικά.
  δεύτερη ομάδα αποτελεί το υπόλοιπο 80% περίπου του πληθυσμού του οποίου η κύρια λειτουργία είναι να καταναλώνει, να υπακούει, να μην σκέφτεται και να μην προσηλώνεται σε τίποτα από αυτά που αφορούν το κεντρικό οικοδόμημα. Και αυτοί είναι που πληρώνουν πάντα το τίμημα.
  Κύριο εργαλείο της προπαγάνδας, φυσικά, είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης
 • …ο πλανήτης μας, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, συστέλλεται και διαστέλλεται, ψύχεται και θερμαίνεται. Ένα δευτερόλεπτο της ζωής του πλανήτη Γη είναι η διάρκεια μιας ολόκληρης γενιάς, και δύσκολα το αντιλαμβάνεται αυτό ο άνθρωπος.
  Το ζήτημα της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη λόγω του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι ανύπαρκτο!
  -Και, ενώ είναι μια αποδεδειγμένη ψευτιά και μεγάλη απάτη, πάνω σε αυτήν έχουν δημιουργηθεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας που διακινούνται τρισεκατομμύρια. Ακόμα και όταν ακούει για αυτή την πραγματικότητα ο παθητικός άνθρωπος, δεν θα ψάξει τι είναι αλήθεια και τι είναι πλάνη.
  Το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι άλλη μια φούσκα που δημιούργησε η κυρίαρχη ελίτ, επιμηκύνοντας χρονικά τη σήψη της δύσης  Όμως, λόγω του εγωκεντρισμού, της αδιαφορίας ή της άγνοιάς μας, κατ’ ουσία το νομιμοποιούμε και γινόμαστε συνένοχοι στο έγκλημα που διαπράττεται εις βάρος άλλων λαών, όπως εκείνων της Αφρικής.
  Δες το τεκμηριωμένο ντοκιμαντέρ        Δες και εδώ
 • …ο χειρότερος τρόπος για την ανατροφή των νέων είναι το να τους δίνονται όλες οι ευκολίες. Γιατί η ευκολία γεννά τις ηδονές και από αυτές προέρχεται κάθε κακοήθεια. Δημόκριτος
 • ..οι Τούρκοι ήξεραν πως Εταιριστές‘ ήταν το όνομα του Ιερού Λόχου που σχηματίστηκε από τους Έλληνες για την υποστήριξη του αγώνα εναντίον των Τούρκων, αποτελούμενη από ανδρείους νέους αποφασισμένους να δώσουν την ελευθερία στην πατρίδα τους ή να πεθάνουν : μια έντιμη απομίμηση του αρχαίου Θηβαϊκού Ιερού Λόχου, που διακρίθηκε πολύ την εποχή του Επαμεινώνδα, 4ος π.Χ αιώνας. Από το έταιρος, σύντροφος.
 • …σταδιακά η Ομάδα σας μεταλλάσσει σε μετανθρώπους; στο κεφαλαιώδες ζήτημα της ερωτικής ζωής και συμπεριφοράς, πόσο συμπτωματικό νομίζετε είναι πως την ίδια περίοδο που θεσμοθετείται ο γάμος μεταξύ ομοφύλων, εφευρίσκεται το αδίκημα της «σεξουαλικής παρενόχλησης», που ποινικοποιεί τη φυσιολογική ερωτική συμπεριφορά και εμποδίζει τις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις ; γιαυτό είναι ζήτημα επιβίωσης για το ανθρώπινο γένος να κάνουμε κάτι… και νοιώθω τέτοια μοναξιά…!!
 • …ο προβληματισμός και στοχασμός της (υπό συνθήκες αδιεξόδου) σύγχρονης δυτικής κουλτούρας κινείται μέσες άκρες στα πλαίσια του παρακάτω κειμένου;
  “Ο ηθικός πολιτισμός αναβλύζει απευθείας από τα ενδότερα ζωτικά μέρη της ψυχής και ποτέ δεν μπορεί να παραχθεί με τεχνικό σχεδιασμό.
  Η καλλιέργεια της αντίληψης του ανθρώπου όπως και κάθε άλλης ικανότητας του, επιτυγχάνεται χάρις την δραστηριότητα, την ευστροφία και την μέθοδο του να χρησιμοποιεί τις ανακαλύψεις των άλλων.
  Ο άνθρωπος δεν αξιολογείται από τα υλικά πράγματα που κατέχει αλλά από τη δράση του.
  Ότι δεν αναβλύζει από την ελεύθερη επιλογή του ή είναι επιβαλλόμενο και καθοδηγούμενο, δεν υπεισέρχεται στο είναι του και έτσι παραμένει αποκομμένος από την αληθινή του φύση. Δεν ενεργεί βάση των στοιχείων της ανθρώπινης του υπόστασης αλλά με σχεδόν μηχανιστική ακρίβεια. Και αν ένας άνθρωπος αντιδρα με μηχανικό τρόπο, βάση οδηγιών, στις εξωτερικές απαιτήσεις, παρά με τρόπους που καθορίζονται από τα ενδιαφέροντά του, την ενέργειά του και τις ικανότητές του, τότε εμείς μπορεί να θαυμάζουμε τα κατορθώματά του αλλά περιφρονούμε αυτόν τον ίδιο.“
 • …ο εγκέφαλός σου είναι περίπου 100,000,000,000 κύτταρα και 3,200,000 χιλιόμετρα καλωδίων, με 1,000,000,000,000,000 συναπτικές συνδέσεις, όλα μαζί στοιβαγμένα με βάρος 1.5 kg;
  Ωστόσο, καταναλώνει περίπου την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας όσο ένα φωτάκι που ανάβει το βράδυ! Κάνε σωστή χρήση αυτού του κυκλώματος! Τουλάχιστον, μην το καις με το κινητό τηλέφωνο και μην το χτίζεις με χημικά, αφού, είσαι ότι τρως και ότι πίνεις!!
 • οι αρχαίοι Έλληνες όταν δημιουργούσαν μια νέα αποικία, δεν χρησιμοποιούσαν 50 γυναίκες και 50 άνδρες, αλλά 100 άνδρες Έλληνες, για αποτελεσματικότερη οχύρωση αλλά και για την ταχύτερη περάτωση των απαραίτητων έργων θεμελίωσης της νέας Πόλης. Το ζευγάρωμα και οι οικογένειες γίνονταν με τις ντόπιες γυναίκες.
 • …το παρελθόν έφυγε, το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα και το παρόν διαρκεί μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Η υιοθέτηση αυτής της φιλοσοφίας δεν αφήνει περιθώρια ανησυχίας. Η εξάσκηση του ελέγχου του μυαλού για την πλήρη συγκέντρωση στο παρόν, είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας και στους αγαπημένους μας. Δεν είμαστε δίκαιοι με το παρόν αν περνάμε την ώρα μας στο παρελθόν ή στο μέλλον. Όπως όλα στη ζωή, η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα ή δύο λεπτά την ημέρα όπου θα συγκεντρωνόμαστε ολοκληρωτικά στο «εδώ και τώρα». Αυτό θα μπορούσε να μας φέρει την εσωτερική γαλήνη. Δεν πρέπει να αφήνουμε σκέψεις από το παρελθόν και το μέλλον να εισβάλλουν. Όταν νιώθουμε το μυαλό μας να πετά μακριά, μπορούμε να το επαναφέρουμε, λέγοντας στον εαυτό μας, «Έλα πίσω στο τώρα!». Όταν με την άσκηση επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είμαστε 100% συγκεντρωμένοι σε ότι κάνουμε την κάθε στιγμή. Τα χρώματα, οι διαστάσεις, και όλα γύρω μας αλλάζουν τότε που η πολυπόθητη γαλήνη μας πλημμυρίζει. Είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Απλά λίγο εξάσκηση θέλει μέχρι την φυσική αυτοματοποίηση. Αυτό δεν συνεπάγεται πως το παρόν και το μέλλον είναι άνευ σημασίας – όταν ζούμε ορθά και πρακτικά προκύπτει η ανάγκη διάθεσης ποιοτικού χρόνου, τόσο για τη διδαχή μας από τα λάθη του παρελθόντος όσο και για τη δημιουργία μελλοντικών στόχων.
 • …ο Σωκράτης συνήθιζε να πηγαίνει ταχτικά στα εμπορικά;
  Περιεργάζονταν τα διάφορα εμπορεύματα, χωρίς όμως να αγοράζει τίποτα. Οι μαθητές του, παραξενεμένοι, τον ρώτησαν γιατί το κάνει αυτό και εκείνος τους απάντησε:
  «Για να διαπιστώνω το, πόσων πραγμάτων δεν έχω την ανάγκη»
 • …ο ιδιοτελής έρωτας είναι ένα στρατήγημα της φύσης όπου στόχος είναι η αναπαραγωγή του είδους;
  Η τάση της ερωτικής ένωσης στους ανθρώπους είναι η ενστικτώδης επιθυμία συγχώνευσης δύο ανθρώπων σε ένα νέο ον από το σμίξιμο τους. Ο έρωτας στην πραγματικότητα μας καθιστά δούλους της φύσης. Ο έρωτας από τη φύση του θέλει να πετύχει τους στόχους του.
  Επιπροσθέτως είναι σαν αντίθετοι πόλοι οι άνδρες και οι γυναίκες, ακριβώς για να μπορεί να εκδηλωθεί η κίνηση, ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, ένα τσαφ.
  Ο έρωτας στους άνδρες μειώνεται μετά από την ικανοποίηση, και οφείλετε στην μεγαλύτερη έλξη που ασκεί πάνω του κάθε άλλη γυναίκα σε αντίθεση με αυτή που κατέχει ήδη, έτσι επιθυμεί την αλλαγή. Αντιθέτως στις γυναίκες ο έρωτας αυξάνει μετά την ικανοποίηση. Έτσι προσβλέπει τη διατήρηση και την αύξηση του είδους.
  Ο άντρας μπορεί να παράγει 100 όντα το χρόνο με όσο περισσότερες γυναίκες μπορεί, αντιθέτως η γυναίκα ένα ή δύο και ας έχει πολλούς άντρες.
  Έτσι ο άντρας είναι πάντα κυνηγός νέων συντρόφων αντιθέτως με την γυναίκα που είναι προσηλωμένη σε ένα άντρα διότι την σπρώχνει το ένστικτο της φύσεως προς την μελλοντική οικογένεια.
  Οι ψυχικές ιδιότητες που ελκύουν είναι η καλοκαρδία, ο καλός χαρακτήρας, η σταθερή θέληση, η αποφασιστικότητα, η ευθύτητα και η καλοσύνη. Η χαζομάρα δεν ενοχλεί τις γυναίκες αλλά ένας ανώτερος πνευματικά ή μια μεγαλοφυΐα, είναι μάλλον αρετές που δεν έλκουν.
  Αυτοί είναι οι απόλυτοι παράγοντες που επιδρούν. Υπάρχουν και οι σχετικοί παράγοντες, οι πιο υποκειμενικοί αφού είναι καθαρά προσωπικές επιλογές του ατόμου για να καλύψει αυτό που του λείπει στη ζωή.
  Επιπλέον, αν έχετε παρατηρήσει, όλοι μας αναζητάμε το διορθωτικό μας σε συγκεκριμένο άτομο του άλλου φύλλου για να ισορροπήσουμε τα ελαττώματά μας και να δημιουργηθεί έτσι ένα νέο πρωτότυπο ον στην ανθρωπότητα.
  Έγινε ένα πείραμα σχετικά με το «αντικείμενο του πόθου». Σε άντρες και γυναίκες πρόβαλαν εικόνες και μετρούσαν τη διαστολή της κόρης. Όταν ο άνθρωπος βλέπει κάτι που του αρέσει η κόρη του ματιού διαστέλλεται για να δει καλύτερα –και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει αυτόματα.
  Για τους άντρες ήταν τα αναμενόμενα: Μέγιστη διαστολή όταν έβλεπαν μια γυμνή γυναίκα. Αμέσως επόμενη με την εικόνα ενός σπορ αυτοκινήτου (!) και τρίτη στη σειρά η εικόνα μιας ντυμένης γυναίκας.
  Οι γυναίκες λειτούργησαν διαφορετικά: Μέγιστη διαστολή της κόρης παρατηρήθηκε όταν έβλεπαν την εικόνα… μιας γυναίκας που θήλαζε! Έπειτα η εικόνα ενός καλοντυμένου άντρα, τρίτη στη σειρά η εικόνα μιας γυναίκας που μάλλον είχε ξοδέψει πολλά για να ντυθεί και τέταρτη μόλις η εικόνα του γυμνού άντρα.
 • …ο Γοργίας έλεγε: Βάλτε με να διαφωνήσω με έναν ναυπηγό σε θέματα ναυπηγικής στην εκκλησία του δήμου. Εγώ θα πείσω τους πολίτες. Γιατί είμαι μεν αδαής στη ναυπηγική, αλλά μάστορας στην τέχνη του λόγου, ρήτορας, δάσκαλος ρητορικής και απευθύνομαι σε ακροατές που κι αυτοί είναι αδαείς.
  Ήταν ο Γοργίας ένας ειλικρινής ψεύτης;
 • ο μόνος τρόπος για να μην εντοπίζεται το ηλεκτρονικό στίγμα που εκπέμπει το κινητό σας, είναι όταν αποσυνδέσετε την μπαταρία, διαφορετικά όχι μόνο το στίγμα της θέσης σας αλλά το μικρόφωνο και η κάμερα είναι διαθέσιμα σε εκείνο που έχει την κατάλληλη πρόσβαση; Να ξέρετε ακόμα ότι, ακριβώς γιαυτό το λόγο, σταδιακά τα επόμενα μοντέλα κινητών θα έχουν ενσωματωμένη την μπαταρία;
 • ένας μεγαλοβιομήχανος αυτοκινήτων -κατά την Οικονομική Κρίση του 1929-1933- βγαίνοντας από μια συνδιάσκεψη με πολλούς άλλους παράγοντες της Οικονομίας της εποχής του, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πώς βλέπει την κατάσταση και ποια λύση προτείνουν οι παράγοντες της οικονομικής ζωής. Και απάντησε: Εγώ θα σας πω τη γνώμη μου: «Αν δεν έχουν οι εργαζόμενοι μισθό που να τους επιτρέπει να αγοράζουν και για την οικογένειά τους τα προϊόντα που παράγουν για τον εργοδότη τους, νομίζω ότι η οικονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί».
 • Τα συστήματα των κατωτέρων επιπέδων είναι ψηλά ως προς την ενέργεια κι έτσι, παρέχουν τις απαραίτητες συνθήκες στα συστήματα των ανωτέρων επιπέδων.
  Τα συστήματα των ανωτέρων επιπέδων είναι ψηλά ως προς την πληροφορία κι, άρα, ελέγχουν τα συστήματα των κατωτέρων επιπέδων.
 

One response to “Ξέρεις ότι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: