RSS

Προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία

21 Aug

Προβλέψεις ως το 2020 -πρότυπη μετάφραση- ΚΙΝΑ: Καταδικασμένη, ΕΥΡΩΠΗ: Αυξημένη ένταση μεταξύ εγγενών και μεταναστών, ΤΟΥΡΚΙΑ: Άνοδος, ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Άνοδος, ΙΝΔΙΑ: Δεν αποτελεί παράγοντα, ΙΡΑΝ: Ειρηνευμένο, ΙΡΑΚ και ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Αποχώρηση των ΗΠΑ, Πρώην Σοβιετικές Πολιτείες: Άνοδος, ΡΩΣΙΑ: Ανακατωσούρες, ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Περιφερειακός Οδηγός , ΙΑΠΩΝΙΑ: Απελπισμένη για εργατικό δυναμικό, ΑΦΡΙΚΗ: Δεν είναι παράγοντας, ΜΕΞΙΚΟ: Άνοδος, πόλεμος ΗΠΑ Τζιχάντ: Χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις

Decade Forecast: 2010-2020
January 21, 2010 1427 GMT

Να περιμένουμε την οικονομική κατάρρευση της Κίνας σε αυτή τη προσεχή δεκαετία. Το οικονομικό σύστημα της είναι εξαιρετικά ασταθές και πιστεύουμε ότι πρόκειται να φτάσει σε σημείο να σπάσει, καθώς όλες οι εσωτερικές αντιθέσεις θα βγουν στην επιφάνεια και θα την συντρίψουν. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα είναι αρκετά εμφανές σε όλους ότι το θαύμα της Κίνας έχει τελειώσει. Καθώς εισερχόμαστε στη δεκαετία, οι άνθρωποι επιτέλους, θα αρχίσουν να μιλάνε για τις Κινέζικες φούσκες. Όμως το πρόβλημα τους δεν είναι τόσο απλό!
Με τους Ευρωπαίους, η νέα ευρωπαϊκή συνθήκη έχει σημασία όντως. Η Συνθήκη της Λισαβόνας είναι μια από δεκάδες συνθηκών που έκανε η ΕΕ, αλλά είναι η πρώτη που πραγματικά καταργεί τα περισσότερα από τα δικαιώματα άσκησης βέτο από ένα κράτος μέλος και έτσι θα έχουμε τη Γερμανία σε θέση να επιβάλει τη θέλησή της σε πολλά κράτη. Η Γερμανία πρόκειται να έχει άνοδο κατά τρόπο που δεν είχε από τα τέλη της δεκαετίας του 1930! Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να κατέβει με τα τανκς στην Πολωνία ή κάτι τέτοιο, αλλά πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τη θεσμική εξουσία τους για να πιέσουν τους πάντες γύρω τους. Αυτό πρόκειται να προκαλέσει διχόνοια σε αξιοσημείωτο βαθμό αλλά και απρόβλεπτες καταστάσεις στην Ευρώπη, και αυτό είναι κάτι που θα εκμεταλλευτούν οι Ρώσοι σε κάθε ευκαιρία που θα τους δίδεται. Οι Ρώσοι συνειδητοποιούν ότι είναι σε έναν αγώνα δρόμου με το χρόνο πριν να τους καταστρέψει, ως χώρα, το δημογραφικό τους.

Η γενική εικόνα σύμφωνα με τα προγνωστικά για την επόμενη δεκαετία, είναι:
Κατάρρευση της Κίνας, Παγκόσμια ελλείψη εργατικού δυναμικού (το καμουφλάζ του  “Νέου Παράγοντα”  στη Νέα Οικονομία. Το Δημογραφικό!), Νέα περίοδος αμερικανικής κυριαρχίας.

ΚΙΝΑ: Καταδικασμένη
“Στην οικονομία της Κίνας, όπως έγινε και με τις οικονομίες της Ιαπωνίας και άλλων Ανατολικών ασιατικών κρατών παλιότερα, θα μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης δραματικά προκειμένου να ισοσταθμιστεί η ανάπτυξη με το ποσοστό απόδοσης του κεφαλαίου για να φέρει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα σε ισορροπία. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνακόλουθες κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις.”

«Κατ ‘αρχάς, το σημερινό οικονομικό μοντέλο της Κίνας δεν είναι βιώσιμο. Το μοντέλο αυτό ευνοεί την απασχόληση εις βάρος όλων των άλλων προβλημάτων, και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.”

«Δεύτερον, το κινεζικό μοντέλο είναι βιώσιμο μόνο εφόσον οι δυτικοί πληθυσμοί συνεχίζουν να καταναλώνουν με αυξητικούς ρυθμούς τα κινεζικά προϊόντα. Τα Ευρωπαϊκά δημογραφικά στοιχεία όμως, από μόνα τους το καθιστούν αυτό αδύνατο για την επόμενη δεκαετία.”

“Τρίτον, το κινεζικό μοντέλο απαιτεί φθηνό εργατικό δυναμικό, καθώς και φθηνά κεφάλαια για να παράγει φθηνά προϊόντα. Μέχρι το 2020 ο μέσος Κινέζος θα είναι σχεδόν τόσο γέρος όσο και ο μέσος Αμερικανός, αλλά δεν θα έχει πλησιάσει καν το επίπεδο της εκπαίδευσης για να αποκτήσει και την ανάλογη αξία. Το αποτέλεσμα θα είναι μια έλλειψη στην εργασιακή δυναμική, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.”

“Τέλος, εσωτερικές εντάσεις θα σπάσουν το σημερινό σύστημα. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο Κινέζοι ζουν σε νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από 2.000 δολάρια το χρόνο (τα 600 εκατομμύρια κάτω από $ 1.000 ετησίως). Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί να μεταφέρει πόρους στο τεράστιο εσωτερικό της χώρας. Όμως, αυτές οι περιοχές είναι τόσο πολυπληθείς και τόσο φτωχές -και άρα ευάλωτες ακόμα και στην πιο μικρή μετατόπιση οικονομικών πόρων στο εσωτερικό- και η Κίνα απλά δεν διαθέτει τόσους πόρους για να αντεπεξέλθει.”

ΕΥΡΩΠΗ: Αυξημένη ένταση μεταξύ εγγενών και μεταναστών
“Μια βαθειά ένταση θα αναδυθεί στην Ευρώπη μεταξύ των ελίτ και του ευρύτερου πληθυσμού. Ο γενικός πληθυσμός θα βιώσει πολιτιστικές εντάσεις με τους μετανάστες και θα δει μεγάλο κύμα εργατικού δυναμικού να εισρέει, συμπιέζοντας τους μισθούς. Αυτή η δυναμική θα είναι ιδιαίτερα έντονη στον πυρήνα των κρατών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Η ελίτ που δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθούν κάτω από την αυξανόμενη πίεση του ευρύτερου πληθυσμού. Η ένταση μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων, της πολιτικής και της πολιτιστικής σταθερότητας θα καθορίσει την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, οι σχέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων θα είναι ολοένα πιο ασταθείς και απρόβλεπτες.”

ΤΟΥΡΚΙΑ: Άνοδος
«Η Τουρκία αναδύεται ως μια περιφερειακή ηγετική δύναμη με αυτοπεποίθηση, ισχυρό στρατό και οικονομία. Αναμένουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, και θα δούμε την Τουρκία να αναδεικνύεται ως η κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη».

“Η δυναμική στην περιοχή μεταξύ της Μεσογείου και του Ιράν -και ακόμα και στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας- θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί λόγω της επανεμφάνισης της Τουρκίας.”

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Άνοδος

ΙΝΔΙΑ: Δεν αποτελεί παράγοντα
“Είτε είναι, λόγω της γεωγραφικής, κοινωνικής ή οικονομικής δυσλειτουργίας, η Ινδία απλά -για να το πω ωμά- δεν μπορεί να βάλει τα κομμάτια της μαζί. H Ινδία είναι η χώρα του μέλλοντος και αυτό θα είναι πάντα.”

ΙΡΑΝ: Ειρηνευμένο
«Δεν νομίζω ότι το Ιράν πρόκειται να ενοχλήσει καθόλου. Το Ιράν απορρόφησε τη προσοχή των Αμερικανών όντως θεαματικά τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να αντέξει για δύο χρόνια στη νέα δεκαετία, αλλά μετά από αυτό η Περσία απλά δεν έχει τη δύναμη. Δεν είχε ποτέ την απαραίτητη δύναμη που χρειάζεται για να είσαι “παίχτης”».

ΙΡΑΚ και ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Αποχώρηση των ΗΠΑ
“Οι δύο μεγάλοι πόλεμοι στην περιοχή θα έχουν υποχωρήσει δραματικά, αν δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020».

Πρώην σοβιετικές πολιτείεςΆνοδος
“Η καταπιεσμένη δημιουργικότητα της σοβιετικής περιόδου, συν την περίοδο της προσαρμογής τα τελευταία 20 χρόνια, έχει δημιουργήσει κοινωνίες που είναι πιο ευέλικτες και δυνητικά δημιουργικές –δεδομένων ακόμη και των δημογραφικών θεμάτων– σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.”

ΡΩΣΙΑ: Ανακατωσούρες
«Η Ρωσία θα δαπανήσει τη δεκαετία επιδιώκοντας να εξασφαλιστεί πριν η δημογραφική παρακμή χτυπήσει. Αυτό θα επιτευχθεί με την προσπάθεια μετατόπισης των εξαγωγών από τα πρωτεύοντα νωπά προϊόντα στα επεξεργασμένα βασικά προϊόντα, προκειμένου να ανεβάσει την αξιακή αλυσίδα που θα οχυρώσει την οικονομία της, όσο τα δημογραφικά της το επιτρέπουν ακόμα.»

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Οδηγός Περιφέρειας
«Η Βραζιλία, 11η σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, είναι μια σημαντική περιφερειακή οδηγός και θα γίνει ακόμη περισσότερο, καθώς η Αργεντινή καταρρέει»

ΙΑΠΩΝΙΑ: Απελπισμένη για εργατικό δυναμικό
«Η Ιαπωνία θα αντιμετωπίσει μια υπαρξιακή κρίση μέσα στην επόμενη δεκαετία, κατανοώντας ποια πραγματικά είναι και τι είδους έθνος πρόκειται αυτό να είναι”
«Το δημογραφικό πρόβλημα της είναι ιδιαίτερα επώδυνο και η Ιαπωνία δεν έχει παράδοση που να επιτρέπει τη μαζική μετανάστευση. Όταν χρειάστηκε εργατικά χέρια είχε ιδρύσει αποικίες στην Κορέα και την Κίνα. Καθώς η Κίνα αλλάζει το οικονομικό της μοτίβο θα χρειαστεί απαραίτητα επενδύσεις από το εξωτερικό. Η Ιαπωνία θα έχει για να επενδύσει και θα χρειαστεί εργατικό δυναμικό οπωσδήποτε. Ο τρόπος που θα εξελιχθεί αυτή η σχέση θα καθορίσει και την δεκαετία στην Ασία.”

ΑΦΡΙΚΗ: Δεν είναι παράγοντας
“Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι της Υποσαχάριας Αφρικής τη σκέφτονται ποτέ σαν την περιοχή του μέλλοντος». “Η Αφρική δεν έχει ποτέ λειτουργήσει σε παγκόσμια κλίμακα.”

ΜΕΞΙΚΟ: Άνοδος
“Το Μεξικό, 13ο σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, συχνά αγνοείται λόγω των συγκρούσεων που αφορούν τα καρτέλ ναρκωτικών και της κυβέρνησης.
Δεδομένου ότι τα ανέξοδα γεωργικά προϊόντα, όπως η κοκαΐνη, διεκδικούν πολύ υψηλές τιμές σε μέρη όπως το Λος Άντζελες παρά εκεί όπου παράγεται, ένα καλά οργανωμένο εγκληματικό σύστημα στο Μεξικό θα συνεχίσει να το προμηθεύει. Αυτό θα προκαλέσει μαζική εισροή χρημάτων που θα τροφοδοτήσει περαιτέρω την ανάπτυξή του Μεξικού.”

ΗΠΑ Τζιχάντ, πόλεμος: Χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις

ΗΠΑ
«Από την αμερικανική σκοπιά, στη δεκαετία θα συνεχιστεί η μακροπρόθεσμη αύξηση της οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης που άρχισε περισσότερο από έναν αιώνα πριν. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η συντριπτική -αλλά όχι παντοδύναμη- στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, που παράγει το 25 τοις εκατό του πλούτου στον κόσμο, κάθε χρόνο.”
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν για λίγο από τις πιο επιθετικές δραστηριότητές τους ανά τον κόσμο, μετακινούμενες προς ένα μοντέλο διαχείρισης περιφερειακών ισορροπιών της εξουσίας που η Ουάσιγκτον διατηρεί και μεταχειρίζεται όταν είναι απαραίτητο. Αυτό δεν θα εκδηλωθεί ως ενδοσκοπική διαδικασία, αλλά μάλλον ως επιβεβαίωση της δύναμης της προς τα μάτια του λαού της.”
…και μερικοί κίνδυνοι για τις ΗΠΑ!
Η έκθεση αναφέρει ότι ο νότιος γείτονας της Αμερικής θέτει διάφορα ζητήματα:
“Πρώτον, το Μεξικό είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη χώρα, αλλά ασταθής δύναμη στα σύνορα των ΗΠΑ
Δεύτερον, τα καρτέλ του Μεξικού αποκτούν δύναμη και επιρροή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παγιδευτούν από τον ίδιο το πολιτισμό τους που είναι άβολος με τον τεράστιο μεταναστευτικό πληθυσμό από το Μεξικό αλλά ταυτόχρονα και μια οικονομία που δεν τα καταφέρνει χωρίς αυτούς.”
Στο γερασμένο πληθυσμό των ΗΠΑ “το μεγαλύτερο πρόβλημα στη δεκαετία, σχετιζόμενο με το δημογραφικό, θα είναι τα οικονομικά: η συνταξιοδότηση της baby boomers γενιάς θα δημιουργήσει μια κρίση κεφαλαίου. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με το να μην τους επιτραπεί η συνταξιοδότηση ή με περικοπή συνταξιοδοτικών παροχών ή και τα δύο. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά και μία κοινή μετοχή των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο.”

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
«Εμείς δεν βλέπουμε την δεκαετία ως μια περίοδο αποφασιστικών αλλαγών. Μάλλον πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία οι βασικές διεργασίες παραμένουν σταθερές, εν όσο η αναδυόμενη δημογραφική διαδικασία λειτουργεί ως ο σημαντικότερος ρυθμιστής του συστήματος».
“Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο επίκεντρο της παγκόσμιας εξουσίας. Μια χώρα με το 25 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομίας και με δυνάμεις, όπως το στρατό των ΗΠΑ δεν μπορούν να αγνοηθούν. Όμως, καθώς το δημογραφικό πρόβλημα αρχίζει να γίνεται κυρίαρχο, οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από αυτό το θέμα θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους προς το εσωτερικό.”

https://www.businessinsider.com/stratfor-predictions-for-the-next-decade-2010-1#china-doomed-1 (22/1/2010)

Το δημογραφικό ζήτημα -S.O.S.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

11 responses to “Προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία

  1. ΚΟΥΡΗΤΗΣ

    22/09/2011 at 20:19

    ΛΥΠΟΥΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΙΣΧΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ “ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ” ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΕΞΑΙΡΕΤΕΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ. ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΩΣ ΕΚΘΕΣΗ ΕΥΧΩΝ

    Η ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΔΥΝΑΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟ (ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ) ΚΑΘΕΣΤΩΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ.

    ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΟΜΗΘΕΙ ΩΣ ΠΟΛΥΦΥΛΕΤΙΚΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ…”melting pot” ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ. Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΑΥΤΗ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ ΝΟΥΜΕΡΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΗ ΔΑΣΜΩΝ ΣΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ.

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ …ΕΔΩ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΑΣΥΣΤΟΛΑ. ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟ Β Π.Π ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ, ΥΛΙΚΟΥ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ. ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΤΕ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ.

    Like

     
    • Αβερράνδος

      22/09/2011 at 23:13

      Πρώτος από όλους εγώ δεν εμπιστεύομαι γενικώς τις προβλέψεις, όμως αυτή τη φορά τα κοίταξα με μια άλλη ματιά. Πρώτον, για να διακρίνω τον ρεπουμπλικανικό τρόπο σκέψης, αλλά κυρίως, δεύτερον, όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από την πρόσφατη έρευνά μου, οδηγούν στο ότι το Δημογραφικό είναι το κύριο συστατικό, -δομικό στοιχείο πλέον στον ανεπτυγμένο κόσμο όσο ο κεντρικός άξονας παραμένει ο οικονομικός- αφού καμία δύναμη στο κόσμο δεν μπορεί να αντέξει τον παλαιό σχεδιασμό των κοινωνικών παροχών με τις παρούσες συνθήκες. Για αυτό άλλοστε γίνονται όλες αυτές οι αλλαγές γύρω μας σήμερα. Όλες οι χώρες καλούνται να αλλάξουν πολιτική μόνο και μόνο για να επανασχεδιάσουν το ζήτημα των κοινωνικών παροχών προς τα κάτω. Η Ε.Ε. το έκανε ήδη και η Ελλάδα είναι η πρώτη που βάσει σχεδίου ρίχνει το επίπεδο για να ακολουθήσει όλη η Ευρώπη. Προφανώς όμως συμφωνείτε γιατί η αναφορά σας είναι μόνο για τις προβλέψεις.
      Επανατοποθετούμαι λοιπόν στις προβλέψεις και λέω ότι, διαμέσω του οικονομικού site που ακολούθησα βρέθηκα στις προβλέψεις και είναι οι μόνοι που δίνουν την ανάλογη έμφαση στο σχεδιασμό βάσει του δημογραφικού ζητήματος. Με γνώμονα λοιπόν ότι οι προβλέψεις είναι πολύ επισφαλείς, απαντάω σε κάθε μια παράγραφο του σχολίου σας ξεχωριστά.

      Η ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΔΥΝΑΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟ (ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ) ΚΑΘΕΣΤΩΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ.
      Η Κίνα έγινε ευάλωτη οικονομικά ακριβώς επειδή κατέστη οικονομικά πιο εύρωστη και ειδικά όταν εισήγαγε στα θησαυροφυλάκια της τις μετοχές των διεθνών τραπεζιτών, τα δολάρια. Τώρα είναι υποχρεωμένη να κρατά τους δείκτες της πάντα σε διαρκή ανοδική πορεία, (όμως τίποτα δεν εκτείνεται στο άπειρο) και αφού παίζει με τους διεθνείς οικονομικούς όρους -εκτός και αν φέρει νέο δόγμα στα οικονομικά-, αυτό σημαίνει ότι είναι υποχρεωμένη να υποστηρίξει το δολάριο αφού κατέχει τα περισσότερα και δεν θέλει να χάσουν την αξία τους. Αυτός είναι και ο διαβολικός τρόπος της οικονομίας. Στα εσωτερικά θα αναπτύσσεται μια ανισότητα που πιθανόν να μπορεί να ελέγξει. Παρόλα αυτά, εάν αυτά που νομίζω ότι αποκαλύπτει η έρευνά μου είναι σωστά, η καταναλωτικότητα στο δυτικό κόσμο θα περιοριστεί αρκετά, και κατ’ επέκταση τα προϊόντα που παράγει η Κίνα δεν θα βρίσκουν όλα αγοραστές άρα θα μειωθεί η παραγωγή.

      ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΟΜΗΘΕΙ ΩΣ ΠΟΛΥΦΥΛΕΤΙΚΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ…”melting pot” ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ. Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΑΥΤΗ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ. ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ ΝΟΥΜΕΡΑ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΗ ΔΑΣΜΩΝ ΣΕ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΙΚΤΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ.
      Οι λόγοι που αναφέρετε είναι αληθείς, με τη διαφορά ότι, αυτό είναι και το επιδιωκόμενο!
      Οι ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια θα καθίσουν στο σπίτι τους ακριβώς για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των εσωτερικών κοινωνικών ανακατατάξεων βάσει του γενικού σχεδίου της Δύσης αφού η Ε.Ε. θα αναλάβει τα ηνία του τσαμπουκά. http://wp.me/p1HAa1-iM Ήδη το έκανε στη Λιβύη. Η δε “αυτοκτονική πολιτική” για τις εισαγωγές από την Κίνα, ήταν μέρος της συμφωνίας. Οι δυτικές επιχειρήσεις στην Κίνα παράγουν φτηνότερα, κερδίζουν περισσότερα, μεταφέρουν το δυτικό οικονομικό σύστημα παγκοσμίως και έτσι διεισδύουν παντού -ακόμα και στην Κίνα- και δεν ανησυχούν για την εξέλιξη αφού το παιχνίδι στην ουσία του είναι υπόγειο και τι πιο υπόγειο από αυτούς που το ελέγχουν ήδη. Θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω με τόκο. Εικάζεται δε, ότι θα πάρει μεγάλη τεχνολογική στροφή η βιομηχανία και μπορεί να αποδειχτεί ότι η Δύση ξεφόρτωσε όλη τη σαβούρα στην Κίνα.

      ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ …ΕΔΩ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ ΑΣΥΣΤΟΛΑ. ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΟ Β Π.Π ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ, ΥΛΙΚΟΥ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ. ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΤΕ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ.
      Και αυτό είναι αληθές αλλά για τις σώμα με σώμα στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι Αμερικάνοι ποντάρουν στα τεχνικά μέσα πολύ και τα καταφέρνουν καλά στον πόλεμο εξ αποστάσεως, με καίρια κεντρικά πλήγματα ενώ οι επίγειες δυνάμεις κρούσης είναι μόνο δυνάμεις αντιπερισπασμού και παραπλανητικές. Στο Ιράκ σκοπός είναι πρώτα η λεηλασία, μετά η κατάργηση του παλαιού και κατόπιν η νέα συνθήκη, τουτέστιν, οι δυτικές επιχειρήσεις αναλαμβάνουν το σχεδιασμό και το deal. Μια τεράστια νέα αγορά άνοιξε για αυτούς. Τώρα θα κάτσουν πίσω για να βγει στη πιάτσα η Ευρώπη διεκδικώντας το δικό της ληστρικό μερίδιο.
      Αυτά δυστυχώς έχει ο νέος κόσμος. Η παλικαριά και η αντρειοσύνη, οι μάχες στήθος με στήθος.

      Προφανώς έχετε άποψη στο Iσχύς και δηλώνω αδαής περί διεθνούς πολιτικής, γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής.
      Είναι όμως σαφές ότι, η βαθιά ριζωμένη άποψη δεν είναι και τόσο ανοιχτή ως προς την αντίληψη και κατανόηση νέων παραγόντων -στοιχείων-.

      Το δημογραφικό ζήτημα αξίζει μιας πολύ καλής εξέτασης για κάποιον που ενδιαφέρεται να γνωρίζει και να κατανοεί τι γίνεται γύρω του.

      Τέλος, πρέπει να θυμίζουμε στους εαυτούς μας αυτό που για μας ειδικά τους Έλληνες είναι πολύ δύσκολο (ευτυχώς) να κατανοήσουμε, ότι:
      Στο δίπολο “ευ ζην των πολιτών” και “κράτος” έχει κυριαρχήσει “η οικονομία”, δηλαδή το “συμφέρει ή δεν συμφέρει”. Όλα σχεδόν πια καθορίζονται από τους δείκτες της οικονομίας, που σημαίνει ότι, εάν οι δείκτες δεν πάνε καλά γίνονται διορθωτικές κινήσεις για να επανέλθουν σε ανοδική πορεία και καθορίζουν οι δείκτες την πορεία του ανθρώπινου βίου, αφού η αναζήτηση των θετικών πρόσημων είναι το ζητούμενο και όχι οι ανάγκες του ανθρώπου (πρώην πολίτη) για να διάγει ένα ευδαιμονικό βίο.
      Όπως ακριβώς όταν ένας στρατηγός στέλνει τους φαντάρους στη μάχη, στο μυαλό του στρατηγού, το πόσοι φαντάροι θα χαθούν αποτελεί μόνο ένα παράγοντα που πρέπει να λάβει υπόψιν του αλλά δεν παίζει τον πρωταρχικό και καθοριστικό ρόλο. Κάποιες μάχες πρέπει να κερδίζονται “πάσι θυσία”.

      Like

       
  2. ΚΟΥΡΗΤΗΣ

    22/09/2011 at 20:37

    – ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΕΔΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΘΝΟΓΕΩΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ.

    – ΙΝΔΙΑ, ΑΦΡΙΚΗ : ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΙΝΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ. ΕΞΑΛΟΥ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ (ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ) ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΙΝΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ. ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ(ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ).
    ΟΜΟΙΩΣ ΑΝ ΧΑΘΕΙ Η ΙΝΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ “ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΙΝΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.

    ΕΥΡΩΠΗ ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΕΙΤΕ: http://isxys.blogspot.com/2011/08/blog-post_4014.html

    ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ “stratfor” ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ (ΒΟΡΕΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΠΟΛΟΥΣ). Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΑ;;;

    ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΕΥΧΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΟΥ ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΔΕΣΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΣ ΤΟ …ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ.

    Υ.Γ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ, ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΧΡΟΝΟ ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
    http://isxys.blogspot.com/2011/08/blog-post_293.html

    Like

     
    • Αβερράνδος

      22/09/2011 at 23:33

      Το σίγουρο είναι ότι οι προβλέψεις είναι προβλέψεις. Μόνο ο χρόνος δείχνει τα πράγματα.
      Αλλά μια και τα αναφέρατε, νομίζω ότι το μοίρασμα των περιοχών του κόσμου μάλλον δίνει την ανατολική Ασία στην Κίνα.

      Προσωπικά για μένα πάντα το ζήτημα είναι τι γίνεται όταν όλα πέσουν, και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ο Δυτικός κόσμος καταρρέει, άσχετα αν δεν θέλουμε να το δούμε εμείς. Ο κερατάς πάντα τελευταίος το μαθαίνει.

      Like

       
  3. Siglitiki

    29/09/2011 at 21:11

    Siglitiki

    Like

     

Leave a comment

 

Discover more from + -

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading